Páteční D1: Měli jsme lidi varovat, uznal šéf S.A.

Jiří Hloušek, Michal Pavec
5. 1. 2008 11:10
Dálnici blokovala nehoda a potíže se sněhem
Autobus Student agency. Ilustrační foto
Autobus Student agency. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Vysočina - Dálnice D1 ucpaná havárií, všechny ostatní trasy neprůjezdné kvůli vichřici a sněhu. Společnost Student Agency přesto nechala nastoupit své klienty do autobusů v Praze, aniž by je varovala, že do Brna mohou přijet i se zpožděním mnoha hodin.

I tak může vypadat boj o cestující na této trase. "Musíme vyjíždět podle jízdního řádu," uvedl později majitel Student Agency Radim Jančura. "Ale cestující jsme upozornit mohli," připustil dodatečně.

Čtěte také: Podrobnosti o konkurečním boji na linkách Praha-Brno

Dálnice D1 ve směru na Brno byla v pátek od jedné hodiny odpolední do sedmi večer kvůli nehodě kamiónu neprůjezdná. A v nekonečné zácpě na dálnici D1 uvíznul autobus společnosti Student Agency plný cestujících.

Autobus vyjel z Prahy-Roztyl ve tři hodiny odpoledne. V té době však už byla dálnice ve směru na Brno neprůjezdná.
 
"Cestujícím v Praze nikdo neoznámil, jaká je na trase situace," uvedl redaktor Aktuálně.cz Jiří Hloušek, který tímto autobusem v pátek odpoledne cestoval. Firma je největším autobusovým dopravcem na lince mezi Prahou a Brnem.

Do místa nehody přijel autobus v 16:00 a krátce před sedmou večer už tam tedy cestující museli čekat téměř tři hodiny.

Čtěte více: Aktuální situace na silnicích

"Policistům se podařilo zprovoznit levý jízdní pruh," potvrdila před 19:00 mluvčí jihomoravské policie Jana Šípková. "Vznikla tam kolona skoro deset kilometrů dlouhá."

Musíme dodržovat řád

Řidič autobusu Student Agency Karel Žák připustil, že o neprůjezdné trase věděl, přesto vyjel. "Máme příkaz dodržovat jízdní řád za každou cenu. Je to politika naší firmy," uvedl Karel Žák.

Co se na D1 stalo
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Co se na D1 stalo

  • Sněžení a silný vítr způsobil na dálnici D1 několik dopravních nehod
  • Nejvážnější havárie se odehrála okolo jedné hodiny odpolední na 106. kilometru dálnice ve směru na Brno
  • Kamión se převrátil na bok a zablokoval dálnici víc než na šest hodin
  • V současné době je průjezdný levý jízdní pruh, téměř 10kilometrová kolona se už rozjela
  • Převrácený kamión zatím leží v pravém pruhu, na místě je těžká technika 

To Aktuálně.cz potvrdil i ředitel společnosti Radim Jančura. "Nemůžeme nevyjet, porušili bychom jízdní řády."

Podle Jančury je vždy těžké odhadnout, jak dlouho bude dopravní omezení trvat, a proto je lepší autobus vypravit. "Dálnice může být za hodinu průjezdná," konstatuje ředitel.

Většinou v takových situacích využívají řidiči společnosti objízdných tras v okolí dálnice, což se ale tentokrát nestalo - pravděpodobně kvůli špatné situaci na ostatních silnicích.

Podle ředitele by ale nemělo smysl objet trasu do Brna přes Hradec Králové a Olomouc, kde není k dispozici dokončená dálnice.  

Mohli jsme jet vlakem, zlobí se cestující 

Řidič ani steward ale cestujícím vůbec neoznámili, že je na dálnici problém. Zákazníci Student Agency se proto nemohli rozhodnout, zda raději necestovat vlakem. "Mohli bychom to lidem říct, ale byla by to jen naše dobrá vůle," uvedl steward v autobuse.

Šéf Student agency Jančura ale připustil, že posádka autobusu o nehodě cestující informovat měla. 

Někteří z nich jsou s přístupem společnosti velmi nespokojeni. "Určitě nás měli varovat," zlobila se cestující Daniela Josefíková. "Neudělali to, aby nepřišli o peníze. Už se mi to stalo vícekrát."

Někteří cestující ale sami připouštějí, že o situaci na dálnici věděli. "Doufal jsem, že se to včas vyřeší. Proto jsem se rozhodl do autobusu nastoupit," uvedl například cestující Jakub Caska.

 

Právě se děje

Další zprávy