Drží hladovku kvůli Romům: Žádá pořádek, nebo zemře

Lenka Smyčková, Petr Protivánek
14. 11. 2007 18:02
Reportáž z Ivanovic, kde vázne soužití Romů a okolí

Ivanovice na Hané - Čtyři domy uprostřed Tyršovy ulice v Ivanovicích na Hané nelze přehlédnout.  Jeden z nich má rozbitá okna zalátaná foliemi, které mají jeho obyvatele bránit proti zimě. Ve dvou dvoupokojových bytech a přistavěných boudách se tísní nejméně třicet dětí a dospělých.

Sousedem z jedné strany je jim zrušená policejní služebna. Ze druhé bývalý besední dům. Chybí v něm téměř vše, co lze zpeněžit a s čím se dalo zatopit. V některých příčkách chybí i cihly.

Druhé stavení, které přiléhá k besednímu domu, má zabedněná okna do ulice a škvíry v okenicích ucpané vatou. Tak se jeho obyvatelé brání proti hluku, který prý téměř denně produkují jejich romští sousedé.

Na ničem mi nezáleží

Okna svého domu ucpal vatou devětapadesátiletý Pavel Malovec, který tuto sobotu přestal jíst. Na životě mu už prý nezáleží. Požaduje odstoupení starosty a jeho zástupce za to, že v Tyršově ulici nedokáží zajistit pořádek a klid, který tu kdysi byl.

"A když už to hladovění nebudu moct vydržet, nechám se kamarádem odvézt do města a tam se poliju benzinem a zapálím," tvrdí Pavel Malovec a nehne při tom brvou.

Není jediný, kdo už je z nekončících potíží s hlučnými sousedy zoufalý. Jarmila Schönweitzová dokonce proti hlučným sousedům sepsala petici, pod kterou se podepsali lidé z Tyršovy i vedlejší Žižkovy ulice.

"Nepomohlo to. Prý musíme označit konkrétní lidi. Já už s tím nechci nic mít. Když bude problém, zavolám policisty, a to je všechno, co jsem v této chvíli ochotná dělat," vzdává boj Schönweitzová.

Obyčejné sousedské neshody v posledních měsících vyústily do osobních urážek a naschválů. Ivanovičtí radní tvrdí, že manželé Malovcovi ještě přilévají olej do ohně.

"Víte, oni už ty Romy nepřetržitě sledují. Vadí jim každé zapnutí rádia," popisuje, jak to v Tyršově ulici chodí, místostarosta Vojtěch Baláš.

Tvrdí, že radnice už vyčerpala většinu možností, jak vleklý sousedský spor vyřešit. Domluvu, pokutu, prohlídku domu s policisty i hygieniky. O mnoho více již prý udělat nemůže.

A dospělí obyvatelé "ivanovického domu hrůzy" to moc dobře vědí. Podle místních už mají legraci i z policistů. Vědí, že v noci hlasitou hudbu pouštět nesmějí. Před desátou hodinou stáhnou knoflík na rádiu. A jsou z obliga.

Každodenní mejdan

"Nebylo to tak vždycky. Se starší generací Romů jsem dobře vycházel. Byli to normální slušní lidé," vzpomíná Malovec.

Romové v Břeclavi (ilustrační záběr)
Romové v Břeclavi (ilustrační záběr) | Foto: Ludvík Hradilek

Změna prý přišla, až když se do Ivanovic začali stěhovat Romové z okolních vesnic a rodiny se začaly rozrůstat. Současná mladá generace nikdy nepracovala. Všední dny v pověstném domě na Tyršově ulici si krátí nekončícími mejdany.

Radnice se snaží pomoci alespoň romským dětem. Mají ve škole speciální třídu, ve které dětem pomáhá romská asistentka. Dva z dospělých mužů žijících v Tyršově ulici zase pracují při údržbě veřejných prostranství.

Většina Romů z Tyršovy ulice ovšem s ostatními obyvateli třítisícového městečka téměř nekomunikuje. "Přes léto si ani nemají kdy povídat, mají obrácený denní režim," říká s nadsázkou starosta Ivanovic Josef Lysák. "Žijí v noci a ve dne spí."

Nic vám neřekneme!

Ani s novináři se nikomu z Romů žijících v Tyršově ulici nechtělo mluvit. "Nechceme, abyste nás točili a nic vám neřekneme," ohlásila stroze jedna z žen, když na ni kameraman Aktuálně.cz obrátil svůj objektiv.

Děti zahnala za vrata a křikla, že zavolá majitele domu. Ani ten ale nehodlal vysvětlovat podstatu svého sporu se sousedy. Kamera ho rozlítila natolik, že se i s příbuzným rozběhnul za kameramanem.

Chtěli kameru. Nebo alespoň kazetu. Z výrazu ve tváři staršího muže nešlo vyčíst, zda svírá v kapse nůž nebo jen holou pěst.

Kameraman kazetu raději vydal. Zachránil kameru, kazetu se záběry ivanovického slumu a jeho rozlícených obyvatel už ale zpět nedostal. Skončila rozdupaná na chodníku.

 

Právě se děje

Další zprávy