Hrozba pro zelený proud: Polovina větrníků na odpis

Pavel Baroch
10. 12. 2007 13:07
Novela chce přísnější pravidla pro větrné elektrárny

Praha - Drobná pasáž připravované novely energetického zákona se může stát osudnou pro další rozvoj větrné energetiky.

"Pokud by novela začala platit, zastavila by odhadem polovinu projektů na výstavbu větrných elektráren," tvrdí František Šustr, předseda České společnosti pro větrnou energetiku. "Česká republika by se tak opět vzdálila závazku vůči Evropské unii vyrábět do roku 2010 osm procent své elektřiny v obnovitelných zdrojích energie."

Likvidační může být podle Šustra ta část novely, která nově stanovuje minimální vzdálenost větrníku od elektrického vedení. Ta by měla být aspoň na úrovni trojnásobku průměru rotoru, což u standardní elektrárny o výkonu dvou megawatt představuje přibližně tři sta metrů.

Oprava elektrického vedení po vichřici u silnice na Písek u obce Čimelice.
Oprava elektrického vedení po vichřici u silnice na Písek u obce Čimelice. | Foto: Ondřej Besperát

Jak najít vhodné místo

A to může být podle Šustra v mnohých regionech vážnou překážkou pro stavbu nových větrníků. "Největším problémem by bylo najít místo, které je větrné a zároveň jak tři sta metrů od drátů, tak dostatečně daleko od okraje obce, aby byly splněny hlukové limity," argumentuje Šustr.

Dodal, že v současnosti se plánují větrné farmy co nejblíže k vedení, aby se ušetřilo za přenos proudu do energetické soustavy.

"Ne vždy dovolují další omezující podmínky přesun stroje na jiné místo," poznamenal předseda společnosti pro větrnou energii František Šustr.

Turbulence mohou dráty poškodit

Ministerstvo průmyslu, které návrh novely energetického zákona teprve rozešle ostatním ministerstvům a dalším úřadům k připomínkování, předlohu obhajuje tím, že má zajistit bezpečný provoz distribuční i přenosové soustavy.

Foto: Simona Holecová

"Prakticky stejné opatření zavedlo do své energetické legislativy i Německo a jeho význam potvrzuje i studie, kterou zpracoval správce české přenosové soustavy, společnost ČEPS," řekl Aktuálně.cz Matyáš Vitík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu.

Vysvětlil, že při provozu větrných elektráren vznikají turbulence, které mohou poškodit vedení, a tím ohrozit dodávku elektřiny.

"Toto opatření nebude mít takový dopad na výstavbu větrných elektráren, jak tvrdí Česká společnost pro větrnou energii," tvrdí Vitík. Připustil ovšem, že se chystané opatření může některých plánovaných projektů dotknout, zejména tam, kde je síť elektrického vedení hustá.

Ochranné pásmo je příliš přísné

Podle České společnosti pro větrnou energetiku je ale navrhované bezpečnostní pásmo příliš přísné.

"Bezpečný koridor kolem vedení je výrazně kratší a je respektován už nyní," tvrdí předseda sdružení František Šustr. Dodal, že u ostatních staveb včetně výškových platí mnohem mírnější ochranné pásmo, a vedení 400 kilovoltů je to dvacet metrů.

Šustr připomněl, že už teď musí větrníky splnit spoustu přísných požadavků, které vyplývají například z ochrany krajiny.

 

Právě se děje

Další zprávy