V pražských trafikách stále chybí nové jízdenky na MHD

pra, tsc, vk
3. 1. 2008 14:20
Trafikanti nechtějí doplácet zvýšené DPH
Cestující pražskou hromadnou dopravou měli často problém sehnat platnou jízdenku. Ilustrační foto
Cestující pražskou hromadnou dopravou měli často problém sehnat platnou jízdenku. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jízdné v hlavním městě je od Nového roku nejen dražší, ale ještě není úplně jednoduché zdražené jízdenky koupit.

Situace se oproti předchozím dvěma dnům, kdy nešlo jízdenky sehnat téměř vůbec, zlepšila. Jízdenky lze sehnat aspoň v některých trafikách. Soukromí trafikanti nečekali na pozdní dodávku od velkoobchodu a postarali se sami. A vydělali na tom.

Velké sítě trafik totiž stále čekají, až jim jízdenky dodají velkoobchody. Kdy to bude? "Nejdřív v pátek, možná až v pondělí," odpovídají rozladění trafikanti. 

K dispozici jsou jízdenky v automatech a v prodejnách dopravních podniků ve stanicích metra. U těch však stojí fronty. A navíc spousta lidí nemá drobné, a proto se opět vrací do trafiky. Trafikanti ale nerozměňují, sami drobné nemají.

U prodejen dopravního podniku navíc frontují pasažéři, kteří si chtějí koupit předplatné kupony na rok 2008. Klasické časové kupony na letošní rok se totiž do prodeje dostaly také se zpožděním - až 17. prosince.

A tak se čeká i před automaty.

Základní jízdné v Praze podražilo o třicet procent, roční předplatné o patnáct procent.

Doprava sem vede zatím jen přes mosty Barikádníků a elektrické dráhy.
Doprava sem vede zatím jen přes mosty Barikádníků a elektrické dráhy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Doprava ve městech zdraží. Skoro bez výjimky

Pražská MHD nebude za 30, ale za 26 korun

Zdraženo s předstihem

Podle svědků, kteří se obrátili na redakci Aktuálně.cz, se zdražené jízdenky prodávaly v automatech už během silvestrovského odpoledne.

Mluvčí pražských dopravních podniků Ondřej Pečený uvedl, že nešlo o úmysl poškodit pasažéry, ale naopak jim před silvestrovskou nocí pomoci.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Dále čtěte:

"Některé automaty sice v předstihu nabízely nové jízdenky, jiné však disponovaly těmi starými. Po půlnoci všechny přešly na prodej nových lístků," říká Pečený.

Dvakrát za čtrnáct

Trafikanti, kteří nové jízdenky nemají k dispozici, se snaží pomoci aspoň starým zbožím.

"Tomu, kdo nechce jet načerno, nabízíme dvě staré čtrnáctikorunové jízdenky místo jedné nové za 26 korun," radí provozovatel trafiky Vronský na Štefánikově třídě. Přidává víru, že revizoři budou shovívaví.

Podle mluvčího Pečeného však dopravní podnik revizorům žádný pokyn k benevolenci tohoto typu nedal. "Jízdenky v hodnotě čtrnáct korun jsou od Nového roku jako takové neplatné," říká Pečený.

Kdo za to může

Mluvčí Pečený navíc říká, že za potíže s jízdenkami mohou trafikanti, protože je včas - loni - neobjednali.

To potvrzují i sami majitelé prodejen - udělali to kvůli daňovým změnám, které prosadila vláda. V roce 2007 se totiž na jízdenky vztahovala pouze pětiprocentní sazba DPH, ta se od prvního ledna o čtyři procenta zvýšila, tak by nákup jízdenky byl i pro trafikanty dražší.

Jízdenky proto nemá ani trafika ve Štefánkově ulici. "Nemáme a možná ani mít nebudeme," zní odpověď Pavly Schulzové, která nevýnosné jízdenky raději nahradí cigaretami.

Jízdenka - katalyzátor prodeje

Cigarety, ale v jiném případě, zmiňuje i Zdeňka Borovková z trafiky patřící společnosti MAK Trading.

"Jízdenky jsou pro nás sice nevýhodné, ale lidé si s nimi většinou koupí i něco jiného. Třeba cigarety," říká Borovková, která jako jedna z mála zpod pultu vytahuje i nové jízdenky.

"Nakoupili jsme je dnes ráno," vysvětluje.

Trafiky, které se spoléhají na dodávky velkoobchodníků, jízdenky slibují od pátku, možná od pondělí. Novými lístky totiž ve středu nedisponovali ani velkoobchodníci, kteří podobně jako trafikanti nechtěli doplácet zvýšenou DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy