Zemřel nejznámější český muslim Muhamed Ali Šilhavý

bar
14. 3. 2008 14:50
Prosadil stavbu první mešity v Brně
Foto: Reuters

Brno - Nejznámější český muslim - Muhamed Ali Šilhavý - zemřel ve věku devadesáti let. Na muslimskou víru přestoupil před více než sedmdesáti lety, takže patřil mezi první Čechy s tímto náboženským vyznáním.

"Jeho odchod je pro nás velkou ztrátou. Udělal mnoho pro stavění mostů mezi českou společností a muslimy," citovaly předsedu brněnské islámské nadace Muníba Hasana internetové České noviny. Šilhavý byl předsedou Ústředí muslimských náboženských obcí, v čele českých muslimů přitom stanul už za komunismu.

V knize Bojíte se smrti, v níž někteří známí Češi vyjadřovali své názory na smrt, Muhamed Ali Šilhavý připomněl, že podle islámu odevzdáme po smrti svou duši Bohu.

"V soudný den bude zničen celý vesmír, mrtví budou oživeni a stanou před Bohem. Ten den bude začátkem života bez konce a každý bude odměněn podle svých dobrých nebo zlých skutků," uvedl Šilhavý.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jeho žákem byl exministr Bublan

Mihamed Ali Šilhavý pocházel z Třebíče, kde učil na tamním gymnáziu. Jeho žákem byl i pozdější ministr vnitra a poslanec František Bublan, který na Šilhavého vzpomíná jako na nejoblíbenějšího učitele, přestože byl v hodinách biologie velmi přísný.

Bublan uvedl, že Šilhavý se ke své víře otevřeně hlásil, ale nikomu ji nevnucoval. Po škole spolu udržovali přátelské vztahy.

Za komunismu Šilhavý usiloval o oficiální registraci muslimských obcí, odmítl ale úřadům poskytnout seznamy vyznavačů islámské víry, protože se obával jejich zneužití.

Prosadil stavbu první české mešity v Brně

České noviny připomněly, že Šilhavý před deseti lety stál u zrodu první oficiální muslimské modlitebny v Česku, kterou je mešita v Brně.

Muslimské obce byly nakonec registrovány až v roce 2004, Šilhavému se však nepovedlo prosadit, aby muslimové mohli uzavírat sňatky v mešitách nebo aby se mohly zřizovat muslimské školy.

Šilhavý představoval islám jako mírumilovnou víru a odsuzoval teroristické útoky. Po celý život se snažil, aby čeští "nemuslimové" více poznali, co to je muslimská víra.

 

Právě se děje

Další zprávy