Nížiny čeká inverze a smog, hory se utopí ve slunci

Kamila Petrdlíková, Meteopress
19. 11. 2007 18:40
Horská služba varuje před lavinami

Praha - Příští čtyři dny musí lidé v nížinách počítat s inverzí. Naopak na horách bude kromě dostatku sněhu i slunce a příjemné teploty.

Už dnes po ránu se inverze na většině území ČR, vyjma Středočeského kraje, projevila, zvýšené byly především koncentrace prachu.

Až do čtvrtka by podle předpovědi meteorologa Petra Hofmana z Meteopressu mělo na horách vládnout slunce a převládnou ideální podmínky pro lyžování. V nížinách naopak čekáme většinou zataženo nízkou oblačností a sluníčko se ukáže jen zřídka.

Inverzní charakter počasí může podle odborníků mít špatný vliv na zdraví kardiaků a osob s nemocemi dýchacího ústrojí. Kde se mlha a nízká oblačnost nerozplynou, mohou také pociťovat zvýšenou zátěž psychicky labilní pacienti. Meteorologové i lékaři proto varují rizikové skupiny obyvatel - seniory, děti a výše zmíněné chronicky nemocné lidi.

Krkonoše: pozor na laviny  

Na horách se naopak dýchá skvěle, navíc se k záplavám sněhu přidalo i slunce na skoro jasné obloze a teploty se zde vyšplhaly na hodnoty kolem + 3°C.

Sněhu je ale dost a i přes avizované oteplování v 1000 metrech na horách se o něj bát nemusíme.

Ve vyšších polohách leží v těchto dnech kolem půl metru sněhu, na hřebenech přes metr sněhu, což je v této době neobvyklé.

Je dobré sledovat lavinové nebezpečí, před nímž varuje horská služba Jeseníků a Krkonoš. Pro laviny jsou příhodné podmínky, protože půda ještě není dostatečně promzlá. 

Tam, kde je nebezpečí lavin vyhlášeno, zakazuje se návštěvníkům pohyb v lavinových katastrech hor. Turistické cesty v Krkonoších ani Jeseníkách zatím uzavřené nejsou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy