Dopravní zácpa? Praha zakáže vjezd kamionům

mch
1. 4. 2008 16:48
Omezení se týká hlavně Pražského okruhu
Příští měsíc se v Holicích začne stavět obchvat. Do dvou lety by už kamiony neměly náměstím projíždět
Příští měsíc se v Holicích začne stavět obchvat. Do dvou lety by už kamiony neměly náměstím projíždět | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Praha chce řešit každodenní zácpy na frekventovaných silnicích. V době krize na hlavních komunikacích chce zakázat vjezd kamionů do města.

"Pokud se na vytipovaných komunikacích v metropoli stane dopravní nehoda, která zablokuje nebo výrazně omezí průjezdnost, omezíme vjezd kamionů do města," řekl první náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, do jehož kompetence bezpečnost v hlavním městě spadá.

"Chceme zachovat průjezd městem a zabránit dopravnímu kolapsu i pro osobní a městskou hromadnou dopravu," dodal Blažek.

Doba zákazu vjezdu má záviset na rozsahu nehody. Opatření, které má zlepšit průjezdnost Prahou, dnes schválila Rada hlavního města.

Mimořádnou situaci vyhlásí primátor

Zda se jedná o mimořádnou situaci, která si vyžádá zákaz vjezdu kamionů do města, posoudí policisté. Samotné vyhlášení je pak na primátorovi města nebo pověřeném členovi rady města.

"Hlídka po vyhlášení mimořádné situace na pozemní komunikaci přijede na místo omezení dopravy a zprovozní připravené dopravní značky, které budou o dočasném zákazu vjezdu řidiče kamionů informovat. Strážníci samozřejmě ve spolupráci s Policií ČR pomohou s dalším řízením dopravy," uvedl ředitel Městské policie hl. m. Prahy Vladimír Kotrouš.

Po skončení omezení si pak značky znovu zakryjí.

Omezení bude jen někde

Mimořádnou situaci lze vyhlásit pouze na některých komunikacích. Jedná se hlavně o komunikace Pražského okruhu a příjezdové cesty. 

Dopravní značka pro uzavírku Pražského okruhu
Dopravní značka pro uzavírku Pražského okruhu | Foto: MHMP

Konkrétně jde o Pražský okruh (západní část), K Barrandovu, Barrandovský most, Jižní spojku, Štěrboholskou spojku, Pražský okruh (východní část), Brněnskou (D1), dálnici D 5, Lipskou (R 7), Novopackou (R 10), Olomouckou (D 11) a další příjezdové komunikace do Prahy.

Kamery na cestách

Ke zlepšení provozu by měly přispět i kamery, které budou na internetových stránkách www.praha.eu informovat řidiče o aktuální situaci na nejvytíženějších silnicích.

Řidiči si tak budou moci naplánovat cestu, aby se vyhnuli zácpám.

"Záběry kamer městského kamerového systému, které jsou aktualizovány každých pět minut, zobrazují dopravní situaci na tradičně nejvytíženějších křižovatkách a ulicích," vysvětluje Vladimír Kotrouš.

"Stupeň dopravy je barevně odlišen, což usnadňuje orientaci v mapě a řidič tak může snadno zvolit jinou trasu. Samozřejmostí jsou informace o nehodách a uzavírkách," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy