Julínek prodával zámek, který zřejmě stát nevlastní

Lenka Smyčková, spolupracovnice Aktuálně.cz
10. 3. 2008 21:01
Slezské Rudoltice tvrdí: Objekt je náš
Před znárodněním patřil zámek obci
Před znárodněním patřil zámek obci | Foto: Martin Popelář

Slezské Rudoltice - Ještě před týdnem sváděli zastupitelé Slezských Rudoltic lítý boj s ministerstvem zdravotnictví o místní zámek. Budovu, která v obci stojí, chtěl Julínkův úřad prodat kyperské firmě za minimální cenu.

Julínek pak ustoupil a rozhodl se zámky - na severu Moravy jich chtěl prodat hned několik - nabídnout radnicím. Ve Slezkých Rudolticích mají jasno: Nabídku odmítnou.

Starostce Martině Jalamasové se totiž v historických dokumentech podařilo dohledat, že zámek je historickým majetkem obce z doby před znárodněním. Obec tak má nárok stát se jeho vlastníkem.

"Léta mi ležel v šuplíku takzvaný návrh přídělového plánu a další dokumenty, na základě kterých můžeme dokázat, že zámek patřil obci," vysvětlila Jalamasová.

Různé dokumenty dokazují, že zámek byl ve vlastnictví obce mezi léty 1947 a 1949. Potom byl znárodněn.

Navrácení musí posvětit ministerstvo

Jalamasová dokumenty předložila úředníkům na katastrálním úřadu a ti jí potvrdili, že na jejich základě můžou na list vlastnictví zapsat obec Slezské Rudoltice.

"Co je paradoxní, ještě potřebujeme souhlas vlastníka nemovitosti. Rozeslala jsem proto žádost o souhlas raději hned na tři místa na Zdravotnické zabezpečení krizových stavů, na ministerstvo a na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových," popsala starostka.

I kdyby obec souhlas od současného vlastníka nedostala, může se o zámek na základě doložených dokumentů soudit.

Jalamasová je odhodlána se v krajní situaci na soud obrátit. Téměř pět milionů korun na koupi zámku by se jí v osmimilionovém rozpočtu obce hledalo těžko.

Starostové míří do Prahy. Ve čtvrtek

Původně stát tři zámky - v Branticích, Dívčím Hradu a Slezských Rudolticíh - prodával ve výběrovém řízení v balíku dalších sedmnácti nemovitostí.

Různé budovy roztroušené po celé České republice dříve sloužily jako sklady materiálu Zdravotnického zabezpečení krizových stavů. Získala je developerská firma z Písku s kyperskými kořeny za 113 milionů korun.

Starostové obcí, které léta usilovaly o bezplatný převod, proti prodeji ostře vystoupili. Nakonec jim ministerstvo ustoupilo a zámky je ochotno z balíku vyjmout, pokud je obce koupí za odhadní cenu.

Oficiálně zatím starostům ministerstvo záměr nesdělilo. Znají ho jen z médií. "Jsme pozváni do Prahy ve čtvrtek. Tam se asi všechno oficiálně dozvíme," uvedl starosta Brantic Vlastimil Machů. 

 

Právě se děje

Další zprávy