Kvůli radaru padne les o rozloze až sedmi Václaváků

Pavel Baroch
19. 1. 2008 1:30
Radar přírodu v Brdech nepoškodí, tvrdí armáda
Tady bude radar! Vládní zmocněnec Tomáš Klvaňa ukazuje na místo v hustém lese, kde by měl být radar
Tady bude radar! Vládní zmocněnec Tomáš Klvaňa ukazuje na místo v hustém lese, kde by měl být radar | Foto: Ludvík Hradilek

Brdy - Zatím je v okolí kóty 718, kde by měl stát americký radar, jenom hustý les. To by se ovšem mohlo brzy změnit. Kvůli radarové základně by se v Brdech mělo pokácet až třicet hektarů lesa.

To je pro srovnání přibližně sedm Václavských náměstí. Náměstí má rozlohu přes čtyři hektary.

"Podle předběžných odhadů by se měla odlesnit plocha o rozloze deset až třicet hektarů," řekl Aktuálně.cz Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany. Dodal, že přesnější údaj bude znám až podle přesného rozmístění jednotlivých objektů v plánované americké základně.

Vysadí se případně nové stromky na jiném místě? "Otázka nahrazení porostu by byla věcí dalších jednání," odpověděl Pejšek.

Blízko od základny žije i orel

Vojáci tvrdí, že americká základna, pokud v Brech skutečně vznikne, neohrozí tamní přírodu. Přestože nedaleko vybraného území žijí vzácní živočichové a rostliny, například orel mořský, čáp černý či vydra.

"Na ploše, která byla předběžně vymezena pro možnou výstavbu radarové stanice, se nenacházejí žádná zvláště chráněná území," tvrdí Jan Pejšek z ministerstva obrany.

V blízkosti základny jsou však cenné Padrťské rybníky a Padrťský potok - celá oblast je navržena do evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Kóta 718 je od Hořejšího padrťského rybníku vzdálena asi 1,3 kilometru.

Někteří ochranáři varují před tím, aby případná základna nepoškodila mikroflóru v přítocích rybníků, což by přispělo k devastaci zdejší přírody, která je podle nich snadno zranitelná.

"Na základě předběžného biologického hodnocení, které si nechalo ministerstvo obrany zpracovat od odborné firmy, nenaruší případná stavba radarové stanice žádným významným způsobem jednotlivé složky přírodního prostředí a ekosystémy v této oblasti," řekl Pejšek.

Ekologická sdružení se neozvala. Zatím

Pejšek dodal, že ministerstvo obrany zatím nedostalo od ekologických sdružení žádné negativní odborné stanovisko.

V souvislostech
Autor fotografie: Aktuálně.cz

V souvislostech

Speciál:
Fakta kolem amerického radaru

Proti plánům na vybudování radarové základny se z ekologických organizací angažuje Greenpeace. Ředitel české kanceláře Jiří Tutter uvedl, že organizace zatím žádnou studii o vlivu elektrárny na okolní přírody nemá.

"Máme omezenou kapacitu, nemůžeme zvládnout všechno," řekl Aktuálně.cz Tutter. Dodal, že i ochrana okolní přírody by se mohla stát jedním z protiradarových témat, na něž se organizace zaměří.

Podle Tuttera se totiž už prokázalo, že oficiálním studiím o plánované základně se nedá věřit. Třeba studii vojenských hygieniků o tom, že radar nemůže ohrozit zdraví obyvatel, zpochynili experti z Ústavu radioelektroniky na Vysokém učení technickém v Brně.

"Práci odvedenou při zpracování studie lze považovat za nízkou až povrchní. Nelze ji považovat za věrohodnou," stojí v posudku, který připravili Jiří Šebesta a Zbyněk Raida z tohoto ústavu.

Ministerstvo obrany v zápětí přišlo s další studií, která původní závěry potvrdila. "Závěry předběžné zprávy o vlivu radaru na zdraví se potvrdily, v některých parametrech byly výsledky dokonce ještě nižší," řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Američané byli v Brdech zatím čtyřikrát

Kótu 718 ve vojenském újezdu Brdy dosud navštívily týmy amerických expertů čtyřikrát. Byli mezi nimi i odborníci na životní prostředí či hydrologii.

"Přesné výsledky měření a výzkumu jsou záležitostí americké strany a nemáme je k dispozici," řekl Aktuálně.cz Jan Pejšek z ministerstva obrany. "Nemáme ale informace, že by se objevila nějaká skutečnost, která by bránila možnému vybudování stanice."

 

Právě se děje

Další zprávy