Špinavé ovzduší vloni zabilo až dvanáct tisíc Čechů

Pavel Baroch
12. 12. 2007 13:35
Vzduch ničí domácí kamna, auta i průmysl
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Drobné částice prachu, které se dostávají do ovzduší z kamen v domácnostech, výfuků aut nebo z továrních komínů, mají na svědomí tisíce lidských životů.

Podle zprávy ministerstva životního prostředí, kterou ve středu projednává vláda, kvůli znečištěnému ovzduší zemřelo v loňském roce podle kvalifikovaného odhadu od 1,7 tisíc až do 12,4 tisíc osob.

"Podle současných znalostí se prach o velikosti deset mikrometrů podílí v České republice na úmrtnosti populace z pěti až třinácti procent," uvádí se ve zprávě, kterou má Aktuálně.cz k dispozici. V roce 2006 přitom zemřelo 104,4 tisíc obyvatel.

Nejhorší situace je přitom v průmyslově zatížené oblasti Ostravska-Karvinska, kde stanice Českého hydrometeorologického ústavu v posledních letech měří nejvyšší koncentrace jemného prachu a dalších škodlivin včetně karcinogenních látek.

Pětkrát více zánětů průdušek

Z ministerské zprávy vyplývá, že děti, které žijí na Ostravsku nebo v podobně špinavých oblastech, trpí až pětkrát častěji záněty průdušek a dalšími dýchacími chorobami než jejich vrstevníci v regionech s čistším ovzduším.

Za posledních deset let navíc kvůli špinavému ovzduší neobvykle přibylo dětí s alergiemi.

"V porovnání s rokem 1996 se v roce 2001 počet dětských alergiků zvýšil o polovinu. V roce 2006 byl zjištěn obdobně vysoký nárůst. Počet alergií roste ve všech věkových skupinách dětí od předškolních po dospívající," uvádí se v poslední zprávě o stavu životního prostředí v loňském roce, kterou projednala vláda už v říjnu.

Do ordinací v roce 2006 přišla třetina dětí s alergickými chorobami. "Přes polovinu onemocnění tvoří respirační alergie," upozorňuje zpráva, kterou na základě údajů Státního zdravotního ústavu a dalších institucí zpracovala informační agentura životního prostředí CENIA.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zvyšuje se riziko rakoviny

V oblastech s vysokými exhalacemi přibývá i počet nádorových onemocnění. Dokument konstatuje, že ve větších městech jde přibližně o dva případy na deset tisíc obyvatel.

Větší riziko je v místech s rozvinutým průmyslem, teoreticky tam může onemocnět až deset lidí na deset tisíc obyvatel.

Dvě třetiny lidí ve špinavém vzduchu

Zpráva o životním prostředí v roce 2006 konstatuje, že znečištěné ovzduší dýchá většina obyvatel republiky, a to nejen ve městech, ale též na venkově.

Ministr Martin Bursík varoval, že se životní prostředí v Česku přestalo v posledních letech zlepšovat, v některých ukazatelích dokonce nabral příznivý trend z počátku 90. let opačný směr.

"Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší představují 29 procent území České republiky, žije zde však více než 60 procent obyvatel," uvádí se v poslední ekologické zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy