V Afghánistánu zemřel český voják. Zabil ho sebevrah

Pavel Baroch
17. 3. 2008 15:23
Další dva zranění Češi jsou v nemocnici
Jeden ze snímků, které pořídili čeští průzkumníci na misi v Afghánistánu
Jeden ze snímků, které pořídili čeští průzkumníci na misi v Afghánistánu | Foto: Armáda ČR

Praha/Kábul - Při sebevražedném bombovém útoku na jihu Afghánistánu zahynul v pondělí český voják. Další dva vojáci byli zraněni a jsou nyní v nemocnici.

Sebevražedný útok, k němuž se přihlásil Taliban, se stal v osadě Gerešk. "Jeden příslušník mise byl smrtelně zraněn a dva příslušníci byli zraněni," potvrdila mluvčí generálního štábu Mira Třebická.

Dodala, že rodinné příslušníky armáda v tuto chvíli o tragické události informuje.

"Událost je v řešení mezinárodní vojenské policie, o vývoji vyšetřování jsme průběžně informováni. Vzhledem k citlivosti informací nebudeme v tuto chvíli další podrobnosti sdělovat," dodala Třebická.

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Generálporučík Ing. Vlastimil Picek ukazuje na mapě Afghánistanánu oblast v níž leží osada Gerešk, kde zemřel český voják.
Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Generálporučík Ing. Vlastimil Picek ukazuje na mapě Afghánistanánu oblast v níž leží osada Gerešk, kde zemřel český voják. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podle dostupných informací zahynuli při pumovém útoku ještě čtyři dánští vojáci a tři civilisté. Dalších jedenáct lidí bylo zraněno.

Je to oběť boje proti terorismu

Soustrast s rodinou zabitého vojáka vyjádřili premiér Mirek Topolánek a ministryně obrany Vlasta Parkanová.

"Jsem přesvědčena, že to, co stalo, má svůj hluboký smysl," řekla Parkanová, podle níž je mrtvý voják obětí boje proti terorismu, který může ohrozit i Česko. "Bojuje se se zlem," zdůraznila ministryně.

Uvedla, že si českých vojáků za toto nasazení váží. "Vážím si velmi jejich statečnosti a odhodlání," prohlásila Parkanová. "Každý ztracený život bolí."

Mezi prvními, kdo se o smrti dozvěděl, byla vojákova manželka. "Nese svůj úděl velmi statečně," řekla ministryně Parkanová.

Jeden Čech zahynul už před rokem

Za poslední rok to je už druhý český voják, který zemřel v Afghánistánu při plnění bojových úkolů. Českou hlídku vloni v květnu smetla při náhlém sesuvu půdy lavina bahna a kamení.

Kromě jednoho mrtvého vojáka byl těžce zraněn i štábní rotmistr Miloš Prášil, který musel strávit noc na kameni v řece, než mu ráno mohli pomoci jiní vojáci. Ze svých zranění se Prášil zatím zcela nevyléčil.

Štábní rotmistr Miloš Prášil se následně stal prvním českým vojákem, který od generálního tajemníka NATO Jaap de Hoop Scheffera dostal medaili za zásluhy.

 

Právě se děje

Další zprávy