Vláda ruší radarovou linku. Blokovali ji odpůrci, tvrdí

Pavel Baroch
23. 1. 2008 20:15
Mluvčí iniciativy Ne základnám: Číslo ani neznám

Praha - Vládní zmocněnec pro americký radar Tomáš Klvaňa obvinil odpůrce americké základny, že zablokovali speciální telefonní radarovou linku. Proto se ji rozhodl zrušit. Ztratila smysl, tvrdí Klvaňa.

"Už nebude fungovat," oznámil ve středu Klvaňa. Na lince 800 44 22 44 mohl zájemce nadiktovat své jméno a adresu, kam si přeje zaslat informační materiály o plánované radarové základně v Brdech. Po vytočení čísla se ale volající dozví, že záznamník je už plný.

"Litujeme, ale ve schránce už není místo pro další hlasové zprávy," oznámí zájemci namluvený hlas. A právě ze zahlcení záznamníku viní Klvaňa protiradarové aktivisty.

Foto: Ondřej Besperát

Jan Tamáš, mluvčí iniciativy Ne základnám však Klvaňovo tvrzení popírá. "Ani nevím, že taková linka existuje," řekl Aktuálně.cz. "A ani nevím, jak by blokování takové linky mohlo vypadat," dodal.

Proti radaru je 70 procent

Podle Tamáše se Klvaňa snaží zakrýt jen to, že se proradarová kampaň nedaří. "Pan Klvaňa ignoruje skutečnost, že sedmdesát procent lidí je proti radaru," řekl Tamáš s odvoláním na poslední výsledky Centra pro výzkum veřejného mínění. Tento podíl odpůrců radaru byl zatím největší, jaký dosud agentura ve svých výzkumech zaznamenala.

Klvaňa tvrdí, že výsledky výzkumů veřejného mínění jsou velmi závislé na formulaci otázky. Centrum pro výzkum veřejného mínění v dotazu zmiňuje, že radar bude součástí systému americké protiraketové obrany. To podle Klvani není přesné, protože radar má pomoci ochránit i velkou část Evropy.

"Radar bude stát na místě toho vzrostlého dubu", ukazuje Klvaňa na vzrostlý buk.
"Radar bude stát na místě toho vzrostlého dubu", ukazuje Klvaňa na vzrostlý buk. | Foto: Ludvík Hradilek

Z výzkumu agentury STEM, kterou si najala vláda, naopak vyplývá, že odpůrců je o více než dvacet procent méně než uvádí CVVM. Proti radaru se v prosincovém výzkumu vyslovilo 47 procent dotázaných, pro radar 24 procent.

Zájem o radar se snižuje

Z výzkumu STEM dále vyplývá, že lidé se o problematiku amerického radaru zajímají podstatně méně než před půl rokem.

"Téma sleduje se zájmem pouze necelá polovina dospělé populace," konstatuje se v průzkumu. V září to bylo 64 procent lidí.

Podle společnosti Factum Invenio je pro veřejnost mnohem důležitější téma například reforma zdravotnictví a důchodového systému, boj s kriminalitou nebo nezaměstnanost.

 

Právě se děje

Další zprávy