Svátek demokracie? Svíčky, věnce a protest proti radaru

Michal Pavec, Jakub Antoš
17. 11. 2007 19:09
Sledujeme 17. listopad. Uvnitř: FOTO + VIDEO
Lidé přišli již po osmnácté zápálit svíčky na Národní třídě.
Lidé přišli již po osmnácté zápálit svíčky na Národní třídě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dopoledne patřilo shromážděním vzpomínajícím na 17. listopad 1939 a 1989. Odpoledne bylo zase ve znamení pochodů a demonstrací. Proti radaru, za svobodu i proti svatbě šéfa ČSSD Jiřího Paroubka a tlumočnice Petry Kováčové.

Reportéři Aktuálně.cz se přihlásili z Palackého náměstí, kde se sešli pravicoví extremisté, od památníku na Národní třídě a i z Václavského náměstí, kde ve čtyři hodiny začala demonstrace odpůrců americké radarové základny v Brdech.

Na Václavském náměstí se sešlo na tisíc odpůrců radaru. Kritizovali vládu za to, že přehlíží názor veřejnosti a současnou politiku přirovnali k té před rokem 1989.

Tisícihlavý dav skandoval unisono: "Demisi, demisi!" Později se vydali na pochod městem, skončit mají před Strakovou akademií - sídlem vlády. cestou položili věnce u památníku v podloubí na Národní třídě.

Pozornost vzbudili pochodující i mezi turisty. "Zatímco na Václavském náměstí byli turisté apatičtí, na Národní třídě vytahovali mobilní telefony a fotili si lidi s tranparenty," hlásil z místa reportér deníku Aktuálně.cz.

Sledujeme ON-LINE:

19:01 - Akce odpůrců radaru pomalu končí. Před Úřadem vlády ještě vystoupil mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Tamáš. "Nejsme tu poprvé, a určitě ani naposledy. Budeme tu do té doby, dokud vláda nepřestane vyjednávat s Američany nebo dokud neodstoupí," pohrozil Tamáš, který dnes vedl několikasethlavý dav ulicemi města. Ještě v poledne v České televizi přitom hovořil o tom, že by mohly přijít desítky tisíc lidí.

18:43 - Průvod odpůrců radaru dorazil před Úřad vlády. Demonstranti cinkají klíči a volají: "Demisi vlády". "Snaží se, aby to vypadalo podobně jako při demonstracích v roce 1989," píše v SMS zprávě zpravodaj Aktuálně.cz. Druhá strana je hluchá. Je víkend, v oknech žádné světlo a v kancelářích Strakovy akademii pochopitelně nikdo není.

18:01 - Odpůrci radaru se vydali z Václavského náměstí na pochod Prahou. Skandují: "Hanba vládě" a "Demisi". Právě v tuto chvíli je průvod na Národní třídě.

"Každá skupina křičí něco jiného. Had průvodu má asi sto stopadesát metrů. Turisté, která dav míjí, vytahují mobilní telefony a fotí si účastníky průvodu s transparenty," hlásí zpravodaj Michal Pavec.

Odpůrci radaru se pak vydali z Václavského náměstí na pochod Prahou.
Odpůrci radaru se pak vydali z Václavského náměstí na pochod Prahou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

17:20 - Na Můstku mezitím vystoupili písničkáři Zbyněk Horváth a Pepa Nos. Na improvizované pódium na štřeše osobního auta vylezl i profesionální demonstrant Jan Šinágl na podporu bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Šinágl si stěžoval na současné poměry ve společnosti i v politice.

"Čunek je poctivý politik, který se příliš rychle dostal mezi darebáky," sděloval z pódia. Odpověď mu adresoval neznámý hlas z okolo stojících lidí: "Čunek je taky darebák."

Horváth přislíbil účast nezávislého senátora Martina Mejstříka a herce Ondřeje Vetchého. "U Ondřeje ale nikdy nikdo neví," řekl nakonec.

16:46 - Po starostovi Trokavce v Brdech Janu Neoralovi vystoupil mluvčí iniciativy Nezákladnám Jan Tamáš. Mluvil o tom, že se současná politika podobá té před rokem 1989. Kritizoval také Českou televizi a novináře obecně, že nedávají hlasům proti radaru dostatečný prostor.

"Je tady také skupinka deseti pravicových radikálů, ale nijak se neprojevují," informuje zpravodaj Michal Pavec.

16:34 - V horní části Václavského náměstí - u koně - se sešli demonstranti proti radaru. Přestože Jan Tamáš - mluvčí iniciativy Nezákladnám - po poledni hovořil v České televizi o desítkách tisíc lidí, nakonec jich dorazilo jen tisíc.

Horní část Václavského náměstí si pro změnu vyhradili odpůrci radaru.
Horní část Václavského náměstí si pro změnu vyhradili odpůrci radaru. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Je jich tu odhadem necelá tisícovka. Všichni sborově křičí: Demisi, demisi! Jako jeden z řečníků vystoupil starosta Trokavce v Brdech Jan Neoral. Hovořil o ´radarové čtyřce´, kam patří premiér Mirek Topolánek, ministryně obrany Vlasta Parkanová, vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg," vypočítává zpravodaj Aktuálně.cz.

Pořadatelé protestujícím rozdávají spisek o radaru, který dali dohromady sociolog Jan Keller, politolog Oskar Krejčí a komunistický europoslanec Jiří Maštálka. Publikaci vydávají za jediné objektivní informace o radarové základně.

16:10 - V dolní části Václavského náměstí se připravuje shromáždění příznivců bývalého vicepremiéra a předsedy lidovců Jiřího Čunka (ten ze své funkce odstoupil kvůli podezřením z korupce), které pořádá písničkář Zbyněk Horváth. "Čunkovců je zatím asi třicet až čtyřicet. Je zde improvizované pódium na střeše auta. Ještě se ale nazačalo," telefonuje z místa zpravodaj.

16:01 - K památníku v podloubí na Národní třídě lidé celý den pokládají květiny a zapalují svíčky. Vedle věnců od vrcholných představitelů státu plápolají stovky svíček.

15:18 - Další akcí v pořadí je demonstrace odpůrců americké radarové základny v Brdech. Při nahlašování akce pořadatelé uváděli účast okolo tisíce lidí, mluvčí iniciativy Ne základnám byl v České televizi optimističtější. "Účast vidíme řádově v desetitisících," prohlašuje sebevědomě Jan Tamáš.

15:09 - Účastníků neonacistického setkání nakonec bylo něco málo přes stovku. Pořádající Autonomní nacionalisté původně hovořili o třech až pěti stech lidí.

A tak svíčky nehořely jen na Národní, ale i na Palackého náměstí. Akce přitáhla pozornost i několika málo lidí, kteří zřejmě do komunity extremistů nepatří, ale sdílí částečně společné názory.
A tak svíčky nehořely jen na Národní, ale i na Palackého náměstí. Akce přitáhla pozornost i několika málo lidí, kteří zřejmě do komunity extremistů nepatří, ale sdílí částečně společné názory. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Myslím, že se dnešní demonstrace povedla, přišlo dost lidí," řekl deníku Aktuálně.cz jeden z pořadatelů Pavel Martínek. Myslí si, že potenciální účastníky odradila policejní akce z minulé soboty.

Zmínil také proměnu, kterou jeho hnutí údajně prošlo. "To hnutí se proměnuje a má politické ambice. Nevyzvali jsme k násilnému boji, ale měli bychom bojovat za svobodu a za naše ideály," tvrdí pravicový extremista.

15:00 - Akce neonacistů na Palackého náměstí skončila. Obešla se bez násilných střetů.

14:49 - "Už se pomalu rozcházejí. Zůstávají jen menší hloučky. Někteří se domlouvají, že půjdou na protiradarovou demonstraci na Václavském náměstí, která začíná ve čtyři hodiny odpoledne," reportuje z místa zpravodaj Michal Pavec.

Organizátoři se dohodli s policisty na průběhu akce: "Dohodli jsme se, že všechno proběhne v klidu," řekl novinářům pořadatel. V projevu pak pořadatel vyzval: "Obsaďme politiku a veřejný život!"
Organizátoři se dohodli s policisty na průběhu akce: "Dohodli jsme se, že všechno proběhne v klidu," řekl novinářům pořadatel. V projevu pak pořadatel vyzval: "Obsaďme politiku a veřejný život!" | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

14:28 - Asi stovka neonacistů symbolicky pohřbila svobodu slova a shromažďování a zapalovala svíčky. Odehrála se také první menší strkanice. "Vznikla tu strkanice s mužem, který mluvil o Křišťálové noci a minulé sobotě, kdy to prý neonacisté přehnali. Radikálové mu po chvilce diskusí začali nadávat a vystrkali ho ven z davu," hlásí zpravodaj Michal Pavec.

14:15 - Z Václavského náměstí se přihlásila zpravodajka Aktuálně.cz Simona Holecová. "V dolní části Václavského náměstí je asi 200 lidí a skandují hesla proti pronásledování aktivistů v Číně," říká.

14:03 - "Mají tu černou rakev. Po proslovech chtějí symbolicky pohřbít svobodu slova," popisuje plány extremistů zpravodaj Aktuálně.cz. "Je tady také ten chlápek, co střílel minulou sobotu do davu," dodává kameraman Aktuálně.cz Martin Boubín.

14:01 - Na náměstí je už 80 až 100 neonacistů. Organizátoři se dohodli s policisty na průběhu akce. "Dohodli jsme se, že všechno proběhne v klidu," řekl novinářům pořadatel. V projevu pak pořadatel vyzval: "Obsaďme politiku a veřejný život!"

13:52 - Vedle stoupenců Autonomních nacionalistů je na náměstí, tzv. pražském Hyde Parku, asi desítka recesistů s transparenty "Paroubkova svatba: Ne!", "I love Petra" a "Jirku ne, vem si mě". Bývalý premiér a předseda ČSSD si Petru Kováčovou má vzít právě dnes.

A opodál demonstrovali i studenti, tentokrát proti svatbě Jiřího Paroubka s Petrou Kováčovou.
A opodál demonstrovali i studenti, tentokrát proti svatbě Jiřího Paroubka s Petrou Kováčovou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

13:37 - "Na mostě stojí pět policejních vozů, v nichž jsou těžkooděnci. Neonacisté zatím vlajky nerozvinuli," hlásí zpravodaj Aktuálně.cz Michal Pavec.

Dopoledne probíhaly na Národní třídě a u Hlávkovy koleje oficiality. Projevy a kladení věnců.

Už v osm hodin ráno položili šéf sněmovny Miloslav Vlček a předseda ČSSD Jiří Paroubek květiny k památníku na Národní třídě. V devět hodin přednesl prezident Václav Klaus sváteční projev u Hlávkovy koleje. Ta hrála klíčovou roli v protinacistickém povstání v roce 1939.

V 10 hodin pak na Národní třídě položili věnce minulý i současný předseda ODS. Prezident Václav Klaus a ministerský předseda Mirek Topolánek. Přišli i primátor Pavel Bém, vicepremiér Martin Bursík i předseda senátu Přemysl Sobotka.

Politici také na místech, která navštívili, pronesli projev či alespoň vyjádření pro média.

"Je to pro mne svátek a osobní připomenutí okamžiku, který změnil můj život. Vždy si budu klást otázku, jestli se nám daří tuto zkušenost předávat dalším generacím a mým vlastním synům," řekl například pražský primátor Bém.

"Myslím si, že 18 let je ještě velmi krátká doba a některé excesy, které zažíváme kolem sebe, svědčí o tom, že jsme se nepoučili," myslí si premiér Topolánek. "Svoboda je strašně křehká a musí se stále zalévat. Zajímá nás mladá generace, která by se z dějin měla poučit," dodal.

Vzpomínkové akce, pochody a demonstrace se konají celý den. U pomníku na Národní třídě lidé zapalují svíčky. Představitelé všech stran uctili památku těch, kteří bojovali proti nacistické okupaci v roce 1939 a studentů, kteří se otevřeně postavili komunistické moci v roce 1989.

Zatímco ODS, ČSSD, KDU-ČSL i zelení si připomínají oba dny, komunisté položí věnce pouze u pomníku Jana Opletala. Ten se stal první studentskou obětí protinacistických nepokojů. 

Do ulic se chystají neonacisté i odpůrci americké radarové základny. Na Václavském náměstí budou demonstrovat i příznivci bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Podívejte se na související články:

 

Právě se děje

Další zprávy