Policie bude mít nové vozy. Ve stříbře, modři a žluti

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
31. 3. 2008 20:38
Za zhruba tři tisíce aut utratí 1,4 mliardy
Tak bude vypadat nový policejní vůz
Tak bude vypadat nový policejní vůz | Foto: Policie

Praha - Policejní prezidium už si vybralo, jak budou vypadat nové vozy policistů. Mají být vyvedeny ve stříbrné metalíze, na níž budou modré a žluté reflexní pruhy.

Policie již na dodávku nový aut vyhlásila výběrové řízení. Chce pořídit na tři tisíce vozů, utratí za ně kolem 1,4 miliardy korun.

"Vozový park policie je zastaralý výkonově i morálně," uvedl k výměně policejního vozového parku náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. "Je nedůstojné vidět policistu ve zrezavělé felicii," dodal.

Za jakou značku vymění policie "zrezivělé felicie" bude jasné koncem dubna, kdy skončí přihlášky do výběrového řízení. Prezidium poté zveřejní vítěze, ostatní nabídky zůstanou tajné.

Nový design aut má doplnit motto policie: Pomáhat a chránit. To bude na modrém vodorovném pruhu na boku každého vozu. Stejně jako auta se změní i policejní motorky.

Policie vyměnila v devadesátých letech zelené uniforma za modré. Teď bude modrá i na jejích služebních vozech. "Modrá působí uklidňujícím dojmem," uvedl Kužel.

Podle něj se uvažuje o celkovém "upgradu" vzhledu policie. Ten by se dotknul třeba i vývěsních tabulí u policejních služeben.

Policie vyvrací námitky některých expertů, že stříbrná metalíza je špatně viditelná. "V kombinaci s reflexními prvky je viditelnost velmi dobrá."

 

Právě se děje

Další zprávy