Poplatek na pohotovostech funguje. Pacientů ubylo

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 1. 2008 19:01
Lidé si dvakrát rozmyslí, zda se jim chce platit 90 Kč
Devadesát korun evidentně není zanedbatelná suma
Devadesát korun evidentně není zanedbatelná suma | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Největší z regulačních poplatků ve zdravotnictví - 90 korun za pohotovost- zafungoval. Nemocnice říkají, že jim na pohotovostech ubyla čtvrtina pacientů.

"Na pohotovostech je po prvním lednu skutečně větší klid. Úbytek pacientů je rozhodně znát," řekla Aktuálně.cz Alexandra Bednárková, mluvčí Krajské nemocnice Liberec.

Tamní lékaři se podle ní nebojí, že by kvůli devadesáti korunám někdo s vážnými problémy na pohotovost nepřišel.

"Spíš popisují tu zkušenost, že nyní nechodí například lidé s nachlazením. Ti, kteří dřív přišli večer cestou z práce s tím, že mají bolesti v krku, které nemohou vydržet, tak si to dnes raději zařídí jinak. Devadesát korun není málo. Takže lékaři mi říkají, že teď jsou na pohotovostech opravdu nemocní," dodává mluvčí.

Navíc se zmenšily fronty a na ošetření uprostřed noci nebo o víkendu se nečeká tak dlouho. Doba pohotovosti se v nemocnicích počítá od 17:00 do 7:00 druhého dne, o víkendech a svátcích.

Foto: Aktuálně.cz
Lidé hromadí léky, za 30 korun chtějí co nejvíce

Sanitky jsou "zadarmo", výjezdů ale nepřibylo

Záchranné služby se po Novém roce bály, že lidé budou zneužívat jejich služby místo pohotovostí. Za výjezd záchranky se totiž žádný poplatek neplatí. Zatím ale záchranné služby více výjezdů nemají.

"Je to díky práci dispečinku. Tam jsou vyškolené sestry, které sérií otázek dokáží rozpoznat, zda pacient skutečně potřebuje sanitku, nebo jestli je to případ pro pohotovost," říká mluvčí středočeské Záchranné služby Tereza Janečková.

I ona potrvzuje, že pohotovosti mají letos asi o čtvrtinu méně pacientů než loni. "Je tam pokles asi o dvacet pět procent. Popravdě jsme ale čekali, že bude ještě větší, protože pohotovosti mnoho lidí navštěvuje úplně zbytečně," dodává.

Více o poplatcích na Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy