Bursíkův úřad oznámil, že začalo jaro. Nesmí se kácet

pra
28. 2. 2008 20:30
Kácení dřevin odložte na listopad
Také nacházíte stromy, keře a květiny při jarním probouzení? Není to náhodou, teplé počasí probouzí rostliny s předstihem.
Také nacházíte stromy, keře a květiny při jarním probouzení? Není to náhodou, teplé počasí probouzí rostliny s předstihem. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Úřad ministra životního prostředí Martina Bursíka dnes oznámil, že se rostliny po zimě probudily.

Letošní období vegetačního klidu už je, vzhledem k panujícím klimatickým podmínkám, za námi," uvedl v tiskové zprávě mluvčí ministerstva s tím, že k oznámení se přidává i Česká inspekce životního prostředí.

Podle obou institucí by toto oznámění měli "vzít v potaz obce, správci komunikací i všichni ostatní, kdo plánují či plánovali kácení dřevin".

Období vegetačního klidu obvykle trvá od začátku listopadu do konce března. "Přírodě se ovšem poručit nedá," připomnělo ministerstvo. "Stromy se již začaly chystat na nové olistění a rozkvět a ptáci začínají obsazovat svá hnízda."

Nástup jara koneckonců potvrzují i snímky, které v posledních dnech nafotil fotoreportér Aktuálně.cz. 

Z lužního lesa u Jistebníku nedaleko Ostravy.
Z lužního lesa u Jistebníku nedaleko Ostravy. | Foto: Tomáš Netočný
Hezké počasí dělá jistě radost zamilovaným párům, kterými se zaplňují lavečky parků.
Hezké počasí dělá jistě radost zamilovaným párům, kterými se zaplňují lavečky parků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Předčasný příchod vyšších teplot může způsobit komplikace i některým živočichům.
Předčasný příchod vyšších teplot může způsobit komplikace i některým živočichům. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ministerstvo upozorňuje, že tento fakt do jisté míry znehodnocuje povolení, která byla pro kácení dřevin vydána. "Pokud bylo o některých žádostech... rozhodnuto kladně s tím, že je lze provést v období vegetačního klidu, pak je vhodné odložit kácení až na počátek listopadu," uvedlo ministerstvo.

Mimo období vegetačního klidu je možné kácet dřeviny,  které svým stavem ohrožují život či zdraví občanů nebo by mohly poškodit majetek. "I tak ale nelze porušit zákon o ochraně přírody a krajiny," varují v tiskové zprávě úřady. "Česká inspekce životního prostředí je připravena provést kontrolu jakéhokoli podezření na neoprávněné kácení dřevin, rostoucích mimo les."

 

Právě se děje

Další zprávy