Krok zpět v digitalizaci: Nova se vrátila k analogu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
3. 12. 2007 16:25
Nova tvrdí, že nechce přijít o frekvence na Domažlicku

Praha - Televizní revoluce v Česku - digitalizace - udělala krok zpět. Televize Nova začala na území Domažlicka, kde digitalizace začala, znovu vysílat i analogově. Stále navíc neexistuje technický plán, který určí, kde a kdy analogové vysílání skončí.

Nova se podle oficiálních vyjádření bojí, že přijde o své původní analogové frekvence. Ty jí může odebrat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání po třech měsících od vypnutí. Tato lhůta by o víkendu vypršela, pokud by se Nova k analogu nevrátila.

"...čímž by TV Nova ztratila možnost obnovit analogové vysílání v případě problémů s digitálním vysíláním," uvedla mluvčí Novy Veronika Šmítková. Nova zažádala radu, aby jí dala záruky, že frekvence soukromé televizi ponechá alespoň do doby, než bude schválen "jízdní řád" digitalizace, takzvaný Technický plán přechodu na zemské digitální vysílání.

Expert: Nova chce změnit jízdní řád digitalizace

Právě jednání o tomto klíčovém harmonogramu digitalizace mohou být podle šéfredaktora serveru Digizone.cz Jana Potůčka za jednáním Novy.

"Nova navrhuje v technickém plánu mnoho změn a zdá se, že nebudou přijaty. Tak si stát bere trochu jako rukojmí. Když totiž na technický plán nepřistoupí, může vysílat oběma způsoby: Jak digitálně, tak analogově," domnívá se Potůček.

Český telekomunikační úřad hodlá svůj návrh plánu představit v polovině prosince.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se bude požadavky Novy zabývat už v úterý a ve středu na pravidelném zasedání.

Česká televize: K analogu se vracet nebudeme

Nova argumentuje i tím, že digitální vysílání není na Domažlicku kvalitní a diváci si stěžují.

"Dle informací, které TV Nova pravidelně dostává od svých diváků, a zároveň na základě informací z tištěných médií, se navíc v oblasti Domažlic projevují nejrůznější problémy s příjmem digitálního signálu a jeho kvalitou (tzv. kostičkování obrazu či jeho zamrzání, atd.)," uvádí v tiskové zprávě Nova.

Česká televize je naproti tomu s kvalitou digitálního vysílání na Domažlicku spokojená a nechystá se k analogu vracet. Podle průzkumu, který si Česká televize nechala zpracovat u agentury STEM, mělo digitální příjem už první týden po spuštění vysílání 99 procent domácností.

"Prokazatelných stížností na kvalitu příjmu registrujeme jen velmi málo a předáváme je k řešení operátorovi sítě. Většinou se však jedná o problémy způsobené neuspokojivým stavem anténního systému u uživatele, nebo jde o příjem v oblasti, pro kterou není určeno vysílání z Vraního vrchu," řekl Aktuálně.cz Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize.

Podle Potůčka má problémy s kvalitou "obrazu" na svědomí hlavně špatná informační kampaň. "Lidé se dozvěděli maximálně, že si mají pořídit set-top-box. Už jim ale nikdo neřekl, že je potřeba vyměnit i antény."

To může způsobit potíže i na Ústecku, které je v digitalizaci na řadě. Tam se budou měnit tisíce antén jak na rodinných domcích, tak společné antény třeba na panelácích.

 

Právě se děje

Další zprávy