Ministerstvo kultury: Knížák při nákupu díla nechyboval

Red Dom
25. 1. 2008 12:56
Řídil se doporučením komise

Praha - Ministerstvo kultury se postavilo za Národní galerii, u níž se objevilo podezření, že nakupovala předražená umělecká díla.

Policie začala galerii prověřovat poté, co dostala trestní oznámení, podle něhož šéf galerie Milan Knížák koupil za nadhodnocenou cenu dílo svého přítele a obešel při tom veškeré schvalovací mechanismy.

ČTĚTE VÍCE: Policie prověřuje nákupy děl v Národní galerii 

Ministerstvo ale tvrdí, že nákup artefaktu "Auto" německého umělce Josepha Beuyse schválila komise, jak určují předpisy. Podle ministerstva byl nákup schválen, a to poměrem hlasů 5 pro, jeden proti a jeden se zdržel hlasování.

Milan Knížák koupil dílo za 15 milionů korun, podle trestního oznámení za desetkrát vyšší cenu, než činil odhad.

"Informace o nadhodnocené koupi obrazu jsou absurdní," řekla Aktuálně.cz tisková mluvčí Národní galerie Petra Jungwirthová.

Ani ministerstvo kultury v ceně nevidí problém. "Cena prošla komisí a není proto důvod pochybovat," řekla mluvčí ministerstva  Marcela Žižková.

Knížák se stanoviskem komise řídit nemusí

Nákup uměleckých děl projednává komise, která na základě toho vydá stanovisko. Rozhodnutí komise ale pro ředitele Národní galerie není závazné.

Podle ministerstva kultury je to tak proto, že nikoliv komise, ale ředitel zodpovídá za využívání peněz a naplňování činnosti galerie.

"Posuzovat proto případné nerespektování stanoviska poradního komise jako "obejití" tohoto orgánu je nelogickým nesmyslem, protože poradní sbor o ničem nerozhoduje, pouze vydává doporučení," píše ministerstvo kultury na svých internetových stránkách.

 

Právě se děje

Další zprávy