Šéfka Radiožurnálu Tachecí padla

Redakce DOM
6. 2. 2008 19:30
Ve funkci vydržela pouhých 96 dní
Barbora Tachecí doplatila na razantní změny, které v rozhlase zaváděla
Barbora Tachecí doplatila na razantní změny, které v rozhlase zaváděla | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Barbora Tachecí, která loni 1. listopadu nastoupila do funkce ředitelky Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál, skončila ve své funkci.

Informaci potvrdil pro deník Aktuálně.cz zdroj dobře obeznámený se situací v rozhlase. O odvolání se rozhodlo už v úterý večer, kdy se proti Tachecí postavilo celé vedení rozhlasu.

"Důvodem byl narůstající nesoulad ve vnitřní komunikaci," vysvětlil odvolání mluvčí Českého rozhlasu René Zavoral.

Konkrétnější být nechtěl, ale vyloučil, že by za odvoláním stál tlak řady nespokojených posluchačů, jimž se nelíbily změny, které dnes už bývalá ředitelka po Novém roce prosadila.

Vyjádření Tachecí se redakci nepodařilo získat, podle informací Aktuálně.cz odletěla na dovolenou do Dominikánské republiky.

Její pravomoci dočasně převezme šéfredaktor zpravodajství Alexandr Pícha. Kdo bude novým ředitelem Radiožurnálu zatím není jasné. 

Odpůrci Tachecí slaví. Čekají další kroky

Tachecí vyčítali hlavně to, že se stanice pod jejím vedením zbulvarizovala. Nespokojenost posluchačů vyjadřovala i občanská iniciativa "Nechceme přeladit, nemáme kam", která umístila na internet petici proti postupu Tachecí. Během pár dní ji podepsaly tisíce lidí.

Vynucený odchod Tachecí zástupci iniciativy vítají. "Zároveň věříme, že ze strany vedení Českého rozhlasu budou následovat i další kroky, které otevřou odbornou diskusi na téma obsahu a formy moderního veřejnoprávního média," uvedli v oficiálním prohlášení.

"Nelíbí se nám, že se Radiožurnál přiblížil Frekvenci 1 a Impulsu. Nová ředitelka si s sebou přivedla mnoho lidí, kteří pracovali právě na těchto rádiích. Tím stanice přišla o kvalitní hlasy moderátorů," řekl už dříve Aktuálně.cz Jan Čamek, který je jedním ze signatářů Iniciativy. (více o petici čtěte zde)

Tachecí kritiku odmítala. Stejně jako hlasy, že se podbízí mladým posluchačům. "O tom se můžeme bavit za dva roky, jestli nám přibylo posluchačů. Já věřím, že na kvalitní obsah se noví posluchači nabalí sami," řekla před časem Tachecí. Připustila ovšem, že stávající posluchači nebyli se změnou dopředu dobře seznámeni. (více o tom, co řekla Tachecí, čtěte zde)

 

 

Právě se děje

Další zprávy