Utečte z vánoční inverze. Hory hlásí slunce a sníh

mp
26. 12. 2007 11:20
Všechna významná lyžařská střediska jsou v provozu
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vzít lyže a odjet na hory - to je způsob, jak v těchto dnech uniknout zatažené obloze a mrazivým teplotám, které ovládají české nížiny. Horská střediska nabízejí slunečné počasí a slušné podmínky pro zimní sporty.

Sníh sice v posledních dnech téměř vůbec nepřibyl, ale přesto je většina vleků na českých horách - hlavně díky technickému sněhu - v provozu. Dobře si zajezdí i běžkaři.

Nejvyšší sněhovou pokrývku hlásí sjezdovky v Jeseníkách a na Šumavě. Například na Ovčárně leží 80 centimetrů umrzlého sněhu, jezdí tam pět lanovek či vleků a podmínky pro lyžování jsou velmi dobré - včetně krátkých čekacích dob.

Sněhové podmínky

  • Boží Dar-Neklid (Krušné hory) - 35 cm
  • Klínovec (Krušné hory) - 50 cm
  • Javorský vrch (Beskydy) - 40 cm
  • Pustevny (Beskydy) - 20 cm
  • Černá hora-Janské Lázně (Krkonoše) - 50 cm
  • Paseky nad Jizerou (Krkonoše) - 50 cm
  • Ještěd-Liberec (Jizerské hory) - 53 cm
  • Ovčárna - Praděd (Jeseníky) - 80 cm
  • Špičák (Šumava) - 60 cm
  • Kašperské hory (Šumava) - 55 cm

Šumava přeje sjezdovkám i běžkám

Otevřeno mají i všechny významné šumavské ski-areály. Tradičně nejlepší čísla udává železnorudský Špičák, kde je 60 centimetrů sněhu.

Na Šumavě mohou lyžaři vyrazit také do areálu Lipno-Kramolín, který slibuje vynikající sněhové podmínky a 45 centimetrů umělého sněhu. K dispozici jsou i další oblíbená střediska: Kašperské Hory nebo Zadov.

Kromě upravených sjezdovek nabízí okolí Železné Rudy také desítky kilometrů běžeckých tratí, stejně tak i další tradiční šumavské destinace tohoto druhu lyžování: Horská Kvilda, Zadov či Filipova Huť.

Jezdí se téměř všude. Vlekaři dohánějí ztráty

Vyrazit za sluncem a sněhem lze ale takřka do všech horských koutů České republiky. Nikde sice nedosahuje sníh ani jednoho metru a přírodní vrstvu je třeba doplňovat sněžnými děly, vlekaři se ale prakticky bez výjimky snaží dohnat ztráty z minulé nepovedené sezóny.

Málokterá střediska jsou proto bez života. Kromě Šumavy a Jeseníků se rozjely lanovky také v Krkonoších, kde se jezdí nejen na populární Černé hoře nebo v Harrachově, ale i v menších areálech, jako je například Žacléř.

Vánoční lyžování si můžete dopřát i v Beskydech, kde třeba Mosty u Jablunkova hlásí velmi dobré podmínky a dokonce 60 centimetrů technického sněhu. Vyrazit lze i na Pustevny, do Dolní Lomné, Javorového vrchu a dalších středisek.

Inverzní charakter počasí vydrží v Česku minimálně do neděle. Lyžaře proto do té doby čeká na horách hlavně sluníčko a teploty okolo bodu mrazu.

 

Právě se děje

Další zprávy