Bez zimních pneumatik? Zákaz se chystá také na D1

Lenka Smyčková, Jan Čada ml.
11. 2. 2008 12:22
Aktuálně.cz zjišťovalo, kde má platit nová značka
Nová značka se jmenuje C15a  - zimní výbava
Nová značka se jmenuje C15a - zimní výbava | Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Praha - Kraje už většinou vědí, kam umístí novu dopravní značku přikazující řidičům použít zimní pneumatiky. A nebudou to jen silnice druhé a třetí třídy v horách, ale také dálnice D1.

Tam se nová značka ministerstva dopravy dotkne stovek tisíců řidičů a rozhodovat o ní bude Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s krajem Vysočina.

"Sem jen na zimních pneumatikách!" - to bude řidičům přikazovat modrý kruh s bílou siluetou automobilu a sněhovou vločkou. U běžných silnic to bude normální plechová značka, na dálnici D1 a jejích nájezdech se v době nepříznivého počasí objeví na světelných tabulích.

Nová vyhláška ministerstva dopravy už čeká jen na podpis ministra a mohla by začít platit od prvního března. Kraje i odborníci na dopravu se však shodují, že do praxe se značka dostane až na podzim.

Zákazy vjezdu bez zimního obutí budou platit od listopadu do konce března, ale správcové silnic mohou jejich platnost upravit dodatkovu tabulí. Řidiči, kteří značku neuposlechnou mohou přijít o jeden bod a zaplatit pokutu.

Na dálnici budou značky svítit

"Pro nás je téma zimních pneumatik velmi podstatné," uvedl vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Vysočiny Ladislav Staněk.

"Pokud by bylo v našich silách to stihnout, osázeli bychom je už v březnu. Kritické jsou úseky silnice z Velkého Meziříčí do Jihlavy a z Jihlavy do Havlíčkova Brodu. Značka by se hodila i na dálnici D1 mezi Velkým Meziříčím a Humpolcem," řekl Staněk.

Kraj Vysočina má ovšem v případě dálnice jen poradní hlas. "O dálnici rozhoduje Ředitelství silnic a dálnic. Kraj mu může dát pouze návrh. Klasické značky nařizující zimní vybavení na dálnicích nebudou,"  vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. "Chystáme se je ovšem v případě nepříznivého počasí rozsvěcet na světelných tabulích. Těch do října čtrnáct přibude."

Kde se mohou objevit:

Kraj Vysočina

  • dálnice D1 ve vybraných úsecích v době nepříznivého počasí
  • silnice z Jihlavy
    do Havlíčkova Brodu
  • silnice z Velkého Meziříčí
    do Pelhřimova

Zlínský kraj

  • kopec Syrákov
    mezi Zlínem a Vsetínem
  • silnice ze Starého Hrozenkova na Slovensko

Jihočeský kraj

  • Šumava a Novohradské hory - silnice nad 800 metrů

Královehradecký kraj

  • Trutnovsko
  • okolí Jánských Lázní
  • silnice z Bartošovic
    do Polska

Moravskoslezský kraj

  • Jablůnkovský průsmyk - hlavní tah na Slovensko

Autům s letními pneumatikami tak v plískanici nebude radno vjíždět na dálnici. Kdyby se před nimi rozsvítila tabule se značkou zimního obutí, riskoval by řidič pokutu a body. Zimní obutí si proto budou muset pořídit v podstatě všichni řidiči osobních aut i kamionů.

"Budeme muset velice pečlivě vybírat, které úseky označíme. Kamionům se klidně denně stává, že ve Španělsku či Itálii jedou v teplotách kolem dvaceti stupňů, za deset dvacet hodin jedou v Beskydech a mají deset pod nulou," podotkl radní Zlínského kraje zodpovědný za dopravu Petr Hradecký.

V zimním obutí na Šumavu i do Krkonoš

Především výše položené kraje novinku vítají. "V horských oblastech ji rádi použijeme. V březnu už s tím ale nepočítáme. Zima je mírná a podle předpovědí se to už nezmění," zůstává klidný vedoucí oddělení silničního hospodářství královéhradeckého krajského úřadu František Čepek.

Vybrané silnice by chtěl značkami osázet v listopadu. Týkat by se to mohlo komunikací v Orlických horách, Krkonoších a na Broumovských stěnách.

S novými značkami se řidiči v listopadu setkají zřejmě také na Šumavě a v Novohradských horách. "Jistě zvážíme osazení silnic nad osm set metrů nadmořské výšky," sdělil vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Jihočeského kraje Jiří Klása.

Někde do března, jinde až do dubna

Kolony a havárie v období ledu a sněhu každoročně trápí hraniční Starý Hrozenkov či Jasenné ve Zlínském kraji. Značky s vločkou se tu budou hodit.

Starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík ovšem ministerské vyhlášce vytýká jeden nedostatek. "K vyhlášce patří jiná data. Značka by měla platit od poloviny listopadu do poloviny března," míní.

Jinak by prý mohla nastat situace, kdy měsíc po Velikonocích úpí pod pokutami za letní gumy řidič v rozpáleném autě v tričku a šortkách.

Ministerstvo na rozdílné klimatické podmínky v regionech myslelo. Ke značce je možné připojit dodatkovou tabulku, která dobu platnosti upraví. Stejně tak může dodatková tabulka uložit povinnost například jen vozidlům nad 3,5 tuny.

Tady už zimní pneumatiky nepotřebujete
Tady už zimní pneumatiky nepotřebujete | Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Jinde v Evropě značku neznají

Značka s vločkou bude rébusem pro zahraniční návštěvníky Česka. Jinde v Evropě se totiž ve stejném provedení nepoužívá.

Například v Rakousku mají povinnost jízdy v zimním obutí nákladní auta od 15. listopadu do 15. dubna. Rakouský ministr dopravy ovšem zvažuje, že zaváže k přezouvání i osobní automobily.

Ty zatím potřebují zimní výbavu, jako jsou například speciální pneumatiky nebo sněhové řetězy, pouze na vyznačených úsecích.

Zimní pneumatiky nejsou povinné ve Švýcarsku. Pokud ovšem auto s letním obutím způsobí v zimní plískanici nehodu, řidiči hrozí spoluúčast na uhrazení škody. Také na švýcarské silnici se šoféři mohou setkat s výzvou k nasazení sněhových řetězů.

 

Právě se děje

Další zprávy