České domy jako cedník. Zbytečně platíme tisíce

Pavel Baroch
26. 3. 2008 9:30
Studie ekologů: Ušetřit se dá až 60 procent energie
"Podívejte se, že topím jen dřevem a uhlím. Spálí se tu dva kyblíky denně," ukazuje stará kamna majitel zahradnictví Miloň Vlček.
"Podívejte se, že topím jen dřevem a uhlím. Spálí se tu dva kyblíky denně," ukazuje stará kamna majitel zahradnictví Miloň Vlček. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Průměrná domácnost, která topí plynem, může ušetřit každý rok až patnáct tisíc korun, pokud by české domy nepřipomínaly cedník, z něhož uniká tepelná energie. Účty pro rodinu, která topí uhlím, by klesly až o sedm tisíc.

Vyplývá to ze studie, kterou si u renomované pražské konzultační společnosti Porsenna nechalo vypracovat ekologické Hnutí Duha. Jde o první práci svého druhu, která v Česku vznikla.

"Ukázalo se, že při vytápění, ohřívání vody a provozu elektrospotřebičů lze ušetřit až 175 petajoulů ročně. To je téměř 60 procent veškeré energie spotřebované v obytných a administrativních budovách," uvádí se v dokumentu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

"Pro představu: Toto číslo představuje přes dvě třetiny energie zemního plynu, který se k nám ročně dováží z Ruska. Je to také šestkrát více, než kolik by se vyrobilo z uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi. Anebo jde o třiapůlnásobek roční výroby Dukovan," tvrdí se ve studii.

Třikrát více než v Rakousku

Ekologická studie odpovídá obecným poznatkům poradenského Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie Ekowatt, podle něhož v zemi stojí desítky tisíc budov, které patří do kategorie "energeticky neúsporné".

A nejde pouze o staré paneláky, nemocnice či úřady. Většina lidí, kteří si v posledních letech nechávají stavět nové rodinné domy, na úspory energií také moc nemyslí. Ve srovnání s novými domy v Německu nebo v Rakousku je spotřeba tepla v českých novostavbách přibližně dvakrát až třikrát vyšší.

Pro Evropskou unii je přitom energetická úspora jednou z ekologických priorit. Evropská komise dokonce vloni pohrozila Česku a dalším osmi zemím, že na ně podá žalobu, protože včas nezavedly opatření vedoucí ke snižování energetické náročnosti budov.

"Myslím, že by se v novém bydlení mohla snížit spotřeba energie na vytápění až o polovinu," odhadnul František Macholda z Ekowatt.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Řešení? I nízkoenergetické domy

Ekologická studie doporučuje několik opatření, jak plýtvání s energiemi výrazně snížit. Jedním z nich je například to, že by developeři od roku 2010 stavěli pouze nízkoenergetické domy, které domácnostem snižují o polovinu účty za vytápění.

"Starší výstavba běžně spotřebuje 200 kilowatthodin energie na metr čtvereční ročně. U nové výstavby je to 120 kilowatthodin. u nových nízkoeenergetických domů 50 a v pasivních dokonce méně než 15 kilowatthodin na metr čtvereční," uvádí studie. Náklady na stavbu nízkoenergetických domů přitom nejsou o mnoho vyšší než u klasické budovy.

"Nízkoenergetický dům lze postavit s šesti až desetiprocentním navýšením investice," řekl Aktuálně.cz František Macholda. Investice se ovšem vrátí do několika let právě na úsporách za teplo.

Čím víc miliard, tím větší energetické úspory

Studie doporučuje také přímou finanční pomoc domácnostem a dalším institucím hlavně na pokrytí úroků z půjček na zateplování budov.

Foto: Ludvík Hradilek

Pokud by se například každoročně investovalo do energeticky úsporných opatření každý rok zhruba 20 miliard korun, přineslo by to do roku 2050 úsporu 62,5 petajoulů. Dvacet miliard představuje asi třetinu objemu stavebních prací v bytovém sektoru v roce 2006.

Pokud by se investovalo zhruba 45 miliard ročně, úspora by podle studie dosáhla do roku 2050 bezmála 142 petajoulů.

Podle ekologické studie by stát měl nastartovat informační kampaň, která by domácnostem poskytla informace, jaké jsou možnosti snížení energetické náročnosti domácností.

"Pokud stát těchto příležitostí využije, každý může mít teplý, pohodlný a zdravý domov - a přitom domácnosti ušetří tisíce korun ročně, srazíme české exhalace oxidu uhličitého i dovoz plynu z Ruska," řekl Martin Mikeska z Hnutí Duha.

Ministr životního prostředí - Martin Bursík.
Ministr životního prostředí - Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bursík: Dáme peníze na zateplení

Peníze na zateplení děravých českých domů slibuje poskytnout i vláda. V programovém prohlášení píše, že se zpřísní požadavky na nové stavby, aby byly standardně nízkoenergetické.

Ministr životního prostředí Martin Bursík už oznámil, že hodlá použít část z miliardových ekologických dotací z Bruselu právě na to, aby se v domech teplem neplýtvalo.

"Podpoříme jednoduchá opatření na zateplení budov, výměnu oken a podobně, která domácnostem uspoří energii a peníze," slíbil Bursík, když představoval priority svého resortu.

 

Právě se děje

Další zprávy