Vichr zabil už dva lidi. Oba ve Středočeském kraji

Red Dom
1. 3. 2008 16:28
Vítr odnášel střechy, zemi trápí výpadky proudu
"Když přiletěla střecha z vedlejšího domu, byli jsme naštěstí venku. Zásah nás ale minul jen o malou chvíli," říká muž z Hradce Králové. Ukazuje na svůj dům.
"Když přiletěla střecha z vedlejšího domu, byli jsme naštěstí venku. Zásah nás ale minul jen o malou chvíli," říká muž z Hradce Králové. Ukazuje na svůj dům. | Foto: Jiří Máslo

Česko - Silný vítr, který se prohání Českem, zapříčinil smrt dvou lidí.

V Líbeznici u Neratovic spadla utržená větev ze stromu na jedenáctiletou dívku, která šla s babičkou na hřbitov. Záchranáři chtěli na místo vyslat vrtulník, ten ale kvůli špatnému počasí nemohl vzlétnout. Dívka zraněním podlehla

Ke druhému neštěstí došlo v obci Sadská na Nymbursku. "Na muže spadly plechy. A pacient bohužel podlehl mnohočetným poraněním," řekla Rádiu Impuls mluvčí záchranářů Nina Šeblová. Šlo o faráře, zemřel před svým kostelem.

Silný vítr, který na horách dosáhl síly orkánu a nese jméno Emma, se pak v sobotu odpoledne přesunul na Slovensko. "Vítr na území Česka dosahoval dopoledne hodnot vichřice až orkánu. Na Karlovarsku a Chebsku dul rychlostí 110 kilometrů v hodině, na horách pak rychlostí 124 kilometrů v hodině," řekla Aktuálně.cz meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Hasiči nestíhají počítat výjezdy

Mnoho silnic je uzavřených a nesjízdných kvůli popadaným stromům. Spadlý stožár elektrického vedení zablokoval například rychlostní silnici z Prahy do Liberce.

Nejhorší situace je zřejmě na západě Čech. "Během dopoledne jsme museli uskutečnit padesát zásahů. Většinou se jedná o popadané stromy. Nejzávažnějšími případy byly dvě smetené střechy," řekl mluvčí hasičů Karlovarského kraje František Petr. Vítr například strhl střechu panelového domu v Nejdku.

Na západě Čech je bez proudu asi 100 tisíc lidí. Jde o jeden ze čtyř krajů, kde po poledni vyhlásil ČEZ stav nouze

V plné pohotovosti jsou technici a záchranáři i na dalších místech. Například mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Žahourková k tiskové zprávě o situaci v kraji připsala: "V tuto chvíli nemohu dát konkrétní čísla o počtu události... Výjezdů je tolik, že to v tuto chvíli nelze dát dohromady."

Přímo v Hradci se utrhla střecha obytného domu. Přistála přímo na sousední domek, který okamžitě statik uzavřel.

Záchranáři u zničeného domu v Hradci.
Záchranáři u zničeného domu v Hradci. | Foto: Jiří Máslo
Přečtěte si příběh postižené rodiny:
Vítr strhl střechu obytného domu, zničila dům sousedů

Dráhy mají vážné problémy

Vážné problémy mají i České dráhy. Na osmdesáti kilometrech tratí se kvůli výpadku proudu zastavily vlaky. Hlavní tah na Olomouc se podařilo zprovoznit až kolem druhé hodiny odpolední.

Zastaven je provoz mezi Českou republikou a německými Drážďany, všechny vlaky do Berlína či Hamburku končí v Děčíně.

Foto: České dráhy
Čtěte více:
Osmdesát kilometrů tratí je bez proudu, vlaky stojí

Navzdory četnosti zpráv o popadaných stomech však zatím lesníci nehlásí kalamitu. Mluvčí sLesů ČR Radek Drahný v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že podle dosavadních odhadů činí škoda zatím zhruba 50 tisíc kubíků dřeva. Pro srovnání - když Česko loni zasáhl orkán Kyrill, nechal za sebou 5 milionů kubíků.

"Zatím jde o lokální pády, drobnější příhody, nevíme o žádném souvislém polomu. Nicméně předpověď není dobrá, nadále má být vítr velmi silný, takže je brzy na nějaké závěry," řekl Drahný.

Hrozí i lokální záplavy

Na jihu a západě Čech nad to v noci na sobotu hustě pršelo, což spolu s táním sněhu způsobilo vzestup několika horských řek až na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení

Nejvýše jsou hladiny Vydry a Otavy. Třetího stupně povodňové aktivity dosáhla také Mandava ve Varnsdorfu.

Situaci sledujeme online: ČTĚTE ZDE

Řádí vítr v místě vašeho bydliště? Informace a fotografie posílejte redakci Aktuálně.cz na emailovou adresu: [email protected]

Jmenuje se Emma

Meteorologové v Německu současnému vichru dali jméno Emma - podle tlakové níže, která jej přináší - a Český hydrometeorologický ústav kvůli němu vydal výstrahu pro všechny kraje, která se v některých z nich týká i povodňového nebezpečí. Platí až do nedělního poledne.

Co zbylo z po Kyrillu

  • Kyrill zasáhl celé území České republiky, ve večerních a nočních hodinách z 18. na 19. ledna 2007.
  • Rychlost větru v České republice 10 až 20 m/s, v nárazech až 35 m/s, ve vyšších polohách až 45 m/s (až 162 km/h), ojediněle i více.
  • Vítr způsobil značné škody na lesních porostech, popadalo nebo bylo poškozeno téměř 10 milionů metrů krychlových dřevní hmoty a řada silnic a železnic byla neprůjezdná, došlo k výpadkům elektrické energie, škodám na budovách a majetku.

Podle meteorologů může být vítr nejsilnější od ledna minulého roku, kdy zemi ničivě zasáhl orkán Kyrill.

"Synoptická situace nad Evropou je téměř stejná jako 18. a 19. ledna 2007, kdy také přes jižní Skandinávii dále k východu postupovala hluboká tlaková níže spojená s frontálními systémy, které ovlivnily počasí u nás," uvedl meteorolog Tomáš Balcar z Meteopressu.

Výstraha ČHMÚ varuje občany před nebezpečími, která velmi silný vítr představuje. Meteorologové doporučují například omezit jízdy autem. "Náhlý boční náraz větru může automobil učinit neovladatelným, případně jej vytlačit ze silnice nebo převrátit," varují.

Čtěte také: Emma zasahuje i do fotbalu. Bundesliga odložena

Letiště zůstávají v klidu

Vichřice může znamenat hrozbu například pro letiště nebo stavební společnosti. "Víme o tom, přijali jsme standardní opatření: zabezpečují se jeřáby a uvolnitelné stavební části, omezují se práce ve výškách," říká Ondřej Šuch, mluvčí stavební společnosti Skanska.

Naopak letovému provozu vichr vadit nejspíše nebude.  "Žádné varování nemáme a žádná opatření neplánujeme. Mluvila jsem s Bohumilem Techlovským z ČHMU, tady by měl být denní průměr v nárazu 22-25 m/s v nárazu. Kyrill byl v nárazech 34 m/s. Navíc by vítr měl jít do protisměru letu, což letadlům nevadí," vysvětluje Eva Krejčí, mluvčí ruzyňského letiště.

 

Právě se děje

Další zprávy