Labská bouda na prodej, KRNAP by ji nejraději zboural

Pavel Baroch
31. 10. 2007 15:00
O hotel za 43 milionů se zajímají dva uchazeči
Labská bouda v Krkonoších
Labská bouda v Krkonoších | Foto: KRNAP

Krkonoše - Labská bouda, jeden z největších krkonošských hotelů, je na prodej za 43 milionů korun. Horský hotel se 159 lůžky a restaurací pro 170 lidí získali před jedenácti lety v privatizaci dva podnikatelé v kamionové dopravě, kteří objekt zrekonstruovali a teď se ho chtějí zbavit.

To se nelíbí vedení Krkonošského národního parku, který má o Labskou boudu také zájem. Nejraději by devítipodlažní hotel, který stojí kousek od pramene Labe, koupil, zboural a případně nahradil výrazně menší chalupou pro turisty.

"Není to zrovna vzor krkonošské architektury. Dlouhodobě zvažujeme to, že bychom rádi Krkonoše zbavili dědictví komunismu," řekl Aktuálně.cz mluvčí krkonošského parku Radek Drahný.

Inzerát se KRNAP nelíbí

Parku se nelíbí ani způsob, jakým realitní kancelář RT Progres Labskou boudu prodává. V inzerátu se například píše, že jde o vysoce ziskový horský hotel v chráněné krajinné oblasti.

Historie Labské boudy

  • Budova vznikla v polovině 19. století jako hostinec s ubytovacím zázemím.
  • V letech 1878-9 ji nechal přestavět hrabě Jan Harrach. V provozu byla až do roku 1965, kdy vyhořela.
  • O čtyři roky později byl položen základní kámen nového, moderně pojatého hotelu, který byl otevřen 15. listopadu 1975.
  • Do roku 1996 ji spravoval státní podnik Krkonošské hotely. Pak byl zprivatizován.

Jenže v Krkonoších žádná chráněná krajinná oblast není, je tam národní park, což představuje nejvyšší možný stupeň ochrany.

"Labská bouda leží v první zóně národního parku," upozornil mluvčí KRNAP Radek Drahný. To například znamená, že jakoukoli dopravu k hotelu musí schvalovat vláda.

"Na provozu tak velkého zařízení nemůže žádný podnikatel vydělat," soudí Drahný, podle něhož je Labská bouda odstřižena od lyžařských areálů a dalších možností zábavy. K nejbližší sjezdovce na Medvědíně je to bezmála šest kilometrů.

Pokuta za borůvkový bál

Drahný připomněl potíže majitelů Luční boudy, kterým vloni Správa Krkokonošského národního parku udělila pokutu 250 tisíc korun za neschválený koncert skupiny MIG 21 a za předchozí Borůvkový country bál. KRNAP si stěžoval i na zničené trávníky a kleč podél cesty z Pece pod Sněžkou k Luční boudě. Policie ovšem žádného pachatele nevypátrala.

"Myslím, že hotel je neprodejný," tvrdí mluvčí Drahný. Jenže podle sdělení realitní kanceláře, která Labskou boudu prodává, se už zájemci o krkonošský hotel objevili.

"Bylo tam už více zájemců. Teď jednáme se dvěma vážnými klienty," řekl Aktuálně.cz realitní makléř společnosti RT Progres.

Sněžka
Sněžka | Foto: www.ceskehory.cz

Bouda za 43 milionů? To je moc

Možná se mezi nimi objeví i Správa Krkonošského národního parku, která už ministerstvu životního prostředí oznámila, že by chtěla Labskou boudu koupit, následně zbourat a na jejím místě případně postavit výrazně menší budovu.

"Čekáme na vyjádření ministra," řekl mluvčí KRNAP Drahný. Dodal, že 43 milionů, které požadují majitelé hotelu, pokládá park za přehnanou sumu. Za kolik by byl krkonošský park ochoten hotel koupit, ale Drahný nesdělil. "To by bylo věcí jednání," řekl pouze.

Krkonošský park se před lety zajímal také o Luční boudu, nejstarší krkonošský hotel. Chtěl ho zrekonstruovat a sám provozovat. Boudu ale koupila za více než deset milionů korun společnost AEZZ.

 

Právě se děje

Další zprávy