Led není dost zmrzlý, na Opavě utonul chlapec

Redakce DOM
29. 12. 2007 23:03
Ledová voda ho odnesla pod jez
Na místě neštěstí zůstala jen hromádka promočeného oblečení. Lékařům se chlapce nepodařilo oživit.
Na místě neštěstí zůstala jen hromádka promočeného oblečení. Lékařům se chlapce nepodařilo oživit. | Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Opava - Klouzání na nedostatečně zamrzlé řece Opavě stálo život devítiletého chlapce.

Neštěstí se odehrálo na zledovatělém okraji řeky u obce Háj ve Slezku, kde si hrály tři děti. Led se pod nimi utrhl a hoch spadl do ledové vody. "Proud jej odnesl asi 200 metrů daleko - až pod jez. Sedmiletá dívenka spadla do vody s ním, ale dokázala se sama vydrápat na břeh. Další dívka, která s nimi po břehu pobíhala, do vody nespadla," popsal mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Inkriminovaný jez na řece Opavě.
Inkriminovaný jez na řece Opavě. | Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Na místo ihned vyrazila jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě, vybavená nepromokavými obleky do vody, a dvě jednotky dobrovolných hasičů obcí Hrabyně a Háj ve Slezsku-Lhota u Opavy.

Hasiči se vydali pod jez, kde chlapce po dvou minutách nalezli. Zdravotníci se ho neúspěšně pokoušeli oživit. "Sedmiletá dívenka, která z vody vylezla, byla při vědomí, ale podchlazená. Proto byla druhou sanitkou převezena do nemocnice. Na místo neštěstí přiletěl také vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy," doplnil Kůdela.

K neštěstí nemuselo vůbec dojít. Pokud by děti přešly zhruba sto metrů od říční zátočiny, narazily by na zatopenou štěrkovnu v Dolním Benešově, jejíž hladina byla zcela zamrzlá a bezpečná.

 

Právě se děje

Další zprávy