Našel unikátní meč, kraj mu připlatil místo státu

Tomáš Fránek
15. 1. 2008 17:15
Odměny za nálezy jsou směšné, soudí hledači
Hledač Emil Malý - za nález ze 14. století 176 korun.
Hledač Emil Malý - za nález ze 14. století 176 korun. | Foto: RydlTeam Agency

Zlín - Amatérský archeolog Vojtěch Václavík našel deset centimetrů pod povrchem lesní cesty u obce Újezd na Zlínsku ojedinělý bronzový meč z 9. až 10. století před naším letopočtem.

Meč, jehož historická hodnota je nevyčíslitelná a tržní se pohybuje kolem sta tisíc korun, odevzdal Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. A podle zákona dostal odměnu ve výši dvou tisíc korun.

Kraje raději připlatí

Zlínskému kraji se ale odměna zdála malá a v úterý nálezci meče, prvního svého druhu na východě Moravy, přidal dalších deset tisíc korun nálezného.

"V situaci, kdy jsou archeologické lokality masově vykrádány organizovanými skupinami detektorářů, kteří své nálezy bohatě zpeněžují za tržní ceny, je podobný příklad výjimečný," zdůvodnil mluvčí kraje Patrik Kamas.

Podle odhadů mizí na devadesát procent historických předmětů, které amatérští hledači pokladů objeví.

Bronzový meč pochází z období lužických popelnicových polí, tedy let 1250 750 před naším letopočtem. Jde o téměř kompletně dochovanou zbraň, která je nyní v expozici muzea ve Slavičíně.

Mince za 276 korun

Zlínský kraj je dalším regionem, který se rozhodl odměnit amatérského hledače pokladů nad rámec zákona. Podobně postupoval také Středočeský a Karlovarský kraj.

Student Adam Kout z Března u Mladé Boleslavi totiž šel do lesa a našel tři tisíce let starý poklad. Odevzdal ho do muzea a jako nálezné dostal od kraje sto tisíc korun.

Kraje tak svými odměnami nahrazují nedostatky v zákoně o státní památkové péči, který pochází z roku 1987. Podle tohoto zákona jsou odměny za nalezení historických předmětů velmi nízké.

Nejznámější je asi případ předsedy Klubu hledačů historie Emila Malého. Ten objevil historickou památku starou sedm století - osmdesát pět stříbrných mincí ze 14. století - a od státu dostal 276 korun.

Stříbrný poklad aneb mince ze 14. století
Stříbrný poklad aneb mince ze 14. století | Foto: Emil Malý
Přečtěte si reportáž:
Našel poklad ze 14. století, od státu dostal 276 Kč

Podle klubu by si měl změnit zákon. Stát by měl zaplatit sto procent jejich numismatické hodnoty. "Podobně to funguje v Anglii, kde ovšem půlka hodnoty náleží nálezci a druhá půlka majiteli pozemku," uvedl Malý.

To, že amatérští hledači pokladů jsou velmi často úspěšní, dokládá i případ z Prahy. V pozůstalosti tragicky zemřelého muže bez příbuzných se našly tisíce předmětů z doby kamenné, bronzové nebo ze stěhování národů.

Poklad tak v některých ohledech překonává sbírku Národního muzea.

 

Právě se děje

Další zprávy