Nemocnice vybírají 90 korun za pohotovost víckrát

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 1. 2008 17:10
Ministerstvo tvrdí, že je to špatný výklad zákona
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ostrý start výběru poplatků za lékařskou péči zatím nemocnice i lékaři v první pracovní den reformy zvládají. Lidem se poplatky možná nelíbí, ale drtivá většina platí, zní z nemocnic i od praktiků, které oslovilo Aktuálně.cz.

"Lidé k tomu přistupují zodpovědně, mají z médií spoustu informací," říká ekonomický náměstek nemocnice v Hranicích Zdeněk Pavelka.

Některé informace ale nemají ani pacienti ani nemocnice. Problémy jsou hlavně s nejvyšším devadesátikorunovým poplatkem za pohotovost. Podle informací České televize jej některé nemocnice vybírají víckrát - od každého specialisty, kterého pacient v rámci pohotovostního ošetření navštíví.

Podle ministerstva zdravotnictví se ale platí pouze jednou. "To je špatný výklad zákona. Ti pacienti, kteří platili víckrát mohou své peníze žádat zpět," řekl ČT mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

"V zákoně ale žádné nařízení kolikrát vybírat není. My se snažíme to řešit individuálně tak, abychom pacienty zbytečně "nevysávali". V tomhle směru je ještě potřeba upřesnit metodiku," řekla Aktuálně.cz mluvčí fakultní nemocnice v Brně Anna Nesvadbová.

Platit musí všichni: Dítě bez peněz dostane složenku

Poplatky lidé platí se nejčastěji přímo v hotovosti buď u automatů nebo například ve vrátnicích. Nemocnice čekají, že složenkou budou pacienti platit spíš až větší sumy, například za delší hospitalizaci.

Složenku dostane i dítě, které se zraní třeba ve škole na tělocviku a nebude mít u sebe peníze. V nemocnici dostane složenku, kterou později zaplatí rodiče.

Kolik se platí?
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Kolik se platí?

  • 30 korun za návštěvu u lékaře (různých odborností a také psychologa a logopeda)
  • 30 korun za výdej léku na předpis
  • 90 korun za návštěvu pohotovosti
  • 60 korun za den pobytu v nemocnici (a některých dalších zařízeních)

Poplatek se nehradí, když...

  • není provedeno klinické vyšetření
  • jedná se o preventivní prohlídku
  • jedná se o laboratorní a diagnostické vyšetření
  • jde o některé zvláštní léčebné úkony, a to buď takzvanou dispenzární péči (u vážně nemocných dětí a těhotných žen) nebo hemodialýzu nebo dárcovství krve

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

"Někteří sociálně slabší pacienti si složenky berou. Lhůta na zaplacení je tam osm dnů," uvedla mluvčí Nesvadbová.

Nemocnice si netroufají odhadnout, jestli vystavení složenky je jen záminka, jak se platbě vyhnout.

Případné vymáhání nezaplacených poplatků, chtějí často řešit až ve chvíli, kdy se problém objeví.

"Teď je brzy na hodnocení. Uvidíme, kolik lidí zaplatí. Musíme dát pozor na to, aby vymáhání poplatků nebylo nakonec dražší než výnos z něj. Na druhou stranu jsou tu pojišťovny, které nám za nevybrání peněz mohou udělit pokutu padesát tisíc korun," vysvětluje Pavelka.

Permanentka k praktikovi: 10 vstupů za 300 korun

Ani ordinace praktických lékařů, kde ve středu vybírání poplatků začalo, nemají zatím problémy.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Jana Jelínka už humbuk kolem poplatků odezněl před Vánocemi a teď se ukazuje, že žádné zvláštní problémy nepřinášejí.

"Moji pacienti o poplatcích vědí, negativní reakce jsem nezaznamenal. Pro ty, kteří budou chtít, jsem připravil kartičky na deset vstupů, které si pacient bude moci předplatit, abychom se nemuseli při každé návštěvě poplatkem zabývat. Ale to je samozřejmě dobrovolné," říká Jelínek.

Nejsilnější kritika se od začátku ozývá proti tomu, že poplatky budou u lékaře platit i děti.

Dětská praktická lékařka Hana Cabrnochová se během prvního dne, kdy poplatky vybírá nesetkala s rodičem či pacientem, který by o poplatcích nevěděl.

"Nikdo se nezeptal proč má platit třicet korun ani za co. Všichni měli připravené i drobné. Myslím, že veřejnost je na to připravena," říká Cabrnochová.

 

Právě se děje

Další zprávy