Problémy ČT: Konkurence láká její známé tváře

bar, ves
2. 11. 2007 11:40
Redaktoři obviňují šéfy z cenzury
Václav Moravec ve studiu Otázek
Václav Moravec ve studiu Otázek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Napřed z České televize zamířil do Novy reportér Jiří Hynek. Teď ho následuje šéf zpravodajství Zdeněk Šámal. A soukromá televize by ráda veřejnoprávní stanici "sebrala" i další známé tváře.

Nova se dlouhodobě zajímá například o Václava Moravce, který každou neděli v poledne vede politickou debatu Otázky. Moravec nevylučuje, že Českou televizi skutečně opustí - ovšem rozhodně ne teď.

"Pro Českou televizi pracuji pět let a Otázky považuji za úspěšný pořad, v průměru se na něj dívá tři čtvrtě milionu lidí. Nemám důvod v tuto chvíli odcházet s úspěšným pořadem jinam," řekl Aktuálně.cz Moravec.

Zdeněk Šámal
Zdeněk Šámal | Foto: Česká televize
Nova přetáhla České televizi šéfa zpráv Šámala

To se ovšem může brzy změnit. Podle Moravce, který má také vlastní pořad v rádiu Impuls, bude záležet na tom, kdo nahradí Šámala ve funkci ředitele zpravodajství. "Podle toho se rozhodnu, co dál," řekl Moravec.

Šámal byl podle něj garantem toho, že ČT bude odolávat tlaku politiků na veřejnoprávní televizi. "Ty jsou samozřejmě všude na světě, ale Šámal je silná osobnost. Jeho odchodu je mi líto, kvůli němu jsem se do České televize vrátil. Teď bude klíčové, kdo místo něj nastoupí," řekl Moravec.

Reportéři vs. šéf

Zpravodajstvím České televize hýbe v současnosti i další kauza. Stížnost, kterou podali na generálního ředitele Jiřímu Janečkovi redaktoři pořadu Reportéři ČT kvůli cenzuře ve zpravodajství.

Čtěte v souvislostech: Jak vidí celou kauzu šéfredaktor zpravodajstí (stanovisko ČTĚTE ZDE) a jak reportéři (stanovisko ČTĚTE ZDE).

Cenzorem je podle redaktorů Michaela Fialy a Davida Havlíka šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov, který podle nich  zabránil vysílání reportáže, která se týkala Topolánkova poradce Marka Dalíka, v hlavních zpravodajských relacích.

Petrov se obvinění brání. Podle něj první část reportáže dostala maximální prostor.

"Pokud jde o reportážní pokračování, o které ve stížnosti jde, rozhodl se vedoucí vydání Událostí reportáž nabízenou M. Fialou do vysílání nezařadit, protože podle jeho názoru nešlo o zpravodajský, nýbrž publicistický příspěvek. (...) Zpravodajsky nové bylo v danou chvíli pouze to, že se na základě první reportáže přihlásila věřitelka jednoho z aktérů. Jinak v zásadě opakovala skutečnosti známé z minulosti," píše Petrov ve vyjádření pro Aktuálně.cz.

Foto: Aktuálně.cz
Reportéři si stěžují na ředitele Janečka u Rady ČT

Rada to probere

Reportéři jsou přesvědčeni, že šéfredaktor podléhá politickým tlakům.

"Protestujeme proti cenzuře a klientelismu šéfredaktora zpravodajství Michala Petrova, který s největší pravděpodobností na objednávku zabránil vysílání závažné reportáže v relacích klíčových pro veřejnou odezvu," píší Reportéři Radě ČT.

Petrov nepopírá, že snahy ovlivňovat obsah vysílání televize existují, tvrdí ale, že jim nepodléhá. "Podstatné ovšem je, jak se takovým tlakům čelí, neboli: zda se může natáčet, vyrábět a vysílat. V případu "reportáže Dalík", jak se jí u nás říká, se smělo natáčet (za velmi exkluzivních podmínek pro reportéra M. Fialu), vyrábět i vysílat," uvedl Petrov.

Předseda rady České televize Jiří Baumruk Aktuálně.cz potvrdil, že rada už stížnost dostala a bude se jí zabývat.

 

Právě se děje

Další zprávy