Každou osmou hodinu zemře na silnici člověk

Pavel Baroch
15. 1. 2008 13:39
Vloni zahynulo při dopravních nehodách 1123 osob
Foto: HZS Zlínského kraje

Praha - Čerstvá policejní statistika potvrdila, že na silnicích loni znovu přibylo mrtvých.

V roce 2007 se stalo 182 736 dopravních nehod, při nichž zemřelo na 1123 lidí. To je o 167 více než v roce 2006. Od roku 1990 už bylo usmrceno 22 906 lidí, těžce zraněno bylo dalších více než 97 tisíc lidí a lehce zraněno přes půl milionu osob.

V průměru tak každou osmou hodinu zemře při dopravní nehodě člověk.

"Vloni byla nejhorší situace ve třetím čtvrtletí, kdy bylo usmrceno o sto lidí více než v roce předchozím," uvedl Josef Tesařík, který statistiku dopravních nehod na Policejním prezídiu sestavuje.

Tragický Štědrý den i Silvestr

Foto: Aktuálně.cz

Tesařík uvedl, že na konci loňského roku se situace začala zlepšovat, takže za čtvrté čtvrtletí přibylo "jen" sedm usmrcených. "Nebýt několika tragických dní v prosinci, mrtvých bylo dokonce méně," tvrdí Tesařík. Jedním z nejtragičtějších dnů za poslední roky byl například Štědrý den. A také Silvestr.

Rok 2006 byl ovšem statistiky výjimečný. V létě začal platit bodový systém a na silnicích následovala vlna "kázně". Do statistik se nakonec zapsal jako rok, kdy na silnicích zemřelo nejméně lidí od roku 1990 - 956 osob. Touto optikou se i rok 2007 nejeví nijak černě - má od roku 1990 druhé nejlepší skóre.

Blog Tomáše Sokola
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nejméně těžce zraněných

Počet těžce zraněných byl vloni dokonce nejnižší od roku 1990 - vážné zranění utrpělo 2960 lidí, což je ještě o třicet méně než předloni. Oproti tomu přibylo lehkých zranění a to o 1151 případů - lehce se při nehodách zranilo na 25 382 osob.

Hmotnou škodu vyčíslilo Policejní prezídium na bezmála 8,5 miliardy korun.

Policie ve výroční zprávě tvrdí, že hlavní příčinou nehod je nesprávný způsob jízdy. Zavinil 64 procent nehod, při kterých zahynulo 312 lidí. Kvůli nepřiměřené rychlosti se zabilo - nebo bylo zabito - 492 lidí.

(Pod grafem článek pokračuje)

Foto: Aktuálně.cz

Policie rozdala pokuty za 35 milionů korun

Policie za uplynulý rok eviduje 7466 dopravních nehod, které zavinil řidič, který před jízdou pil alkohol. Oproti roku 2006 jde o 659 havárií více. Naopak mrtvých je o šest méně, celkem loni zahynulo 36 lidí.

Nový ředitel dopravní policie Martin Červíček
Nový ředitel dopravní policie Martin Červíček | Foto: Pavel Baroch

I tak považuje ředitel dopravní policie Martin Červíček tento trend za nepříznivý a alkohol označil za jednu z priorit, na které se chce policie tento rok zaměřit. Mezi další patří především kontrola rychlosti.

Za celý loňský rok dopravní policisté zjistili více než půl milionu dopravních přestupků a udělili blokové pokuty za 35 milionů korun.

Za poslední čtyři měsíce loňského roku, tedy od doby, kdy se Červíček stal šéfem dopravky, zdvojnásobila policie kontroly na silnicích. "Měníme styl práce," tvrdí Červíček. Dodal, že se policisté například více zaměřují i na místa, kde dříve nebyli "vidět". O tom, kde a kdy se budou řidiči kontrolovat, mnohem více rozhodují policisté v regionech.

Nejvíce usmrcených bylo na jižní Moravě

Z policejní statistiky vyplývá, že nejvíce usmrcených při dopravních nehodách bylo na jižní Moravě - 234 osob. Na pomyslném druhém stupínku skončil středočeský kraj, kde zemřelo 201 lidí. Těsně v závěsu je sever Moravy se 197 usmrecenými.

Naopak nejméně mrtvých eviduje Praha. Ačkoli se v hlavním městě stalo nejvíce nehod - bezmála 33,5 tisíc -, usmrcených bylo jen 33.

Nejvíce tragických nehod přibylo vloni na Karvinsku a Přerovsku, kde bylo o patnáct urmcených více než v předchozím roce. Následuje Olomouc a Mělník s nárůstem čtrnácti osob.

 

Právě se děje

Další zprávy