Verdikt o Kaplickém: Hledají se důvody, jak říct ne

Kateřina Eliášová
21. 2. 2008 9:55
O osudu chobotnice se rozhodne za čtyři dny
Foto: Future Systems

Praha - Do okamžiku, kdy mají experti najatí Prahou jasně říci, zda se může začít stavět Národní knihovna podle Kaplického návrhu na Letné, zbývají pouhé čtyři dny. Závěry? Zatím žádné nejsou.

Odborníci se stále hádají a vrší důvody, proč říci "ne".

Vyplývá to z informací, které se podařilo nashromáždit redakci Aktuálně.cz. Ta pod slibem anonymity oslovila některé ze zainteresovaných odborníků. "Hledají se jen argumenty, proč knihovnu nestavět," uvedl jeden z nich.

Vše jde hladce, tvrdí Praha

V pondělí se naposledy sejde expertní tým, který několik měsíců posuzoval všechna pro a proti. "Tým Národní knihovna bude mít k dispozici všechny podklady. Po skončení poslední schůzky bude veřejnost seznámena s definitivními závěry a doporučeními," stojí v tiskové zprávě pražského magistrátu.

Není to tak úplně pravda.

Architekt Jan Kaplický s pražským primátorem
Architekt Jan Kaplický s pražským primátorem | Foto: Ludvík Hradilek

Předně: Dosud neexistuje klíčová studie proveditelnosti. Jedině ta dá odpověď na otázku, jak bude vlastně knihovna světoznámého architekta Jana Kaplického drahá, jestli splní podmínky být ekologická a další parametry. Ze stávajících návrhů a vizualizací experti nemohou udělat konečné rozhodnutí.

Studii proveditelnosti ale Kaplický neudělá, dokud nebude mít závazný příslib Magistrátu, že blob na Letné smí stát. Experti tak nakonec rozhodnou pouze na základě dílčích návrhů.

Právní válka

Pro konečné stanovisko bude tým Národní knihovny chtít slyšet závěry právníků, architektů a památkářů. Jenže hned u té první skupiny se objevil problém. Závěr totiž de facto neexistuje.

Foto: Ludvík Hradilek
Chobotnice opět v ohrožení. Teď pochybují právníci

V právním týmu se sešlo 10 právníků, kteří měli odpovědět na otázku, zda-li soutěž proběhla podle pravidel. Právnická esa byla od počátku rozdělena na dvě skupiny: jedni hájili zájmy města, druzí Národní knihovnu.

Už v listopadu se shodli na tom, že soutěž neporušila pravidla českého právního řádu. Přesto se v lednu v médiích objevila informace, že by neúspěšní soutěžící v případě žaloby mohli vysoudit desítky milionů korun.

Mlčet a nic neříkat

Podle dohod uzavřených mezi Prahou a Národní knihovnou se nesmějí právníci ke své činnosti v expertním týmu vyjadřovat. Jejich závěry zná jen úzký okruh lidí. Redakce Aktuálně.cz přesto experty oslovila.

Kdo jsou právní experti

  • Miroslav Jansta - advokátní kancelář Jansta, Kostka & spol.
  • Bohuslav Klein - předseda Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR
    a Agrarární komoře ČR
  • Jindřiška Kočová - právník Národní knihovny
  • Zdeněk Krampera - Rychetský Hlaváček Krampera Novák advokátní kancelář
  • Jan Kříž - advokátní kancelář Kříž a Bělina
  • Karel Muzikář -Weil, Gotschal and Manges
  • Marek Nespala - advokátní kancelář Pejchal, Nespala a spol.
  • Aleš Pejchal - advokátní kancelář Pejchal, Nespala a spol.
  • Pavel Robek - Gordion
  • Karel Šturm - Squire, Senders and Dempsey, advokátní kancelář

Pod podmínkou anonymity popsal dění uvnitř expertního týmu přímo jeden jeho člen. "Teď mi to spíš připomíná souboj šovinistů. V týmu je 9 mužů a jen jedna žena. Všichni vědí, že soutěž může kdykoliv kdokoliv zažalovat, ale nemá šanci při vyhrát. Hledají se jen argumenty, proč knihovnu nestavět," uvedl zdroj.

Člen týmu Národní knihovna, primátor Prahy Pavel Bém Aktuálně.cz řekl, že jej právě tento fakt velmi znepokojuje. Bém patří do skupiny odpůrců knihovny. Právníci si ale stojí za svým: pět jich říká, že se může začít stavět, pět jich varuje před mezinárodní ostudou, pokud se začne stavět a následně bude projekt zpochybněn. Říkají: Nezačínejme s tím.

Soutěž byla totiž vedena podle mezinárodních pravidel, nikoliv podle těch českých.

Dopadne to dobře. Nebo ne?

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek doufá, že středeční schůzka týmu bude poslední. Věří, že se nakonec tým shodne na jediném: knihovnu začít stavět. Hraje se totiž o čas. Magistrát chce vidět do konce roku stavební povolení.

Už ted je ale jisté, že stavební povolení se do konce roku knihovně nepodaří získat. Hlavní slovo tedy bude zase na Praze. Magistrát bude muset datum dodání stavebního povolení posunout minimálně do konce roku 2009. I tento příslib bude chtít Ježek ve středu slyšet.

Foto: Ondřej Besperát
Nahlédněte do útrob Kaplického chobotnice. Od sklepa až po střechu
 

Právě se děje

Další zprávy