Za léky se platí zbytečně. Jde o 100 miliónů, říká ČLK

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 3. 2008 15:50
Pojišťovny platí podle starého kurzu koruny
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Česká lékařská komora obvinila zdravotní pojišťovny, že za léky od Nového roku utratily o sto milionů korun víc, než musely. Navíc se prý nesnaží stav, ze kterého těží farmaceutické firmy, změnit. Pojišťovny se nařčení brání. 

"Pojišťovny nakupují zahraniční léky v kurzu 28,30 za euro, i když dnes máme euro za pětadvacet korun," říká prezident komory Milan Kubek.

Plýtvání vzniklo kvůli tomu, že úhrady za léky stanovila tzv. kategorizační komise naposledy koncem roku 2006, kdy platil dnes už nevýhodný kurz.

Zdravotní pojišťovny kritiku odmítají. "Nás na ten problém nemusí nikdo upozorňovat. Pro nás je to nevýhodné a snažíme se ceny změnit i s ohledem na sílící korunu u stovek léků," oponuje výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Pojišťovny: Ceny už se plošně změnit nedají  

Od ledna platí v oblasti léčiv nová legislativa: Ceny a úhrady za léky už nestanovuje zmíněná kategorizační komise, ale ve správním řízení je určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

"Podle vývěsky se na něj ještě žádná pojišťovna s požadavkem na změnu cen léků podle současného kurzu neobrátila," tvrdí Kubek.

Podle Gajdáčka to ale pojišťovny udělat nemůžou. "Není možné plošně změnit cenu u všech léků. Správní řízení se vede pro každý lék odděleně," tvrdí.

Kvůli lhůtám ve správním řízení budou nové ceny u prvních léků stanoveny nejdříve v dubnu. Silná koruna už v něm zohledněna bude.

"Správní řízení - rozhodování - jsou mimo jiné založena na porovnání cen pro konečného spotřebitele ve všech členských zemích EU, s využitím přepočtu dle průměrného kurzu koruny uváděném ČNB za poslední 3 měsíce," uvedla tisková mluvčí úřadu Veronika Petláková.

Ta zároveň upozorňuje, že regulace určuje maximální ceny léků. Ceny ale nemusejí i díky silné koruně maxima dosáhnout.

Za léky platíme čím dál víc

Přesto za léky platí pacienti i pojišťovny čím dál více.

Z údajů SÚKL vyplývá, že průměrná cena léků pro konečného spotřebitele vzrostla v roce 2007 ve srovnání s předchozím rokem o šest procent - z 184 korun na necelých 196 korun.

"Navýšení průměrné ceny léčivého přípravku neodpovídá nárůstu kurzu koruny k euru nebo dolaru. Bylo způsobeno především častějším používáním nových, vysoce inovativních léčiv," vysvětluje mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy