Zima se sněhem? Jen na horách, nížiny čeká ledovka

pra
30. 12. 2007 6:05
Nižší polohy budou bez sněhu i na Silvestra a Nový rok
Sněhu si užívají jen lyžaři na horách. Ilustrační foto
Sněhu si užívají jen lyžaři na horách. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Kdo se těší na pravou zimu se sněhem a mrazivě slunečnou oblohou, má stále jedinou možnost, jak se ji užít - vyrazit na hory. Do nížin sníh nesestoupí ani na Silvestra, ani na Nový rok.

Poslední víkend letošního roku je podle předpovědí ve znamení oblačnosti, ojediněle se objeví slabé sněžení nebo namrzající srážky. Na horách a místy i v nižších polohách bude skoro jasno. V neděli se v Čechách nejvyšší teploty vyšplhají k 0 až +3 stupňům Celsia, na Moravě a ve Slezsku dosáhnou hodnot -3 až 0 stupňů Celsia.

Některé nižší polohy stále ovládá inverze. Především na Moravě ji doprovází mrznoucí mrholení, při němž se může tvořit ledovka.

Český hydrometeorologický ústav proto nabádá k obezřetnosti. Řidiči by měli být připraveni na případné komplikace a počítat s delší dobou jízdy.

Zatímco v nížinách není po sněhu ani památky, horská střediska většinou hlásí velmi dobré lyžařské podmínky. Sníh zde sice už také delší dobu nepadal, počasí však ke spokojenosti vlekařů umožňuje umělé zasněžování. Na své si přijdou i milovníci bílé stopy.

Krkonošský skiareál Černá hora na svých webových stránkách láká na téměř padesát kilometrů upravených běžeckých tratí a 8,4 km sjezdovek s padesáti centimetry sněhu.

Nejvíce sněhu z krkonošských středisek hlásí na svých sjezdovkách skiareál Herlíkovice, a to rovných 74 centimetrů. Liberecký Ještěd uvádí ještě o deset centimetrů více, v provozu je zde celá severní strana areálu.

Sněhovou pokrývku nad 60 centimetrů hlásí i Šumava, Beskydy a Praděd v Jeseníkách.

 

Právě se děje

Další zprávy