Odejděte od VZP, vyzývá Dryml pacienty své nemocnice

Jiří Máslo, spolupracovník Aktuálně.cz
15. 4. 2008 9:37
Pojišťovna hrozí nemocnici sankcemi za poplatky od dětí
Peníze od VZP dělají asi třetinu celkových tržeb nemocnice ve Vrchlabí
Peníze od VZP dělají asi třetinu celkových tržeb nemocnice ve Vrchlabí | Foto: Ludvík Hradilek

Vrchlabí - Česko-německá horská nemocnice Krkonoše, která se staví už řadu měsíců proti poplatkům u dětí, vydala v pondělí prohlášení, podle kterého už nepočítá se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Svým pacientům začala nemocnice otevřeně nabízet odchod k jiné pojišťovně. Na takové cestě jim manažeři nemocnice slibují plnou podporu.

"Každému našemu pacientovi, který bude chtít od VZP odejít, nabízíme pomoc a podporu," říká ředitel nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml.

"Pomůžeme s veškerou administrativou, která je pro přechod jinam třeba - anebo vše zařídíme sami," dodává.

Tržba při léčbě pacientů v nemocnici ve Vrchlabí činí každý měsíc okolo 7 až 8 miliónů korun. Pojištěnci VZP se na této částce podílejí zhruba třiceti procenty.

Aby odešli k jiné pojišťovně, chce přitom vedení nemocnice právě z ekonomických důvodů. "Máme spočítáno, že na spolupráci s VZP proděláváme. Jiné pojišťovny za své pacienty platí mnohem víc," tvrdí ředitel Dryml.

"Když jsme se snažili, aby VZP platila alespoň tolik, kolik doporučuje ministerstvo zdravotnictví, neuspěli jsme. Když jsme odmítli za těchto podmínek podepsat smlouvu, přišly další potíže. VZP začala platit s  dvoutýdenním zpožděním," dodává ředitel.

Postoj VZP k nejnovějšímu postupu nemocnice ve Vrchlabí  není zatím jasný. Její mluvčí Jiří Rod už v pondělí krátce po poledni slíbil, že se k problému vyjádří.

Odpovědi na otázky však neposlal. A Podle krátké textové zprávy, kterou Aktuálně.cz zaslal, mu v tom bránila jiná práce.

Nakonec se mluvčí Rod vyjádřil. Večer poslal zprávu, že VZP nebude nové kroky nemocnice komentovat.

Dosud není ukončen ani boj mezi nemocnicí a VZP o vybírání poplatků u dětí. Vedení VZP v pátek tvrdilo, že pokud nemocnice poplatky vykazuje, platí je sama a od dětí je nevybírá, nic se neděje. Zákon tím prý neporušila.

Nyní však svůj postoj změnila a nemocnici opět hrozí správním řízením. ,,Už nevím, co si mám myslet," říká ředitel nemocnice Dryml. "Nejdřív je vše v pořádku, za chvíli je to jinak. Pokud proti nám VZP zasáhne, obrátíme se na soud."

 

Právě se děje

Další zprávy