Mittal ustupuje. Slíbil, že přestane ničit lidem zdraví

Lenka Smyčková, Tomáš Netočný
4. 4. 2008 18:30
Obří znečišťovatel ovzduší chce investovat do odprášení
Arcelor Mittal Ostrava v srpnu 2007. Hnědý emisní mrak obsahuje zejména oxidy železa a další prvky tvořící tuhé znečišťující látky. Firma teď slíbila, že s tím chce skoncovat
Arcelor Mittal Ostrava v srpnu 2007. Hnědý emisní mrak obsahuje zejména oxidy železa a další prvky tvořící tuhé znečišťující látky. Firma teď slíbila, že s tím chce skoncovat | Foto: Eva Matějková

Ostrava - Naše společnost nijak významně ovzduší ani zdraví lidí nepoškozuje. Kdo to tvrdí, nemá pravdu. To byl až dosud postoj české pobočky největší ocelárenské společnosti světa Arcelor Mittal v Ostravě. Teď však hutní gigant výrazně mění kurz.

Tři dny před demonstrací ohlášenou občanským sdružením Vzduch na úterý osmého dubna firma Arcelor Mittal slíbila, že začíná důkladně pečovat o životní prostředí. A to hned.

Nový předseda představenstva a generální ředitel Arcelor Mittal Ostrava Sanjay Samaddar chce, aby Arcelor Mittal pouštěl do vzduchu mnohonásobně méně škodlivin už v průběhu nejbližších let.

"Mittalové koupili společnost ve špatném stavu. Po ekonomickém ozdravení nastává nové období, ve kterém půjdou velké investice do špičkových technologií na odprášení," uvedla pro Aktuálně.cz nová tisková mluvčí Mittalu Věra Breiová.

Mluvčí prohlásila, že napravení vztahů k životnímu prostředí je v zájmu samotných vlastníků hutní společnosti. "V průběhu několika let se jistě ovzduší v okolí Mittalu zlepší," slíbila jménem své firmy mluvčí Breiová.

Foto: Arcelor Mittal Ostrava
Čtěte více:
Nový šéf Sanjay Samaddar nastupuje do čela Mittalu

V pondělí se má nový předseda představenstva Sanjay Samaddar setkat se zástupci Technické univerzity v Ostravě. S univerzitou chce Mittal navázat spolupráci, která by měla vést ke zlepšení životního prostředí v Ostravě a okolí.

Po tomto setkání oznámí Samaddar na tiskové konferenci způsob, jakým se bude Mittal starat o životní prostředí.

Devadesátkrát překročený limit

Skutečnost, že Mittal přišel se starostmi o životní prostředí pět minut před dvanáctou, potvrzují dnes zveřejněné výsledky měření znečištění půdy, vody, plodů a vzduchu v Radvanicích a Bartovicích, které právě dokončil Státní zdravotní ústav.

Právě městský obvod Radvanice a Bartovice v těsném sousedství továren trpí prachem a škodlivinami z Mittalu nejvíce.

Z měření vyplynulo, že lidé z Radvanic a Bartovic mají například v půdě na zahradách až devadesátkrát více těžkých kovů, než je povoleno. Zákonné limity překračují i škodliviny v podzemní vodě. Prachu ve vzduchu je o polovinu více, než je zdrávo, i dvě stě šedesát dní v roce.

To vše se podepisuje na zdravotním stavu obyvatel této ostravské části. "Děti trpí mnohem častěji respiračními onemocněními. Celková úmrtnost v závislosti na koncentraci prachu je o dvacet procent vyšší proti nezasažené populaci," uvedl Jiří Bílek ze Státního zdravotního ústavu.

Podle Bílka není pochyb, že obrovskou roli mezi znečišťovateli hrají hutě a koksovny společnosti Arcelor Mittal.

Třicet procent roční doby vane vítr v oblasti jedním směrem právě od Mittalu. V tyto dny nezáleží znečištění zasažené oblasti ani na klimatických podmínkách. Když fouká od Mittalu, ovzduší je znečištěné, ať mrzne, prší nebo sálá slunce.

Zašpuntovat Mittal nejde, vylepšit ano

Zatímco úřady byly dosud většinou ve svém postoji k chování Mittalu bezradné a vlažné, dostávala se firma pod stále větší tlak médií. Zatímco napříkklad v Belgii patří provozy této firmy k nejčistším hutním areálům na světě, v Ostravě se firma chovala spíše jako v zemích třetí světa.

"Už jen skutečnost, že teď mají vůli dělat něco jinak, je dobré znamení. Doteď s nimi o ochraně životního prostředí nebyla řeč," řekl o nových krocích Mittalu Jiří Bílek.

Bílek věří, že pokud Mittal skutečně investuje do moderních technologií, na kvalitě ovzduší v regionu se to jednoznačně projeví.

"Samozřejmě výrobu nelze zašpuntovat. Množství prachových částic lze ale snížit přiměřeně možnostem dnešních technologií," dodal Bílek.

"Veřejnost je už skeptická, to víme. Proto se chceme spojit s odborníky. Abychom mohli lidem garantovat: Prašnost se sníží o tolik a o tolik," řekla mluvčí Mittalu Breiová.

Žijí mezi arsenem a rtutí

Lidé v Radvanicích a Bartovicích už  zkusili vše: petici, dopis ministrovi. V úterý od pěti hodin odpoledne se na Masarykově náměstí v Ostravě koná demonstrace občanského sdružení Vzduch.

Ocelárna Arcelor Mittal
Ocelárna Arcelor Mittal | Foto: Ondřej Besperát

Místní už totiž nechtějí "vykouřit šedesát cigaret denně". Takový dopad má prý znečištěné ovzduší v Radvanicích a Bartovicích na lidské plíce podle ostravské aktivistky a dětské lékařky z Radvanic Evy Schallerové.

A co konkrétně lidem v Radvanicích a Bartovicích škodí?

Nejčastějšími znečišťovateli půdy jsou tam arsen, kadmium, zinek, výjimečně olovo a rtuť, nevyhovují také benzoapyren, naftalen, fenantren, antracen a fluoranten. V půdě odborníci naměřili i devadesátkrát vyšší hodnotu benzoapyrenu nad limit.

Ve vstudních naměřili lidé ze zdravotního ústavu zvýšené množství hořčíku, manganu, železa i čtrnáctinásobek povolené hodnoty benzoapyrenu.

 

Právě se děje

Další zprávy