Chorvatský program změní váš mobil na štěnici

vsm
28. 3. 2008 9:50
Programem za 21 tisíc můžete kohokoliv špehovat
Běžné použití vašeho telefonu vás může stát soukromí
Běžné použití vašeho telefonu vás může stát soukromí | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Změnit mobilní telefon na odposlouchávací zařízení je jednoduché.

Stačí do něj nasadit speciální program, který může nic netušícímu majiteli mobilu přijít třeba jako příloha e-mailu. Ohroženy jsou dražší manažerské mobily s operačním systémem Symbian, zjistila Mladá fronta Dnes.

Program je v České republice v prodeji za 21 tisíc korun, napsal deník. Oběti může ukrást veškeré soukromí. Útočníkovi stačí jen vytočit číslo a pak může poslouchat, co se v okolí přístroje děje.

Útočník může software poslat jako e-mail s přílohou na mobil, který chce odposlouchávat. Jediným kliknutím se program nainstaluje, aniž by o tom majitel odposlouchávaného mobilu věděl.

Reportéři MF Dnes mohli při testování programu zřetelně poslouchat, co se děje v okolí stolu, na kterém byl odposlouchávaný mobil položen, mohli odposlouchávat hovory a automaticky se jim přeposílaly SMS, které byly z mobilu odeslány nebo na něj chodily a zároveň formou SMS byli odposlouchávači informování o telefonních číslech, na které dotyčný volal nebo ze kterých přijímal hovory.

Program aktivuje, co mobil umí

Běžný uživatel v podstatě nemá šanci program najít, protože se při používání mobilu nijak neprojevuje. Při odposlechu hovorů se automaticky aktivuje konferenční hovor. To uživatel nepozná, dokud se ho nepokusí sám uživatel zapnout. V tom případě se ale odposlech automaticky ukončí a odposlouchávaný se nic nedoví.

Program lze navíc na dálku odinstalovat. To, že s mobilem není něco v pořádku, pozná odposlouchávaný až z výpisu, podle počtu odeslaných SMS, zjistila Mladá fronta Dnes. 

Odposlouchávací programy v mobilech existovaly již dříve, ale zákeřnost chorvatského softwaru spočívá ve snadnosti instalace. Nejtěžší je zjistit výrobní číslo mobilu a pak již jen čekáte, kdy oběť přijme SMS nebo e-mail a program nevědomky do svého mobilu nainstaluje.

Váš telefon může aktivovat konferenční hovor, aniž byste to tušili
Váš telefon může aktivovat konferenční hovor, aniž byste to tušili | Foto: Reuters

Na český trh se chystá proniknout ještě i mnohem agresivnější systém vyvinutý ve Spojených státech. U něj stačí, aby oběť přijala SMS z cizího čísla, možné je tak odposlouchávat téměř kohokoli. Jediný účinný prostředek, jak se proti možnému odposlouchávání bránit, je nepřijímat žádné zprávy z čísel, která neznáte a nikomu nepůjčovat svůj mobil.

Za použití programu do vězení

Program lze sice naistalovat pouze do drahých manažerských mobilů, které mají program Symbian, ale těch je v ČR již v provozu statisíce a experti odhadují, že by mohl být ohrožen každý druhý majitel mobilního telefonu.

"Pokud by zákazník skutečně někoho odposlouchával, byla by to ze strany prodejce účast na trestném činu," řekla MF Dnes advokátka Klára Slámová. Právníci varují, že použití programu je nezákonné. Za porušení tajemství zpráv dopravovaných telefonem hrozí až půlroční vězení. Odposlouchávat smí jen policie s povolením soudu nebo tajné policie.

Chorvatská firma, která program nabízí, prodala po světě tisíce kopií. "Na odbyt jde program především v Itálii," sdělil MF Dnes jednatel firmy Goran Surla.

Více o problematice odposlechů čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy