Rath: Jak snížit počet potratů? Antikoncepce zdarma

Jakub Antoš
11. 4. 2008 21:56
Rozdávat by se měla chudým a studentkám
David Rath, pražský poslanec
David Rath, pražský poslanec | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Socialistický stínový ministr zdravotnictví David Rath řekl, že ví, jak snížit počet potratů na polovinu. Pomoci má bezplatná antikoncepce pro ženy. Především pro studentky a sociálně slabé.

V minulém roce čeští lékaři provedli na 26 tisíc potratů a lidovci tento týden zveřejnili své nápady, jak ženám ztížit přístup k interrupcím.

Nově by musely například získat také souhlas otce a samotný zákrok by lékaři prováděli pouze do 12. týdne těhotenství.

Je to tmářství, řekla ČSSD

S představami lidoveckých představitelů zásadně nesouhlasí ČSSD. "Já osobně to považuji za tmářství. Jde o návrat, pokud ne do středověku, tak alespoň o sto let zpátky," říká Rath.

Nelíbí se jim zejména povinnost zajistit i podpis otce dítěte. "Je to podle mě nesmírně nebezpečné. Může to vést ke vzniku tzv. profesionálních otců, kteří se za úplatu přihlásí k otcovství," obává se stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová.

I opoziční ČSSD ale vidí ve vysokém počtu uměle přerušených těhotenství potíž. Její recept spočívá v bezplatné distribuci antikoncepčních přípravků.

Rath chápe studentky

"Chci oznámit, že jsme v poslaneckém klubu otevřeli diskusi na toto téma. Musíme zvážit, o které druhy antikoncepce by šlo. Prověříme také všechny možnosti, jak zákon upravit tak, aby to nebylo možné zneužívat," ujišťuje Rath.

Jako možnost uvádí, že si ženy prostředek uhradí samy a následně jim pojišťovny platbu refundují.

"Ty vybrané antikoncepční prostředky by byly plně hrazené, včetně aplikace," říká Rath s tím, že eviduje případy, kdy si studentky stěžují, že kromě ceny za samotnou antikoncepci musí platit další sumu za aplikaci.

 

Právě se děje

Další zprávy