Lidé ´utíkají´ z nemocnic, aby ušetřili na poplatcích

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 3. 2008 10:55
Týden v nemocnici stojí přes 400 korun.
2. 1. - Lidé si platí za péči o zdraví - S prvním pracovním dnem nového roku přišel ostrý start výběru poplatků za lékařskou péči. Lidem se poplatky možná nelíbí, ale drtivá většina platí, znělo z nemocnic i od praktiků, které oslovila redakce Aktuálně.cz.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
2. 1. - Lidé si platí za péči o zdraví - S prvním pracovním dnem nového roku přišel ostrý start výběru poplatků za lékařskou péči. Lidem se poplatky možná nelíbí, ale drtivá většina platí, znělo z nemocnic i od praktiků, které oslovila redakce Aktuálně.cz. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na poplatcích ve zdravotnictví už Češi od ledna zaplatili 400 milionů korun. Dělají ale vše proto, aby neplatili více než je nutné.

Šedesátikorunový poplatek odrazuje pacienty od toho, aby v nemocnici strávili byť jediný den navíc.

Čísla mluví jasně. "V lednu klesla průměrná délka hospitalizace ve srovnání s loňskem o patnáct procent, v únoru pak o deset procent," řekla Aktuálně.cz mluvčí pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice Markéta Štanclová.

Propustit, hned jak je to možné, chtějí lidé i v dalších nemocnicích. "Délka pobytu v nemocnici se snížila. Není to skokové číslo, ale pokles tam je," potvrzuje i mluvčí Fakultní nemocnice v Brně Anna Nesvadbová.

U specialisty si pořád počkáte

Z lednových statistik plzeňské nemocnice zase vyplynulo, že si pacienti zvykli kvůli poplatkům opouštět nemocnici alespoň na víkend. Lékař je prohlédne, podepíší reverz a v pondělí ráno zase pokračují v léčbě. 

"Je to kvůli poplatkům. Dříve jsme se s tím v takové míře nesetkávali," řekla Aktuálně.cz před časem mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Renata Jenšíková.

Celkový počet hospitalizací klesl podle údajů ministertva zdravotnictví o 14 procent.

Hospitalizací ubývá, méně je i návštěv na pohotovosti, ale fronty před ordinacemi specialistů se nekrátí. "U ambulantních ošetření dopělých pacientů máme nárůst. Je to nejspíš tím, že lidé nechtějí jít k předem k praktikovi. Ten by je mohl odeslat k nám a zaplatili by poplatek dvakrát," vysvětluje mluvčí Nesvadbová z brněnské nemocnice.

Ani v Thomayerově nemocnici nesledují úbytek ambulantních pacientů. "To zůstává při starém. Možná je to dané tím, že u nás poskytujeme specializovanou péči a lidé si k našim lékařům nechodili jen tak popovídat ani dřív," dodává tamní mluvčí.

rentgenové oddělení
rentgenové oddělení | Foto: Jan Langer
 

Právě se děje

Další zprávy