Sledujeme živě: Jak vichřice ničila Česko

Reportéři Aktuálně.cz
1. 3. 2008 19:20
Co způsobil silný vítr v republice?
Momentka z dálnice D1 krátce před polednem. Bouře se přehnala přes Vysočinu, stěrače nestíhaly.
Momentka z dálnice D1 krátce před polednem. Bouře se přehnala přes Vysočinu, stěrače nestíhaly. | Foto: Simona Holecová

Praha - Česko pustoší velmi silný vítr. Redakce Aktuálně.cz sleduje situaci online. 

Čtěte souhrnnou zprávu: Orkán má dvě oběti. Obě ve Středočeském kraji

 

19:20 - České dráhy vydaly aktualizovaný přehled uzavřených tratí. Na dokument se podívejte zde.

18:40 - První čísla zveřejnili hasiči. Od půlnoci do 18:00 vyjely jednotky požární ochrany k více než 2 000 mimořádným událostem - to je více než sedminásobek celoročního denního průměru," uvedl tiskový mluvčí generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček. Tisíce profesionálních i dobrovolných hasičů odstraňují zejména spadlé stromy ze silnic, budov, zaparkovaných aut a potrhaného vedení elektrické energie, vyjíždějí také ke strženým střechám budov nebo uvolněným střešním krytinám.

18:30 - Mluvčí společnosti ČEZ odhadl, že v noci bude bez elektřiny ještě asi 100 tisíc lidí. "Nasazeny jsou veškeré posily. Na vrcholu dnešní kalamity bylo bez elektřiny přes 920 tisíc lidí, teď po šesté je to zhruba  220 tisíc lidí," řekl Kříž.

Spadlé stožáry VVN mezi Novým Bydžovem a Praskem.
Spadlé stožáry VVN mezi Novým Bydžovem a Praskem. | Foto: KHKÚ

Spadlé stožáry VVN mezi Novým Bydžovem a Praskem.
Spadlé stožáry VVN mezi Novým Bydžovem a Praskem. | Foto: KHKÚ

18:18 - Na Křivoklátsku, jen v revíru Starý Kouřimec, spadlo na tisíc kubíků dřeva. Lesní správa okamžitě povolala síly k uvolnění cest, hlásí zpravodaj Aktuálně.cz Broněk Pavlík.

18:00 - V 16:30 vykolejil osobní vlak na spadlém stromě v úseku Rumburk - Krásná Lípa, nikomu se nic nestalo, trať je uzavřena. Jedná se o jediné vykolejení za celý den.

17:40 - Vítr poškodil Dům svatého Františka ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Uvnitř bylo lehce zraněno pět seniorů. Ostatní klienti jsou v náhradním ubytování. Škoda na domě přesáhne pět milionů korun, řekl serveru Týden Roman Tlapák z Diecézní charity České Budějovice.

17:25 - Souhrn z Královéhradeckého kraje: Hasiči z kraje měli od rána plné ruce práce. "Celkově jsme řešili 150 mimořádných událostí," uvedl operační důstojník Jan Jiránek. Na Trutnovsku popadalo několik desítek stromů. Na Hradecku způsobily stromy i další škody. Vážně poškodily dva osobní vozy. Vichr trhal plechy ze střech a v řadě případů odnesl i střechy celé.
Lokální povodně spíše nehrozí: "Prudký déšť na horách naplnil přehrady a ty pak bylo nutné odpouštět. To na čas zvedlo hladiny na Labi a Cidlině," dodal Jiránek.

17:12 - Na Pardubicku hrozí lokální záplavy. Na Tiché Orlici v Lichkově byl vyhlášen 1. stupeň povodňové aktivity. "Situace je vážná po celém území Pardubického kraje. Obce s rozšířenou působností zatím vše zvládají a pomoc kraje nepotřebují. Hejtman a další členové krizových složek jsou však připraveni ihned zasáhnout," říká mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová.

17:10 - Zpravodaj Aktuálně.cz Jiří Máslo hlásí, že na Pardubicku jsou kvůli polomům a popadaným rozvodům vysokého napětí stále uzavřeny některé úseky silnic. Podle Správy a údržby silnic Pardubického kraje nelze projet po silnici II/368 v úseku Tatenice - Strážná na Orlickoústecku. Ta by měla být zprovozněna ve večerních hodinách. Na silnici III/32249 v úseku Bořice - Podbor, je spadlé vedení vysokého napětí. Kraj odhaduje, že tudy bude možné projíždět zřejmě až v neděli.

17:00 - Stále je uzavřena trať Jihlava - Veselí nad Lužnicí z Jindřichova Hradce do Veselí nad Lužnicí. "Dále je uzavřena i  trať Plzeň - Cheb v úseku Kozolupy - Planá u Mariánských lázní," řekl mluvčí ČD Ondřej Kubala. (Podrobnou zprávu o situaci na tratích naleznete ve zprávě: Trati bez proudu, vlaky na Bratislavu i Vídeň stojí - zde)

16:40 - Po dopoledních bouřích lze ještě i v centru Prahy najít hromady krup. Obrázek z mobilu ze Smíchova.

Na Smíchově zůstaly kroupy.
Na Smíchově zůstaly kroupy. | Foto: Simona Holecová
Na balkoně na pražském Smíchově zůstala po dopolední přeháňce pořádná dávka krup.
Na balkoně na pražském Smíchově zůstala po dopolední přeháňce pořádná dávka krup. | Foto: Simona Holecová

16:25 - Mluvčí Lesů ČR Radek Drahný v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že podle dosavadních odhadů činí škoda na lesním porostu zatím zhruba 50 tisíc kubíků dřeva. Pro srovnání - když Česko loni zasáhl orkán Kyrill, nechal za sebou 5 milionů kubíků. "Zatím jde o lokální pády, drobnější příhody, nevíme o žádném souvislém polomu. Nicméně předpověď není dobrá, nadále má být vítr velmi silný, takže je brzy na nějaké závěry," řekl Drahný.

16:20 - V Městci Králové je evakuována část nemocnice. Vichřice tam odnesla střechu oddělení LDN.

16:18 - Jaderná elektrárna Temelín odpojila druhý blok kvůli výpadku na lince velmi vysokého napětí způsobenému vichřicí. Blok proto nemohl dodávat proud do rozvodné sítě. V současné době energetici dokončují kontrolu vedení. Pokud nezjistí poškození stožáru či vodičů, začne blok dodávat elektřinu ještě během víkendu, řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták serveru České noviny.

16:10 - Z České republiky stále nemohou jet vlaky do Vídně ani do Bratislavy. Spoje do Vídně končí v Břeclavi, na rakouském území je poškozeno trolejové vedení mezi Břeclaví a Vídní. Spoje do Bratislavy končí v pohraniční stanici Kúty, dále je trať a trolej poškozená.  "Zpoždění dálkových vlaků na železniční síti se pohybuje v řádech hodin, největší problémy způsobilo uzavření hlavní koridorové trati Kolín - Česká Třebová," uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Spadlý strom v Lanškrouně
Spadlý strom v Lanškrouně | Foto: Pardubický kraj

16:05 - Silný vítr dorazil již i na Slovensko. Stromy padají v okresech Skalic, Senica a Malacky. I tam jsou někteří obyvatelé odříznuti od elektrické energie, protože silný nárazový vítr pravděpodobně poškodil vedení. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvního stupně.

15:55 - První dvě oběti hlásí i sousední Rakousko. Ve Walchsee, v okrese Kufstein zasáhl vyvrácený strom automobil. Jeho řidič následkům způsobených zranění podlehl. Další strom spadl v St. Pöltene. Zde byla usmrcena jedna osoba a dvě další byly zraněny. Informovala o tom rakouská agentura APA.

15:18 - Souhrnná zpráva z Pardubicka: Zasaženy byly Pardubice, Přelouč i Mělice. V Pardubicích kácel vichr bilboardy na dálnici. V úseku od Lohenic do obce Valy padaly stromy. "Řešíme více než dvě stovky událostí," sdělil Aktuálně.cz operační důstojník Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

15:00 - Motoristům komplikují život nejen překážky na silnicích, ale i výpadky proudu. Ve Středočeském kraji na dálnici D1 u obce Psáře jsou kvůli výpadkům mimo provoz čerpací stanice Esso, Aral i Shell.

14:55 - Další dopravní komplikace. Na silnici III/03811 u obce Bastinov na Vysočině se stala nehoda. Popadaly stromy, úsek je neprůjezdný. Hasiči odhadují, že jim odstranění následků zabere nejméně hodinu.

Řádění vichřice nevydržel ani staletý strom ve francouzských zahradách Státního zámku v Litomyšli.
Řádění vichřice nevydržel ani staletý strom ve francouzských zahradách Státního zámku v Litomyšli. | Foto: Vojtěch Stříteský

14:50 - Skupina ČEZ vyhlásila ve čtyřech krajích stav nouze. "Jde o kraj Plzeňský, Karlovarský, Pardubický a Královéhradecký," uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. "Stav nouze je také ve městě Semily."
Zatím neuměl upřesnit, kolik zákazníků společnosti výpadek postihl. "Jde řádově o desítky tisíc lidí."
V drtivé většině případů za odstávku mohou popadané rozvody.

14:30 - Pod motorostem Ztracenka u Bruntálu na silnici I/11 spadl strom, průjezdný je pouze jediný jízdní pruh.

14:20 - Krátce před 14tou hodinou byl obnoven na hlavní trati Kolín - Pardubice - Česká Třebová. V oblasti Ústí nad Orlicí se jezdí pouze po jedné koleji, ale vlaky už mohou úsekem projíždět. Informoval o tom mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

14:05 - Během dopoledne byla kvůli vyvráceným stromům uzavřena silnice z Bílé Třemešné do Doubravice na Trutnovsku. Strom také spadl a zablokoval železniční trať mezi Lipnicí a Bílou Třemešnou. Tři jednotky hasičů z Královehradeckého sboru v tuto chvíli pracují na zprůjezdnění úseku. V Jánských Lázních, Žacléři a Vítězné hasiči čistili několik propustí na potocích, které ucpaly větve a stromy.

13:55 - Podle Petra Kopáčka, tiskového mluvčího generálního ředitelství hasičských záchraných sborů ČR, od půlnoci do jedné hodiny odpolední došlo po celé republice v souvislostí s vichřicí Emmou k 1200 mimořádným událostem. Čeští hasiči tak zažívají nejpernější den od úderu orkánu Kyrill.

13:30 - Po poledni německá strana zprovoznila úsek Děčín - Drážďany, od 12 hodin  tak už nemusí vlaky z ČR do Berlína a Hamburku končit v Děčíně a mohou volně pokračovat do Německa.

13:20 - Hasiči začali s evakuací desítek lidí objektu cukrovaru v Čakovicích, kde spadla střecha provozní budovy. "Jde řádově o desítky lidí, které musíme evakuovat," řekl vyšetřovatel Josef Hyršl.

13:15 - Na silnici č.27 u Žiželic na Lounsku havaroval kamion. Pravděpodobně po úderu větrem se rozkolébal a pak převrátil. Nyní leží přes silnici. Nikdo nebyl zraněn (náklad polystyrenu), silnice je uzavřena. V Brňanech na Litoměřicku spadl smrk na domek, nikdo nebyl zraněn.V Postoloprtech na Lounsku spadl strom na garáž, ve Štětí na Litoměřicku byla hlášena utržená střecha na domku, v Teplicích v ulici Jana Koziny se uvolnila část střechy nad výtahovou šachtou na panelovém domě.

13:10 - Vichr zapříčinil smrt druhého člověka. Neštěstí se stalo opět ve Středočeském kraji, v obci Sadská na Nymbursku. Informovalo o tom Rádio Impuls. "Na muže spadly plechy. A pacient bohužel podlehl mnohočetným poraněním," řekla mluvčí záchranářů Nina Šeblová.

13:10 - Silný vítr, který se dopoledne přehnal přes Čechy, dosahoval hodnot vichřice až orkánu. Na Karlovarsku a Chebsku dul rychlostí 110 kilometrů v hodině, na horách pak rychlostí 124 kilometrů v hodině. Nyní se Emma přesunuje na Moravu.

13:00 - Mimo provoz je více než dvacet železničních tratí. Například vlaky na hlavní trati mezi Prahau a Olomoucí nabírají dlouhé zpoždění.

12:50 - Stále se nedaří zprůjezdnit komunikaci II/160 mezi obcemi Větřní a Zátoňské Dvory u Českého Krumlova. Hned ráno tu vichr polámal stromy, které popadaly na vozovku.

12:40 - Vichr napáchal škody na obchodním domě Albert v Hradci Králové. Vítr odnesl také střechu jednoho z obytných domů. Ta poničila další dům.

12:13 - Silničáři hlásí potíže na D1 v úseku mezi obcemi Chýšť a Dobřenice (nedaleko Poděbrad). Vítr vyvrátil středovou clonu a informační tabule blokují v obou směrech levé jízdní pruhy.

Pohled do zpětného zrcátka na dálnici D1 kolem poledne v úseku u Velkého Beranova.
Pohled do zpětného zrcátka na dálnici D1 kolem poledne v úseku u Velkého Beranova. | Foto: Simona Holecová

12:05 - Třetího povodňového stupně dosáhla Mandava ve Varnsdorfu.

12:00 - Až 100 tisíc lidí je na západě Čech bez elektrického proudu. Elektrické vedení je přetrhané, opravy budou trvat nejméně do večera.

11:30 - Na severu Moravy jsou časté výpadky elektrického proudu.

11:18 - Dítě, na které dopoledne spadl strom u hřbitova v Líbeznici u Prahy, zemřelo. Šlo o holčičku. Neštěstí se stalo po půl desáté dopoledne. Záchranáři chtěli přivolat leteckou službu, ale kvůli špatnému počasí nemohl vrtulník vzlétnout.

Foto: Jiří Máslo

10:41 - Odborníci tvrdí, že vichr je zatím slabší, než se očekávalo. Přesto je v nárazech stále dosti nebezpečný. Nejhorší situace by podle odhadů měla nastat v noci ze soboty na neděli.

10:39 - Na R10 spadl stožár vysokého napětí, ve směru od Liberce na Prahu se tvoří kolony.

10:30 - Na dětský domov v Horních Počernicích v Praze se zřítil strom. Uvedlo to Rádio Impuls.

10:13 - Zpravodaj Aktuálně.cz Jiří Máslo hlásí, že v Broumově na Náchodsku nápor větru nevydržela střecha výtahové šachty na panelovém domě. Na místě zasahují dvě jednotky hasičů. Vichr také odnesl střechu jednoho z bytových domů v Hradci Králové.

10:09 - Provoz na pražské magistrále zastavil strom, který spadl na vozovku.

10:03 - Podle informací serveru Bleskově.cz vichr strhnul i střechu panelového domu v Malkovského ulici v pražských Letňanech. Na místě právě zasahují hasiči.

09:05 -  Meteorologové a hydrologové varují, že některé řeky již dosahují druhého až třetího stupně povodňové aktivity.
"Během noci byl nejsilnější déšť na Šumavě. Dnes už očekáváme spíše přeháňky, které postupně přejdou ve sněžení," řekl ve vysílání České televize Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. "Vítr ale zůstane velmi silný," dodal.

08:30 - Vítr strhl střechu panelového domu v Nejdku na Karlovarsku a také střechu rodinného domku v západočeských Bukovanech.

08:00 - V noci vítr způsoboval škody zejména na západě a jihu Čech. Nejsilněji foukalo na Šumavě, kde navíc spadlo až 50 mm srážek. To spolu s tajícím sněhem způsobilo vzestup hladin horských toků až na třetí stupeň povodňové aktivity.

Řádí vítr v místě vašeho bydliště? Informace a fotografie posílejte redakci Aktuálně.cz na emailovou adresu: [email protected]

 

Právě se děje

Další zprávy