Ukradl půl miliardy. Podívejte se, jak vypadá podezřelý

ina, aju, bar
3. 12. 2007 17:08
Peníze zmizely z bezpečnostní agentury G4S

Praha - Bezpečnostní agentura z Prahy 3 nedokázala ochránit peníze svých klientů: přímo ze sídla firmy se ztratilo půl miliardy korun v hotovosti.

Společností, které byly peníze ukradeny, je podle zjištění Aktuálně.cz firma G4S Cash Services. Jde o dceřinou společnost nadnárodní bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, která se specializuje na přepravu peněz.

Zástupci firmy G4S Cash Services na přímý dotaz incident potvrdili až před půl šestou večer. Zástupce firmy Radoslav Chmela uvedl, že agentura vypsala na dopadení lupičů odměnu dva miliony eur.

Podezřelí jsou dva zaměstnanci

Z krádeže je podezřelý zaměstnanec společnosti František Procházka, po němž policie vyhlásila pátrání. Muž je podle policie ozbrojený.

Podle informací Aktuálně.cz měl ale minimálně jednoho komplice, a to rovněž z řad zaměstnanců firmy. Totožnost druhého muže se zatím policii vypátrat nepodařilo, jisté je jen to, že v agentuře pracoval jako řidič. 

Přibližně takto by vypadala půl miliarda ve zlatě. Snímek pochází ze sejfů ČNB a je na něm zachycena tuna zlata. 415 996 784 Kč.
Přibližně takto by vypadala půl miliarda ve zlatě. Snímek pochází ze sejfů ČNB a je na něm zachycena tuna zlata. 415 996 784 Kč. | Foto: Ludvík Hradilek

Rekordní krádež

Jde o největší krádež posledních let, ani při přepadení bank si lupiči neodnesli tak vysokou sumu - nejvyšší byla 150 milionů při loupeži při převozu peněz z pražské pobočky Citibank. (Shodou okolností zloději tehdy přepadli rovněž vůz jedné z dceřinných agentur spadajících pod Group 4 Securitas.)

Srovnatelná je snad jen krádež půl miliardy korun, kterou loni umožnil ze státní konsolidační agentury odčerpat její zaměstnanec.

Nynější půlmiliarda zmizela z budovy bezpečnostní agentury už v sobotu odpoledne. "Peníze vynesl z objektu bezpečnostní agentury pravděpodobně zaměstnanec firmy," uvedla mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Group 4 Securicor
Group 4 Securicor | Foto: Tomáš Adamec

Vizitka firmy: Uloupených 500 milionů je pro G4S Cash celoroční obrat

Souvislosti: Loupež, která přepisuje dějiny českého zločinu

Miliony odvezli v dodávce

Dosavadní vyšetřování podle informací Aktuálně.cz ukazuje, že podezřelý Procházka nepracoval sám. "Měl minimálně jednoho komplice, ne-li víc. Systém v té budově ale skutečně umožňoval, aby to ve dvou zvládli," uvedl zdroj obeznámený s chodem firmy.

Půlmiliardu zloději z budovy agentury vyvezli ve firemním autě, v němž běžně vozí peníze klientů. Auta jsou sice vybavená vyhledávacím systémem, ta je ale možné snadno vyřadit z provozu. Přesně to se v tomto případě stalo.

Auto vyjelo z budovy jako běžná přeprava zásilky, zástupci agentury na krádež přišli až se značným zpožděním.

"Podle předběžných informací Procházka, který pracoval u trezoru, si nechal od dalšího zaměstnance přistavit firemní vůz, naložili ho penězi a auto normálně odjelo z areálu firmy," popsal praxi ve firmě již citovaný zdroj.

Policie zatím nemá jméno druhého muže, nepodařilo se sehnat všechny pracovníky, kteří měli v sobotu službu a pohybovali se v areálu firmy.

Detektivům se podařilo nalézt vůz, v němž pachatelé lup odvezli. Nechali jej opuštěný v Kandertově ulici na Praze 8. Nález auta je ke zlodějům zatím nedovedl. Policisté předpokládají, že Procházka dále používal či stále používá Volkswagen Passat v šedé metalíze s poznávací značkou 1L8 11 15.

Budova na pražském Žižkově slouží jako takzvaná počítárna, kam agentura sváží peníze klientů, přepočítá je a teprve pak odváží do bank na klientské účty nebo do centrální banky.

V pondělí po poledni už kolem budovy nebyl ani náznak, že by policie na místě cokoli vyšetřovala. "Firma navenek vypadá jako při běžném provozu, budovu opouštějí firemní auta. Policisty není nikde vidět," hlásí z místa zpravodaj Aktuálně.cz

Podle posledních informací bylo celkem odcizeno 560 milionů korun. Pro případ, že by chtěl Procházka opustit zemi, jsou střeženy hraniční přechody.

Kdo zaplatí peníze klientům?

Policie zatím odmítá upřesnit jména poškozených klientů, stejně jako oficiálně potvrdit jméno bezpečnostní agentury. Jisté však podle zjištění Aktuálně.cz je, že detektivové prověřují i bezpečnostní předpisy agentury.

Jde o to, zda s penězi svých klientů firma zacházela s náležitou obezřetností.

Tato skutečnost je důležitá i pro to, zda klienti dostanou své peníze zpět. Pojišťovna je totiž vyplatí jen v případě, když se zjistí, že agentura nepochybila. V opačném případě by poškozené firmy musely své miliony vymáhat po bezpečnostní agentuře.

Jak vypadá půlmiliarda ve zlatě? Projděte si reportáž, jak ČNB na den otevřela své brány
 

Právě se děje

Další zprávy