Poplatky: Nemocnice vydělaly miliony. Co s nimi?

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
24. 3. 2008 18:00
První nemocnice hlásí: Z poplatků máme dvě nové sanitky
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kolínská nemocnice tento týden slavnostně ohlásila: Za poplatky od pacientů máme dvě nové sanitky a ještě zbylo.

Co se děje s miliony korun, které od pacientů přijdou do českého zdravotnictví? Nemocnice říkají, že peníze chtějí lidem "vrátit" v podobě lepšího vybavení. Právě v Kolíně uvažují i o tom, že z peněz z poplatků odmění lékaře a sestry.

"Do poloviny března jsme na poplatcích vybrali tři miliony korun. Milion osm set tisíc jsme investovali do dvou nových sanitek," říká Gabriela Uriková z ředitelství kolínské nemocnice.

Čtěte souvislosti: ČSSD neuspěla se zrušením poplatků u lékaře

Za co nemocnice poplatky utrácejí bude zřejmě pacienty zajímat. Často si totiž stěžují, že si nemocnice berou víc než jim patří. Nejčastější stížnost směřuje na to, že si lékař bezdůvodně pozve pacienta na kontrolu do nemocnice v sobotu či v neděli a pak vybere nejvyšší devadesátikorunový poplatek. Podle údajů VZP je tato výtka od pojištěnců mezi pěti nejobvyklejšími.

Nemocnice: Zatím splácíme automaty... 

Většina oslovených nemocnic zatím z poplatků platí náklady, která vznikly s jejich vybírám - automaty nebo mzdy nových zaměstnanců.

"Z poplatků zatím platíme investice, které jsme kvůli nim museli udělat. Bude to tak ještě do konce prázdnin," říká Jana Jelínková, mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Tato nemocnice vybrala za leden na poplatcích asi 2,2 milionu korun. Další statisíce jí ještě dluží neplatiči.

Kolínská nemocnice, která už nyní peníze z poplatků investuje, žádné náklady neměla. "My jsme nekupovali automaty, nikoho jsme kvůli poplatkům nepřijímali. Zavedli jsme systém zdravotních známek v různých hodnotách, které se prodávají v pokladně a recepci," říká Gabriela Uriková.

Peníze z poplatků? Na postele, internet i odměny pro sestry

Vedení nemocnice nyní řeší, jak bude s poplatky nakládat v budoucnu. "Po sanitkách uvažujeme o dalším zvyšování pohodlí pro pacienty, peníze by mohly jít i na rozvoj péče či odměny zaměstnanců."

V jiné středočeské nemocnici - v Benešově - se rozhodli, že peníze z poplatků na provoz nemocnice nebo platy zaměstnanců určitě nepůjdou.

"Zdá se nám správné dát peníze, které lidé musejí platit zpět do vybavení nemocnice. Takže budeme nakupovat pohodlnější lůžka, televizory či další připojení k internetu," popisuje Roman Mrva, náměstek ředitele benešovské nemocnice.

Uznává přitom, že tak předejdou problémům při vybírání poplatků a že je to lepší i pro vztahy pacientů s nemocnicí. "Chceme jim přesně ukázat: to a to jsme za vaše peníze nakoupili."

 

Právě se děje

Další zprávy