Dálnice D1 už je průjezdná. V noci zase sněžilo

Red Dom
21. 3. 2008 7:05
Bilance: 30 zraněných, z toho 6 vážně. Uvnitř: Foto
Foto: Ludvík Hradilek

Jihlava - Sněhová bouře a namrzlá silnice. To byly kulisy nejvážnější hromadné nehody za poslední roky na dálnici D1.

Ve čtvrtek se při ní nabouralo 116 automobilů, v kolonách uvízlo na 20 tisíc lidí, 30 cestujcích bylo zraněno, z toho 6 těžce. Odstraňování následků trvalo do půl třetí do rána - tedy přes čtrnáct hodin.

Přečtěte si: Živě z obří srážky na D1: Nic jsem neviděl, a pak smyk

Meteorologové však varují před dalšími komplikacemi na cestách : V průběhu noci přišla do Česka další oblačnost se sněžením a silným větrem. Teploty klesly až 4 stupně pod nulu. "Ráno mohou silnice opět namrzat," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Když se kolona pohnula

Hasičům se vpodvečer podařilo dálnici D1 zprůjezdnit nejdříve ve směru na Brno. Pravý jízdní pruh byl volný už kolem šesté hodiny, z levého záchranáři ještě asi dvě hodiny stěhovalil techniku. Právě tento pruh pak policie zprovoznila pro auta jedoucí ve směru na Prahu. Dálnicí tak s opatrností opět projedete v obou směrech.

Provoz na Brno pak zkomplikovala další nehoda. Na 127. kilometru havarovala cisterna. Policie odklonila provoz na 119. kilometru ve Velkém Beranově a na zpět dálnici pouštěla řidiče na 134. kilometru u Měřína.

Daší zprávy: Počasí má první oběť: U Kuřimi zemřel při nehodě řidič

Ve směru na Prahu si řidiči museli na volnou silnici počkat až přes půlnoc.

Největší problémy měli hasiči s odtstraňováním nabouraných kamionů. Museli využít pomoci vysokozdvižného vozíku. Kamiony pak odtahovali na odstavné parkoviště u Humpolce.

Zlepšila se také situace v Jihlavě, kterou odpoledne automobily úplně ucpaly. Mluvčí magistrátu Radek Tulis v 18:00 hodin potvrdil, že už se kolony začaly pohybovat.

20 tisíc uvězněných lidí

Série hromadných nehod se staly dopoledne v obou směrech dálnice v úseku mezi 90. a 140. kilometrem. Aut se v nich srazilo přes sto. Podle hejtmana kraje Vysočina Miloše Vystrčila je nabouraných aut až 160. Neprůjezdná dálnice uvěznila podle informací ministerstva vnitra na několik hodin v kolonách na 20 tisíc lidí.

Jiří Herner, velitel záchranné akce, v rozhovoru pro reportéry Aktuálně.cz uvedl, že zraněných bylo 30 osob. Z toho šest vážně. "Naštěstí nebylo žádné smrtelné zranění," potvrdil pro Aktuálně.cz jeden ze zasahujících zdravotníků.

Foto: Adam Junek
Čtěte více:
Nehoda na D1 ucpává celou Vysočinu, říká hejtman

Nehody se odehrály po desáté hodině dopolední a uzamkly dálnici v obou směrech. Ve dvě hodiny odpoledne Herner řekl: "Směr na Brno dokážeme uvolnit během dalších dvou hodin, v tomto směru se srazilo "jen" 27 aut. Ale ve směru na Prahu... Vždyť se podívejte. To bude trvat ještě velmi, velmi dlouho."

Story

Srazil jsem muže. Pořád ho vidím

  • Odtahové vozy z vozovky odklízejí poslední havarovaná osobní auta. Dálnici D1 po osmi hodinách čekání konečně opouští i čtyřčlenná rodina, která se svým vozem ocitla v samém epicentru srážky.
  • "Jeli jsme na prázdniny," říká matka dvou dětí předškolního věku, které k sobě tisknou medvídka. Situaci prý snášely dobře. "Žádný šok neměly, celý den byly hodné," říká mladá žena s úsměvem na tváři. Nikomu se nic nestalo.
  • Nedaleko od ní čeká na příchod policisty řidič kamionu, který bude mít na dnešní den podstatně horší vzpomínky. "Už jsem stál, když do mě zezadu narazil další kamion a já tak srazil muže, který se pohyboval u auta přede mnou. Pořád ho vidím před sebou."
  • Řidič vezl stavební materiál do Českých Budějovic. Na místo jej za něj dopravil jiný kolega. "I kdybych mohl jet dál, zastavil´bych na první benzině a v cestě nepokračoval," uzavírá muž.
  • Z dálnice zatím nemohou odjet ani kamiony, které se srážce vyhnuly. "Doufám, že tu nezůstanu přes noc. Na to nejsem vybavený," říká řidič dodávky, který podle svých slov zde stojí od půl jedenácté.
  • "Už jsem jel prázdný, těšil jsem se domů," říká a doufá, že do Karlových Varů, kam mířil, dorazí co nejdříve.

Ve směru na Prahu se totiž srazilo podle posledních údajů nejméně 87 aut.

Ministr vnitra Ivan Langer, který na místo vyjel, řekl kolem půl čtvrté odpoledne, že kolony na dálnici se snížily na polovinu. V nejkritičtějších chvílích přitom podle silničářů dosahovaly až na více než třicet kilometrů.

Ucpané byly přes den i objízdné trasy. Kolony vozidel se tvoří i v Jihlavě. "Jihlavou projíždí nadměrné množství kamionů a aut," řekl Aktuálně.cz tiskový mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. "Cesta Jihlavou trvá dvojnásobnou dobu než obvykle," dodal.

Podle informací Aktuálně.cz záchranáři odtahují nabouraná vozidla na záchytné parkoviště u Humpolce, aby mohli dálnici znovu zprovoznit.

Na pomoc přiletěly i vrtulníky

Do oblasti hromadných havárií se sjeli hasiči i záchranáři z celého kraje. Na místě zasahovaly například posádky z Jihlavy, Humpolce či Pelhřimova. Přiletěly i vrtulníky.

"Na místě zasáhlo patnáct sanitek a tři vrtulníky," potvrdil pro Aktuálně.cz ředitel záchranné služby na Vysočině Lukáš Kettner.

Situaci komplikoval sníh, který s přestávkami stále padal. "I během zásahu přišly takové přeháňky, že se skoro nedalo pokračovat," řekl Aktuálně.cz Herner.

ZDE si můžete najít, jak vypadá situace na D1 (kamery monitorující dálnici)

Musíte být trpěliví, řekl řidič autobusu

Jedním z těch, kdo uvízl v koloně, byl i zpravodaj Aktuálně.cz Adam Junek, který jel se Student Agency do Brna. "Stojíme v koloně na 94. kilometru. Všechno před námi stojí. Podle informací od řidiče jsou hromadné havárie hned na několika místech dálnice před námi," popisoval Junek.

Řidič vyzval cestující, ať se obrní trpělivostí. "Varoval nás, že to odklízení bude velmi dlouho trvat a že tu nejspíš budeme sedět mnoho hodin."

Mezi nabouranými řidiči se zvyšovala nervozita. "Jedna řidička křičela na druhou, jestli je normální zapalovat si cigaretu, když tady vytéká benzin," hlásil Junek.

Jeďte vlakem, vyzývají dráhy

České dráhy krátce po poledni nabídly lidem, ať kvůli zatarasené dálnici využijí pro cestu vlaky.

"Vzhledem k velmi vážné dopravní situaci na dálnici D1 a osobní bezpečnosti doporučujeme všem, kteří cestují z Prahy do Brna, Olomouce nebo Ostravy, aby využili železniční spoje, které jezdí v pravidelném taktu celý dnešní den bez komplikací," řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Dodal, že s hledáním vhodného spojení jsou připraveni operátoři kontaktního centra Českých drah na lince 840 112 113.

 

Právě se děje

Další zprávy