Vatikán otevřel tajný archiv. Jedna z knih je v Česku

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
11. 4. 2008 9:03
Liberecká knihovna koupila dokument očišťující templáře
Smí se na ně sahat jen v rukavičkách
Smí se na ně sahat jen v rukavičkách | Foto: Martina Machová

Liberec - Ještě před několika měsíci se mohli vzácnými listinami z tajného archivu ve Vatikánu probírat jen zasvěcení, většinou vysocí hodnostáři katolické církve. Nyní je může vidět i česká veřejnost.

Liberecká knihovna totiž dnes novinářům ukázala svůj nový přírůstek - knihu Processus contra Templarios. Monumentální soubor, jehož název v překladu zní Proces s Templáři, je jediným výtiskem v České republice.

"Svazek obsahuje faksimile výslechových protokolů pořízených v letech 1308 až 1311 a také takzvaný Chinonský pergamen z roku 1308. Ten je z celé kolekce nejzajímavější," uvedl Václav Kříček z Krajské vědecké knihovny v Liberci

Dokumenty rehabilitující nejmocnější řád středověku nepřitahují jen svou převratností či atraktivním tématem. V jistém slova smyslu je lze považovat za novinku. Například Chinonský pergament objevila historička Barbara Fraleová až v roce 2001.

Výtisk patří do noblesní edice odtajněných dokumentů Vatikánu. Po sedmi stech letech tak Papežský stolec nechává nahlédnout škvírou do tajů svých archivů. Světlo světa spatřilo pouze osm set těchto knih.

Jeden náleží papeži Benediktu XVI., ostatní si rozebrali sběratelé a knihovny. S jedinečností se zde pojí i cena.

Vatikán prodává jeden exemplář za 5 600 euro, tedy v přepočtu za přibližně 170 000 korun. Liberecké knihovně k jejímu získání dopomohlo město společně se soukromým sponzorem.

"Knihu považuji za velmi užitečnou, i když nesmírně předraženou. Pokud přesto bylo v možnostech liberecké knihovny jeden exemplář zakoupit, je to určitě dobře pro domácí historické bádání," zhodnotil liberecký přírůstek z vatikánské edice Pavel Soukup z Centra medievistických studií v Praze.

Fakta:

Processus Contra Templarios

  • Kniha je třetím svazkem edice dokumentů nazvané Exemplaria Praetiosa - Vzácné dokumenty
  • Vydává je Vatikánský tajný archív - Archivum secretum Apostolicum Vaticanum s nakladatelstvím Scrinium
  • Svazek obsahuje výslechové protokoly pořízené v letech 1308 až 1311, dominuje jí ale Chinonský pergamen z roku 1308
  • Vyšla v nákladu 800 číslovaných výtisků v roce 2007. Prodáno bylo 799 exemplářů, osmistý výtisk dostal darem papež Benedikt XVI.

"Zdá se mi ovšem, že malým nákladem a exkluzivní podobou této publikace Vatikánský archiv přispívá spíše k senzačnosti templářů než ke studiu jejich historie," dodal historik. Hledači záhad si ale podle něj v této odborné knize příliš nepočtou. I proto, že je psaná latinsky.

"Je to zajímavá kuriozita," okomentoval knihu Libor Jan z Historického ústavu Masarykovy Univerzity v Brně. "Nejvýznamnější je Chinonský pergamen. Vědělo se o něm, ale byly známy jen výtahy," sdělil český odborník středověké rytířské řády.

Podle jeho úsudku má však kniha faktický význam jen asi pro deset vědců v Evropě, pro ostatní může být spíše sběratelskou cenností.

A jak se v Liberci ke knize dostat? "Bude uložena z trezorové místnosti a půjčována bude v režimu vzácných tisků. Badatelé s ní tedy budou moci pracovat jen ve speciálně upravené místnosti, kde je stálá teplota vlhkost," uvedla ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Dagmar Helšusová. 

Běžní čtenáři však také nepřijdou zkrátka. "Plánujeme že ji vystavíme pro veřejnost, aby také viděla, jaké máme v knihovně vzácnosti," doplnila ředitelka knihovny.

 

Právě se děje

Další zprávy