Hory vítají první lyžaře, sníh mají Krkonoše a Jizerky

stk
10. 11. 2007 14:56
Na Černé hoře leží přes čtyřicet centimetů prašanu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Janské Lázně,  Kořenov - Druhý listopadový víkend udělal radost všem, kdo se již nemohou dočkat, až vyrazí na lyže či snowboardy. První vleky se rozjely v Krkonoších a Jizerských horách. Na běžky se dá vyrazit i v Krušných horách.

Některé horské silnice jsou zledovatělé či na nich zůstávají zbytky sněhu. Policisté upozorňují řidiče, aby si při jízdě do hor nezapomněli sněhové řetězy. 

Na Černé hoře u Janských Lázní se v sobotu ráno rozjely první dva vleky, oznámila ČT 24. Přes noc napadlo 15 centimetrů nového sněhu, a na Černé hoře tak leží 40 centimetrů prašanu. Běžkaři mají k dispozici také deset kilometrů upravených tratí, řekl šéf černohorských vleků Petr Hynek. Teplota se dopoledne pohybovala kolem šesti stupňů pod bodem mrazu.

"Za první dvě hodiny provozu vyrazilo na Černou horu lyžovat kolem 400 lidí," řekl ČT24 Hynek. Vleky budou v provozu i v neděli, a to od 08:30 do 16:00. Cena denního skipasu včetně jízdy lanovkou je pro dospělého 200 korun a pro děti do deseti let 150 korun.

Sníh vydrží ještě příští týden, pak se uvidí - čtěte ZDE

Loni se na sjezdovce Anděl poprvé lyžovalo 11. listopadu. V prosinci ale přišlo výrazné oteplení a vleky se musely zastavit. "Věříme, že loňská situace se opakovat nebude," řekl Hynek.

Běžkaři mohou v Krkonoších vyrazit ještě do Horních Míseček, kde pro ně tamní Skiareál připravil asi 15 kilometrů tratí pro bruslení. Ve volném terénu v Mísečkách leží kolem 55 centimetrů sněhu. Vlekaři nyní sjezdovky v Mísečkách a sousedním Medvědíně upravují a uměle zasněžují. V případě příznivého počasí by se tam vleky mohly rozjet příští týden.

První lyžařské vleky se rozjely také v Jizerských horách. Sjezdaři vyrazili do střediska Severák mezi Bedřichovem a Janovem nad Nisou a do Kořenova - Rejdic. Na Severáku jsem od roku 2000 a nepamatuji se, že bychom zimní sezonu někdy začínali tak brzy, řekl vedoucí lyžařského střediska na Severáku Štěpán Juřík.

Na Severáku i v Rejdicích turisté lyžovali na 15 až 20 centimetrech sněhu, stlačeného rolbami. V obou střediscích dopoledne sněžilo a teplota se pohybovala kolem nuly.

"Ráno u nás lyžovalo asi 25 lidí, dalších 15 snowboardistů si stavělo park s překážkami. Očekáváme, že odpoledne přijede ještě více lidí," uvedl Martínek. Svah vedle 450 metrů dlouhého vleku upravoval rolbou od 04:00 do 07:30. Vlek vyveze na konečnou stanici 750 sportovců za hodinu. Denní lyžování začíná v Rejdicích v 09:00 a končí v 16:30.

 

 

Právě se děje

Další zprávy