Jak přijde sníh? Do pátku 50 centimetrů

Kamila Petrdlíková, Meteopress
7. 11. 2007 8:05
Na horách se sněhová pokrývka udrží
Zasněžená kaplička na Pustevnách.
Zasněžená kaplička na Pustevnách. | Foto: Jan Čada ml.

Praha - Vrstva sněhu, který začal v úterý padat v horských částech republiky, by se skutečně koncem týdne mohla zastavit až na padesáti centimetrech.

Meteorologové tak potvrzují svůj odhad z minulého týdne, že vpád zimy přinese podle amerického meteorologického modelu velké množství sněhu.

VÍCE: Zima na dosah. Napadnou může až 40 centimetrů sněhu

Na všech českých horách by mělo připadnout do deseti centimetrů nové sněhové nadílky.

Další frontální systém k nám totiž přinese opět 10 až 20 cm sněhu, který se na horách bude vrstvit a podle všeho spolehlivě vydrží. Ostatně i ve středních polohách zítra zasněží, tady se ale vločky na zemi rozpustí.

K tomu všemu se přidá silný vítr, který by na horách mohl v nárazech nabrat rychlost vichřice.

VÍCE: Přišel sníh a zítra ho na horách doplní nárazy vichřice

Po další dva dny, čtvrtek a pátek, se sněžení bude týkat spíše jen horských lokalit a vyšších poloh. Zde by tedy trstva čerstvého sněhu mohla v pátek po denních sněhových přídělech vystoupat až ke smíněnému půlmetru.

O víkendu se pak ještě ochladí a společně s nízkými teplotami se budeme setkávat s vločkami i v nižších polohách, kde by se mohl slabý bílý poprašek krátkodobě udržet.

K tomu ještě jednu připomínku z minulého týdne. Meteorologové podle ní berou sníh napadlý v listopadu už vážně a meteoroložka Meteopressu Dagmar Honsová potvrdila, že to, co napadne nyní, může představovat základ sněhové vrstvy, která se bude tvořit přes celou zimu a tát až na jaře.

 

 

Právě se děje

Další zprávy