Profesor Pafko: Obávám se skutečné privatizace nemocnic

Petr Holub
4. 2. 2008 13:30
Renomovaný chirurg hovoří o budoucnosti nemocnic

Praha - Elitní chirurg největší české nemocnice v pražském Motole Pavel Pafko se proslavil před jedenácti lety, kdy úspěšně operoval prezidenta Václava Havla.

Dnes varuje před privatizací fakultních nemocnic a vyzývá zástupce státu, aby ujistili veřejnost, že i nadále budou garantovat zdraví obyvatel.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz komentoval plány ministerstva zdravotnictví. Ministr Tomáš Julínek připravuje zákon o univerzitních nemocnicích, který by současné fakultní nemocnice změnil ze státních příspěvkových organizací na akciové společnosti, kde by měl dvě třetiny akcií stát a třetinu univerzity. Státu přitom zákon nezakazuje akcie dál prodávat.

Budova úrazové nemocnice a přistávací plocha pro helikoptéru.
Budova úrazové nemocnice a přistávací plocha pro helikoptéru. | Foto: Jan Langer
Čtěte podrobnosti:
Privatizace nemocnic: Zatím se o ní mluvilo, teď začíná

"Podle návrhu pana ministra by měl mít dvě třetiny akcií stát a třetinu univerzita. Nakolik by to pomohlo škole, to nevím. Přemýšlím tedy, co je vlastně cílem. Otázka zní, jestli je cíl dvě třetiny stát a jedna třetina univerzita, anebo je to mezistupeň k dalšímu pokračování eventuální privatizace těchto nemocnic. Pak se děsím a ptám se, co bude dál," říká profesor Pafko.

Důvod existence státu

A: Univerzitní nemocnice se vám tedy jednoznačně nelíbí?

Univerzitní nemocnice jsou na jedné straně správné, protože se tím překoná dvoukolejnost. Tady v nemocnici jsou zaměstnanci ministerstva zdravotnictví a školství. Mají dokonce jiné platové tabulky, víc berou zdravotníci. To je velmi špatně, protože dělají prakticky stejnou práci. Školští zaměstnanci musejí pracovat rameno na rameni vedle zdravotnických za různé peníze.

A: Jste tedy proti převodu na akciové společnosti?

Jen se ptám, co se tím změní. Vznikne akciová společnost, kde bude mít stát majoritu. Teď ji má, tak co se tím mění? Vnímám to tak, že jde o první krok k další privatizaci. Politikům je naprosto jasné, že teď nemohou říct: prodáváme Motol.

Už to tu bylo, když chtěli prodat Nemocnici Na Homolce, a to několikrát. Ale odpor byl tak velký, že už nikdo neřekne: prodávám Motol, Karlák a Vinohrady. To nemůže projít. Výhodou akciových společností mohou být smluvní platy. Jejich představenstvo může ohodnotit lidi, podle toho, co organizaci skutečně přinášejí. Ale jestli tohle je jediný důvod, tak tomu pořád nerozumím.

Nevidím žádnou přednost

A: Výhodou univerzitní nemocnice má být, že jako akciová společnost bude formálně oddělena od univerzity, která si v nemocnici nasmlouvá možnost posílat studenty na praxi. Je to přece průhledné řešení?

Jak je to dnes? Jsou tu posluchárny, a tak se chvíli hádá ředitel s děkanem, kdo platí vodu a světlo. Ale děkan mu řekne: my školští tady pracujeme. A pokud by přestali pracovat všichni asistenti, docenti a profesoři placení převážně fakultou, tak se nemocnice během týdne položí. Mezi fakultou a nemocnicí to běží samospádem desetiletí. Není to nejlepší, ale nic se na tom výměnném obchodě nezmění ani zákonem. Jen se bude dohadování odbývat ve správní radě.

A: Dalším argumentem je větší odpovědnost manažerů. Dnes jim za špatné výsledky může být pouze stržen plat, u akciových společností budou ručit dokonce vlastním majetkem. To nemůže zlepšit hospodaření nemocnic?

Pokud si stát akciové společnosti nechá, komu budou manažeři ručit? Zase jen státu. V tom nevidím rozdíl.

Co si můžeme dovolit

A: Proč si myslíte, že privatizace nemocnic neprospívá kvalitě zdravotní péče?

Už vidím, jaký má vliv privatizace nemocnic ve Středočeském kraji. V řádu stoupá počet pacientů ze Středočeského kraje, kteří přicházejí do Motola. A kromě privatizace se ve Středočeském kraji nic nezměnilo. Možná mají lidé pocit nestability, to nevím. Ale zcela jasně vím, že sem víc posílají takzvané těžké pacienty. Každý těžký rovná se drahý. Fakultní nemocnice jsou na ně jak technicky, tak i personálně připraveny. Ale je třeba, aby peníze šly za pacientem, jinak na tom fakultní nemocnice prodělají.

A: Podle vás byla privatizace dvaceti velkých státních nemocnic ještě větší problém než privatizace na krajích?

Privátní subjekt si v každé lidské činnosti lépe ohlídá peníze. Státní peníze jsou zdrojem korupce. Myšlenka, že si privátní subjekty lépe ohlídají své hospodaření je správná, ale nemůže se tím začít. Na počátku je nutno naprosto jasně stanovit, na co má všeobecné pojištění peníze. V tom ministerstvo stále lavíruje. Teď nám vozí z nemocnic, které jsou akciovými společnostmi, drahé pacienty. A já se ptám, až budu akciovka stejně jako ostatní, kde skončí ti lidé, na kterých nemocnice prodělá?

Akciové společnosti vás odmítnou

A: Když k vám přijde drahý pacient, tak dnes ho můžete vzít a v akciové společnosti už byste nemohl? V akciové společnosti by byl větší tlak, abyste ho odmítl?

Samozřejmě. Akcionáři se na konci roku ptají, jak jsme na tom s cenou našich akcií. Cílem každé akciové společnosti je vytvořit zisk a je jiná debata, jestli zisk investují zpátky v nemocnici, nebo jinde. Na druhé straně, akciové společnosti nikdy nikdo žádnou ztrátu nezaplatil. To nejde.

A: Dnes tedy neexistuje pravidlo, že za každého pacienta dostanete dobře zaplaceno?

Jsme placeni paušálem. Když dnes přivezou několik těžkých pacientů, tak se můžete dostat do problému. Už dnes máme plán na všechno. Kdybych se do toho dva tři měsíce nevešel, zavolá si mě ředitel nemocnice.Už se to na některých odděleních stalo, ale zatím se všechno podařilo rozumně domluvit.

A: Čtyři nefakultní státní nemocnice už píšou privatizační projekty. Ten je převede na akciové společnosti a vláda pak rozhodne, co s nimi. Stejně mají postupovat fakultní nemocnice, pokud se zamítne návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Nebojíte se toho?

Slyšel jsem o tom a znovu říkám: Kdo pak bude garantovat zdraví obyvatelstva a další edukaci lékařů? Neumím si to představit. Ale ještě jsem neslyšel, že by se nějaký stát zbavil ve zdravotnictví poslední stanice.

Čtěte podrobnosti:
Privatizace nemocnic: Zatím se o ní mluvilo, teď začíná

 

Právě se děje

Další zprávy