V Praze a Plzni se sešli neonacisté. Bez incidentů

Zpravodajové Aktuálně.cz
19. 1. 2008 17:04
Policie průběh akcí sledovala, neměla důvod zakročit
Palackého náměstí v Praze je pro nacionalisty častým místem srazů. Nemusejí tu totiž svá shromáždění předem oznamovat úřadům
Palackého náměstí v Praze je pro nacionalisty častým místem srazů. Nemusejí tu totiž svá shromáždění předem oznamovat úřadům | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Plzeň - Na pražské Palackého náměstí dnes odpoledne dorazila skupina příznivců extrémní pravice, aby demonstrovala proti údajnému porušování svobody slova v České republice.

Jak hlásí zpravodaj Aktuálně.cz přímo na místě, policisté na průběh akce, která začala kolem druhé hodiny odpolední a trvala necelou hodinu, celou dobu pozorně dohlíželi a pořizovali si foto- a videodokumentaci

Z paty pomníku Františka Palackého promluvilo ke shromážděným několik řečníků, kteří vesměs pranýřovali údajnou šikanu, které jejich hnutí ze strany státu musí čelit.

Za jeden ze svých vzorů označili i Jana Palacha, který se před 39 lety upálil na protest proti rezignaci veřejnosti po vpádu sovětských vojsk v srpnu 1968.

ČTĚTE VÍCE: Nové fotografie: Výročí upálení Jana Palacha

Podle policejního mluvčího byla většina účastníků aksce mimopražských.Čtyři z nich byli předvedeni - dva neměli občanský průkaz a dvěma odebrali muži zákona potenciálně nebezpečnou bojovou zbraň - nunčaky.

Praha místo Plzně

Původně se měli ultrapravicoví radikálové sejít v Plzni, tamní magistrát ale jejich akci ve čtvrtek zakázal a policie následně získala informace, podle nichž si radikálové domluvili náhradní schůzku právě na Palackého náměstí v Praze. Tzv. "pražský Hyde Park" totiž nepodléhá ohlašovací povinnosti.

Ani plzeňské úřady však nechtěly nic ponechat náhodě, a tak na dnešek zmobilizovaly přes tisíc policistů. Vypomoci jim měli i kolegové z Německa, a to tím, že budou hlídat příjezdové trasy a kontrolovat, zda do Plzně nemíří němečtí neonacisté, o jejichž možné účasti na připravované akci se delší dobu spekulovalo.

Extremisté chtěli pochodovat napříč Plzní a míjet měli také plzeňskou synagogu. Skutečnost, že se tak mělo dít právě v den, na který připadá 66.výročí prvního transportu tamních Židů do německých koncentračních táborů, nakonec plzeňského primátora Pavla Rödla vedla k rozhodnutí akci zakázat.

Primátor: Udělal bych to znovu

Plzeňský primátor Pavel Rödl
Plzeňský primátor Pavel Rödl | Foto: Oficiální stránky města Plzně

Před synagogou se podle zpravodaje Aktuálně.cz sešlo na tisíc lidí, kteří přišli jednak uctít památku obětí nacistických transportů a jednak vyjádřit svůj odpor k myšlenkám a činům neonacistů. Shromáždění se pak přesunulo do katedrály svatého Bartoloměje, kde pietní akce vyvrcholila společným zpěvem židovských modliteb.

"Poděkujme policistům za to, že nás ochraňují a panu primátorovi za odvahu," prohlásil na závěr plzeňský biskup František Radkovský.

Narážel tak právě na čtvrteční rozhodnutí plzeňského primátora, je podle někerých názorů nemělo oporu v zákoně a možná skončí u soudu. Sám Rödl ale o správnosti svého kroku nepochybuje.

"Nejednal bych jinak ani v budoucnu, pokud taková situace nastane," řekl plzeňský primátor zpravodaji Aktuálně.cz

Když v listopadu policie zmařila neonacistům plány pochodovat Židovským městem, patřily potyčky mezi anarchisty a neonacisty jakož i pořádkovými silami k vůbec nejdivočejším incidentům
Když v listopadu policie zmařila neonacistům plány pochodovat Židovským městem, patřily potyčky mezi anarchisty a neonacisty jakož i pořádkovými silami k vůbec nejdivočejším incidentům | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Bez incidentů

Menší počet ultrapravicových radikálů se v Plzni nakonec objevil, podle mluvčí západočeské policie Heleny Malotínské však  policisté z jejich strany nezaznamenali žádné narušení veřejného pořádku. Asi po hodině se zhruba 20členná skupinka odebrala z náměstí Emila Škody u autobusového nádraží do nedaleké restaurace.

Ani zprávy o příjezdu extremistů ze zahraničí se podle Malotínské nepotvrdily. Na náměstí Emila Škody u autobusového nádraží, od rána hlídkovalo několik desítek policejních vozů, v pohotovosti byl vůz s vodním dělem a z Prahy zapůjčená jednotka jízdní policie.

Nasazeny byly také dvě helikoptéry a vůbec poprvé od orkánu Kyrill v poledne zasedal krizový štáb města.

Plzeňský primátor vyjadřoval také obavy z počínání mladých anarchistů, kteří byli v Plzni přítomni a hodlali neonacisty konfrontovat.

Zpravodaj Aktuálně.cz skupinu několika desítek mladých radikálů spatřil v Riegerově ulici v centru a také v pivnici U šenku, nic ale nenasvědčovalo tomu, že by se chystali vyvolávat potyčky.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy