Chceme císařský řez, žádá v Česku stále více rodiček

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
17. 11. 2007 22:50
Téměř pětina dětí už se nenarodí spontánně
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů.
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů. | Foto: Martin Žucha

Praha - České matky se přibližují světovému trendu - jejich děti se čím dál častěji rodí císařským řezem.

Podle čerstvých statistik u nás loni takto přišlo na svět 18,7 procenta dětí. V roce 1990 to bylo jen 7,7 procenta.

Podle Světové zdravotnické organizace je přitom opodstatněných 10 % porodů císařských řezem (15 % v porodnicích, které se specializují na komplikovaná těhotenství).

Při některých porodech je císařský řez jedinou šancí, statistiky ale ukazují, že komplikace jsou šestkrát častější než u spontánního porodu.

Počet "císařů" se zvyšuje každý rok a pravděpodobně bude u nás brzy takto přicházet na svět každé páté novorozeně. Například v Maďarsku nebo Velké Británii už je to třetina.

"Důvodů je víc. Přibývá patologických těhotenství. Pokud žena jednou císařským řezem porodí, je víc než padesáti procentní možnost, že bude stejně rodit i dalšího potomka," vysvětluje šéf porodnice v pražském Motole Tomáš Binder.

Proč to tak je? Rodiny na lékaře tlačí

Císařským řezem se často rodí i dvojčata nebo trojčata, která nejsou kvůli umělému oplodňování tak vzácná jako dřív.

Oficiálně se u nás císařské řezy až na výjimky nesmí provádět na přání matky. Porodníci ale připouštějí, že matky i rodiny na ně často "tlačí", aby právě k této možnosti při porodu sáhli. "Tlaky i ze strany rodin tady jsou. Vliv mají i soudní spory, které následují pokud jsou u porodu nějaké problémy a kterých je čím dál víc," říká Binder.

To potvrzuje i primář porodnice při Fakultní nemocnici v Brně Josef Chovanec."Spousta žen si chce zákrok domluvit předem. Trochu se v tomto ohledu změnila atmosféra ve společnosti. Jsou ženy, které si porod představují tak, že přijdou do porodnice, když ještě nemají bolesti, na hodinu je uspí a jizva se za pět dnů zahojí," domnívá se Chovanec.

Podle něj je ale císařský řez operace jako každá jiná, s riziky jako je ztráta krve nebo embolie.

Odborníci upozorňují také na to, že klasických porodníků ubývá a na porodních sálech stále více slouží lékaři, jejichž hlavním oborem je gynekologie.

"Ti pak někdy mohou sáhnout k císařskému řezu častěji, než by to udělal zkušený porodník," dodává Binder.

Porody v Česku

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy