Led dál trápí řidiče, na Jablonecku stály kamiony

Redakce DOM
7. 1. 2008 19:35
Meteorologové prodloužili výstrahu až do úterý
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mrznoucí sníh a déšť bude komplikovat jízdu a chůzi ještě další den. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu prodloužili výstrahu před ledovkou. Platí pro všechny regiony.

"V pondělí v noci a úterý ráno se ještě místy vyskytnou přeháňky, které budou v polohách pod 500 m n.m. smíšené nebo dešťové - opět s možností tvorby ledovky," píše se na stránkách ČHMÚ. "Na četných místech se budou tvořit zmrazky a náledí."

Na horách si musí řidiči dát pozor na tvorbu sněhových jazyků.

ČHMÚ proto doporučuje řidičům, aby omezili výjezdy. A pokud už vyjet musejí, ať počítají s komplikacemi a prodloužením doby jízdy.

Jablonecko pod sněhem

Navzdory doporučením byly v pondělí po poledni silničáři v plné práci. Prakticky ze všech míst republiky hlásili nehody, které si vyžádalo počasí.

V pondělí zkomplikovalo sněžení dopravní situaci na Jablonecku. "Místní silnice jsou kvůli sněhu špatně průjezdné, kamiony neprojedou. Jsou odstaveny v obci Loužnice silnice I/10," varovaly vpodvečer stránky infoservisu ABA.

Kolona kamionů stála do večera i před Mohelnickým kopcem ve směru na Moravskou Třebovou v Olomouckém kraji. Kvůli kluzké vozovce nemohly pokračovat dál.

Vážné potíže hlásil v pondělí i Královéhradecký kraj - kvůli silnému sněžení je povrch na většině komunikací v okrese kluzký a nehod byl bezpočet.

D8 celé odpoledne uzavřená

Kamiony už před polednem uvízly i v Libereckém kraji - pod kopcem u obce Chotovice u Nového Boru.

Dvě vážné nehody řešili i v Ústeckém kraji.

Na jižní spojce, u benzínové pumpy odklízejí sníh pro auta ručně
Na jižní spojce, u benzínové pumpy odklízejí sníh pro auta ručně | Foto: Ludvík Hradilek

Na dálnici D8 u Lovosic se na kluzkém povrchu srazila dvě osobní vozidla s kamionem a zatarasila cestu. Kolona se začala rozjíždět až po druhé hodině odpolední.

Na D8 v úseku Ústí nad Labem se odehrála i druhá nehoda - na 79. kilometru. "Tato nehoda vytvořila překážku a zneprůjezdnila celou dálnici," píše se na infoservisu ABA. Řidiči museli jet objížďkou, po D8 mohli pokračovat až před šestou hodinou večerní.

Výstraha neplatí jen pro řidiče, ale i pro chodce. "Je rovněž vhodné omezit vycházení ven z důvodu možného uklouznutí a zlomenin končetin i otřesu mozku," doporučují odborníci z Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

Výstraha platí do úterního poledne.

 

Právě se děje

Další zprávy