Monopol teplárny končí. Na cenu teď tlačí zákazníci

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
22. 4. 2008 13:00
Odběratelé hrozí teplárně, že se začnou odpojovat
Foto: Martina Machová

Jablonec nad Nisou - Celá sídliště v Jablonci nad Nisou se chtějí odpojit od centrálního vytápění, pokud s nimi teplárna nezačne vyjednávat o cenách. Ty patří v Jablonci a Liberci k nejvyšším v Česku.

Monopol tu totiž dosud držela Jablonecká teplárenská a realitní společnost. Situace dospěla tak daleko, že odběratelé přinutili radnici, aby ustavila speciální výbor.

Město je spoluvlastníkem teplárny a výbor má vymyslet, jak v teplárenství na Jablonecku pokračovat. Městu totiž hrozí, že by místní systém vytápění mohl při odchodu více odběratelů zkolabovat.

"Na čtvrtečním zastupitelstvu chceme ustavit energetický výbor, v němž budou zastoupena bytová družstva, zástupci velkých odběratelů, města i teplárenské společnosti," uvedla jablonecká zastupitelka a senátorka Soňa Paukrtová.

"Chceme alespoň stabilizaci současných cen," řekl předseda bytového družstav SBD Liaz Jaromír Horčička.

Chtějí změnu, radnice jim brání

Právě deset domů, které spravuje SBD Liaz, se s městem pře. Chtějí se odpojit, ale radnice to nechce připustit. Majitelé bytů přitom mají lepší nabídku. Mohli by odebírat takzvané zbytkové teplo z průmyslové zóny až o třetinu levněji, než za kolik ho prodává teplárenská společnost.

Situací v Jablonci se chce zabývat i majoritní vlastník teplárny - společnost MVV. "Považujeme za logické, aby členem vyjednávacího výboru byl i zástupce teplárny," uvedla mluvčí společnosti Pavla Kulhavá.

Společnost MVV zavedla loni takzvané dvojsložkové ceny. Její zákazníci platí paušál, ve kterém jsou zahrnuty náklady teplárny. Druhá složka ceny zahrnuje teplo, které odběratelé skutečně spotřebují.

Město Jablonec, které je třetinovým vlastníkem teplárny, se změně nebránil. Naopak. Přesvědčuje obyvatele města, že na novince vydělají.

V důsledku to ale znamená, že teplárna má pojistku na mírné zimy, aby nebyla ve ztrátě. Uživatelům má naopak nahrávat tuhá zima.

Praxe však zatím ukazuje, že reálné ceny tepla v Jablonci stouply nejméně o pět procent. A to přes to, že teplárna tvrdila, že dvoj složková cena tepla neznamená zdražování.

Taková cena tepla a její neustálý růst zdvihl silný odpor i v sousedním Liberci. I tam totiž teplárna patří společnosti MVV.

"Přístup MVV vyvolává touhu se odtrhnout. Začali jsme již vyjednávat se subjekty, které se alternativními způsoby vytápění zabývají, abychom mohli mít vlastní plynové kotelny," uvedl předseda Stavebního bytového družstva Sever Petr Černý. Družstvo spravuje kolem pěti tisíců bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy