Platíte zelený proud? Ekodani se stejně nevyhnete

Pavel Baroch
18. 12. 2007 13:10
V drátech ČEZ je zelená i "špinavá" elektřina
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Lidé, kteří si od společnosti ČEZ kupují zelenou elektřinu z obnovitelných zdrojů, se od ledna stejně nevyhnou placení ekologické daně.

V elektrickém vedení je totiž směs proudu z uhelných, jaderných i zelených elektráren. A technicky není možné určit, který zákazník skutečně odebírá elektřinu z malé vodní elektrárny na řece Moravě a který třeba z hnědouhelné elektrárny v severních Čechách.

"Vyrábíme či nakupujeme elektřinu z mnoha zdrojů, z nichž většina je naprosto anonymních, například z energetické burzy," řekla Aktuálně.cz Ivana Vejvodová z tiskového oddělení ČEZ.

"Proto nejsme schopni Celní správě dostatečně průkazně doložit, z jakého konkrétního zdroje prodávaná elektřina skutečně je, jak to vyžaduje daňový zákon. Ekologickou daní musíme bez rozdílu zatížit veškerou prodávanou elektřinu všem zákazníkům," dodala Vejvodová. Uvedla, že případnou výjimku si musí vyjednat lidé individuálně u celní správy.

Eko-proud je o deset haléřů dražší

Do konce letošního roku se zeleným proudem nebyl podle Vevjodové problém. Stačilo garantovat, že neprodává více, než kolik ho ČEZ skutečně vyrobí.

"Po zavedení ekologické daně ale pro daňové účely tato garance už nestačí," tvrdí Vejvodová.

ČEZ ovšem svou značku "zelená energie" neruší. Lidé si ji nadále budou moci kupovat, ale placení ekologické daně se nevyhnou. Čistá elektřina je ovšem dražší o deset haléřů na kilowatthodinu. Proto ČEZ napsal svým zákazníkům, kteří si zelený proud kupují, zda si ho přejí odebírat i po zavedení ekologické daně.

Ta kilowatthodinu zdraží o další tři haléře, což představuje průměrné roční zdražení elektřiny o 120 až 130 korun na domácnost. "Počátkem ledna budeme vědět, kdo se rozhodl od zelené energie odstoupit," řekla Ivana Vejvodová.

Zákazníků je téměř sedmkrát víc

V současné době odebírá čistou elektřinu 1611 zákazníků Skupiny ČEZ,  která je majitelem například Středočeské či Severomoravské energetiky. Kromě domácností odebírá ekologický proud i padesát velkých firem.

Foto: Simona Holecová

Zákazníků, kteří si zelený proud objednávají, až do letošního roku stále přibývalo. Před čtyřmi lety ČEZ evidoval jen 239 odběratelů. Výrazně se zvýšilo i množství prodaného eko-proudu. Letos to bude asi 28 gigawatthodin, což odpovídá spotřebě asi osmi tisíc domácností.

Miliony na ekologické projekty

ČEZ všechny peníze, které domácnosti a podniky zaplatily navíc za zelený proud, odvádí do speciálního fondu. Ke každému desetníku za jednu kilowatthodinu energetici přidávají další desetník. V této praxi chtějí pokračovat i po zavedení ekologické daně od příštího roku.

Letos se ve Fondu Zelené energie nashromáždilo 5,7 milionu korun. "Jde přibližně o 1,5 milionu korun více než v předchozím roce, fond tak může podpořit více projektů," poznamenala Ivana Vejvodová z ČEZ.

Fond v minulosti například poskytnul 450 tisíc korun na solární ohřev vody v Hospici svatého Štěpána v Litoměřicích.

 

Právě se děje

Další zprávy